Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole > Herbata > Jak zrobić kwas chlebowy?

Jak zrobić kwas chlebowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Kwas chlebowy nie jest bardzo popularnym napojem, jednak warto go spróbować. Możesz go kupić w większości supermarketów ale również możesz go zrobić sam. Kwas chlebowy robi się z chleba razowego, wody, cukru i drożdży - może nie brzmi to dobrze, ale obiecuję, że napój jest przepyszny!
Rzeczy, których potrzebujesz:
3,8 litra wody, 3/4 - 1 szklanka czerstwego chleba żytniego razowego, rozdrobnionego, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki), Kilka rodzynek do smaku
1
Przepis na kwas chlebowy 1
Przygotuj składniki. Każdy rodzaj chleba razowego jest dobry. Należy go wysuszyć przed użyciem.
2
Przepis na kwas chlebowy 2
Suchy chleb połam na małe kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj go na drobne okruszki.
3
Przepis na kwas chlebowy 3
Przełóż około 1 szklankę okruszków do dużego garnka. Jeśli nie chcesz, aby kwas był gorzkawy zmniejsz ilość do 3/4 szklanki. Im więcej czerstwego chleba tym kolor napoju będzie ciemniejszy.
4
Przepis na kwas chlebowy 4
W innym dużym garnku zagotuj całą wodę.
5
Przepis na kwas chlebowy 5
Gotującą się wodę przelej do garnka z czerstwym chlebem i odłóż na bok (temp. pokojowa) na około 2-2,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
6
Przepis na kwas chlebowy 6
Po 2 godzinach, jak już woda z chlebem nie będzie taka gorąca wymieszaj drożdże z około 3 łyżkami ciepłej wody.
7
Przepis na kwas chlebowy 7
Do wszystkiego dodaj cukier i dobrze wymieszaj...
8
Przepis na kwas chlebowy 8
Dodaj drożdże.
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Jak zrobić cannelloni z mięsem?
Jak zrobić sorbet jagodowy?
Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkami?
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
jasiekss - 2015-05-27
Tak się zastanawiam czy zamiast chleba żytniego można by użyć mąki żytniej ? ewentualnie dodać zakwas chlebowy.
omkno - 2013-11-13
Większość przepisów podaje drożdże piekarskie - świeże lub suche (przeważnie 25g świeżych = 7 g suchych). Jednak dodanie drożdży piekarskich powoduje, że kwas zalatuje nimi przez długi czas (2-3 tygodnie stania w butelce).
qba - 2012-09-21
Witam jakich użyć drożdży? Ja użyłem winiarskich i niestety po 12 godz. mój kwas nie wygląda tak jak na zdjęciu 11. Proszę o podpowiedź.
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich warzywniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce,...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Któż z nas nie lubi zapiekanek? Z pieczarkami, kukurydzą, serem i pysznym sosem... Jednak może masz ochotę na odmianę?...
Jak zrobić zapiekanki z masłem czosnkowym?
Któż z nas nie lubi zapiekanek? Z pieczarkami, kukurydzą...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.