Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole > Herbata > Jak zrobić kwas chlebowy?

Jak zrobić kwas chlebowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (8 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 18 
Kwas chlebowy nie jest bardzo popularnym napojem, jednak warto go spróbować. Możesz go kupić w większości supermarketów ale również możesz go zrobić sam. Kwas chlebowy robi się z chleba razowego, wody, cukru i drożdży - może nie brzmi to dobrze, ale obiecuję, że napój jest przepyszny!
Rzeczy, których potrzebujesz:
3,8 litra wody, 3/4 - 1 szklanka czerstwego chleba żytniego razowego, rozdrobnionego, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki), Kilka rodzynek do smaku
1
Przepis na kwas chlebowy 1
Przygotuj składniki. Każdy rodzaj chleba razowego jest dobry. Należy go wysuszyć przed użyciem.
2
Przepis na kwas chlebowy 2
Suchy chleb połam na małe kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj go na drobne okruszki.
3
Przepis na kwas chlebowy 3
Przełóż około 1 szklankę okruszków do dużego garnka. Jeśli nie chcesz, aby kwas był gorzkawy zmniejsz ilość do 3/4 szklanki. Im więcej czerstwego chleba tym kolor napoju będzie ciemniejszy.
4
Przepis na kwas chlebowy 4
W innym dużym garnku zagotuj całą wodę.
5
Przepis na kwas chlebowy 5
Gotującą się wodę przelej do garnka z czerstwym chlebem i odłóż na bok (temp. pokojowa) na około 2-2,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
6
Przepis na kwas chlebowy 6
Po 2 godzinach, jak już woda z chlebem nie będzie taka gorąca wymieszaj drożdże z około 3 łyżkami ciepłej wody.
7
Przepis na kwas chlebowy 7
Do wszystkiego dodaj cukier i dobrze wymieszaj...
8
Przepis na kwas chlebowy 8
Dodaj drożdże.
9
Przepis na kwas chlebowy 9
I wymieszaj.
10
Przepis na kwas chlebowy 10
Przykryj czystą szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.
11
Przepis na kwas chlebowy 11
Po 12 godzinach fermentacji kwas powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
12
Przepis na kwas chlebowy 12
Przelej kwas przez sitko do dużego naczynia a następnie przelej go przez gazę.
13
Przepis na kwas chlebowy 13
Otrzymasz napój taki jak na zdjęciu.
14
Przepis na kwas chlebowy 14
Przelej kwas do butelek za pomocą lejka. Plastikowe butelki są najlepsze, ponieważ zniosą rosnące ciśnienie wewnątrz spowodowane fermentacją.
15
Przepis na kwas chlebowy 15
Pozostaw puste około 1/8 butelki.
16
Przepis na kwas chlebowy 16
Wrzuć kilka rodzynek i mocno zakręć butelkę.
17
Kwas chlebowy
Pozostaw butelkę z kwasem chlebowym w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny a następnie włóż do lodówki na 2 dni (po tym czasie kwas będzie gotowy). Delikatnie przelewaj do szklanek (nie mieszaj osadu ani nie wyciągaj rodzynek). Smacznego!
 3.8/5 (8 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
jasiekss - 2015-05-27
Tak się zastanawiam czy zamiast chleba żytniego można by użyć mąki żytniej ? ewentualnie dodać zakwas chlebowy.
omkno - 2013-11-13
Większość przepisów podaje drożdże piekarskie - świeże lub suche (przeważnie 25g świeżych = 7 g suchych). Jednak dodanie drożdży piekarskich powoduje, że kwas zalatuje nimi przez długi czas (2-3 tygodnie stania w butelce).
qba - 2012-09-21
Witam jakich użyć drożdży? Ja użyłem winiarskich i niestety po 12 godz. mój kwas nie wygląda tak jak na zdjęciu 11. Proszę o podpowiedź.
Aloes jest wszystkim znany ze swoich właściwości nawilżających i odżywiających skórę. Wiele kobiet z powodzeniem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Włoskie jedzenie jest pyszne o czym prawdopodobnie już się przekonałeś. Poniżej przedstawiam przepis na makaron z...
Jak zrobić makaron z kurczakiem i parmezanem?
Włoskie jedzenie jest pyszne o czym prawdopodobnie już...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.