Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Wielkanoc > Potrawy Wielkanocne > Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych na Wielkanoc. Gospodynie wypiekają je w różnych kształtach i smakach. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić mazurek o smaku malinowym w kształcie wielkanocnej pisanki.
Rzeczy, których potrzebujesz:
250 g mąki, 30 g masła, 120 g migdałów całych lub mielonych, 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo, 60 g cukru, 2 krople aromatu migdałowego, Surowe żółtko, 250 g dżemu malinowego, 250 g cukru pudru, 3 łyżki gęstego syropu malinowego, Gotowa polewa czekoladowa
1
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zmiel (opcjonalnie możesz użyć już zmielonych).
2
Masło posiekaj na stolnicy z przesiana mąką, dodaj przetarte przez sitko ugotowane żółtka, zmielone migdały i cukier. Zagnieć gładkie lśniące ciasto.
3
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
4
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wytnij dwa identyczne owalne placki. Ułóż na blasze, przykrytej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 170 °C. pozostaw do ostygnięcia.
5
Jeden ostudzony placek posmaruj dżemem i przykryj drugim.
6
Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wody oraz łyżką soku malinowego. Powstałym lukrem posmaruj ciasto. Gdy lukier zastygnie możesz polać go polewą czekoladową i ozdobić esami floresami z pozostałego syropu malinowego, lub bezpośrednio na lukier polewać po trochu syropu i czekolady i dekorować zaostrzonym patyczkiem rozprowadzając nierównomiernie.
Jak zrobić jajka z fioletowym białkiem?
Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?
Jak zrobić ciasteczka łabędzie?
Jak zrobić sos szczypiorkowy?
Wskazówki
  • Dekorację możesz również zrobić według własnego uznania, z czekolady możesz zrobić równie napis np. „Wesołego Alleluja”,
  • Lukier będzie mniej słodki jeśli zamiast wody użyjesz soku z limonki lub cytryny.
  • Czas przygotowania około 75 minut, ilość 12 porcji.
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
paaaaaaaaaaaaaaula - 2010-03-30
aleee piekny,może spróbuje go zrobić,ale taki cudny to mi nie wyjdzie:)
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, a co za tym idzie czas na pieczenie babek i babeczek wielkanocnych....
Jak zrobić babkę ubijaną na parze?
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, a co za...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Marzena Robel
  • Halina Kluczewska
  • Sebastian Ciesielski
  • Paulina Makochon-Cząstka
  • Magda Samolińska
  • Andrzej Nieznany
  • Milena Katarzyna Kozłowska
  • Katarzyna Pejka
  • Tomasz Telega
  • Greg Jano
  • Krzysztof Jarosz
  • Tomasz Widulinski
  • Szkolne Koło Caritas
  • Katarina Prentki
  • Aischa Aischa Rek
  • Elżbieta Mróz
  • Joanna Borycka
  • Alicja Spychalska
  • Beata Małek
  • Maria Procyk
  • Mirosława Grzywaczyk
  • Karolina Rojczyk
  • Danka Idkowiak
  • Bogumiła Peszel
  • Łukasz Subicki
  • Agiko Thenbenede
  • Alicja Dudek
  • Michał Kaproń
  • Stanisław Krzyszycha
  • Marlena Ambroziak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.