Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przystawki > Jak zrobić pieczone frytki?

Jak zrobić pieczone frytki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 7 
Pieczone frytki są bardziej podobne w smaku do chipsów niż do tradycyjnych frytek smażonych na oleju. Możesz dodać do nich ulubione przyprawy. Są świetną przekąską w trakcie zimowych, długich wieczorów przed telewizorem.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 duży ziemniak (najlepiej słodki ale może być dowolny), 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki czosnku mielonego, Szczypta ostrej papryki lub odrobina chilli (jeśli lubisz jeść na ostro)
1
Pieczone frytki w piekarniku 1
Zbierz potrzebne składniki: ziemniak, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek mielony i ostrą paprykę. Jeśli chcesz zrobić więcej frytek wówczas odpowiednio zwiększ ilość składników.
2
Pieczone frytki w piekarniku 2
Ziemniaki obierz a następnie pokrój na paski tak samo jak kroi się ziemniaki na tradycyjne frytki. Najlepiej, aby paski były grube na ok 5-7mm jednak to zależy od ciebie. Im będą cieńsze tym bardziej chrupiące i tym szybciej się upieką. Pamiętaj zatem, aby odpowiednio wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.
3
Pieczone frytki w piekarniku 3
Przełóż frytki do wysokiego naczynia i polej je oliwą.
4
Pieczone frytki w piekarniku 4
Posyp je po wierzchu przyprawami i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz jeść na ostro dodaj 1/8 łyżeczki chilli lub papryczki cayenne.
5
Pieczone frytki w piekarniku
Frytki przełóż na blachę do pieczenia. Powinny one leżeć osobno, nie jedna na drugiej. Włóż je do rozgrzanego piekarnika do 205 stopni C i piecz przez około 15 minut (od czasu do czasu zaglądaj do środka sprawdzając czy są już wystarczająco wypieczone). Po tym czasie je pomieszaj i piecz przez kolejne 15 minut.
6
Pieczone frytki
Frytki gotowe! Możesz się nimi spokojnie zajadać.
 3.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Zaburzenia funkcji tarczycy są powszechnym problemem, który dotyka coraz większej grupy ludzi. Zarówno nadczynność jak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kulki ziemniaczane to smaczna przekąska i wspaniały dodatek, który urozmaici nasze potrawy. Możemy podawać je zamiast...
Jak zrobić kulki ziemniaczane?
Kulki ziemniaczane to smaczna przekąska i wspaniały...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.