Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.4/5 (5 ocen)
Oceń 
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Rzeczy, których potrzebujesz:
---- na gołąbki ----, 0,7 kg mięsa mielonego, 2 cebule, Pół szklanki ryżu, 1 duża kapusta, Mielony czarny pieprz do smaku, Sól do smaku, 1-2 łyżki oleju, ---- Na sos ----, 400 ml śmietany, 2 cebule, 1 szklanka wody, Koperek, Sól, 1-2 łyżki oleju
1
Gołąbki z sosem śmietankowym 1
Przygotuj składniki. Wybierz kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. Nie zużyjesz jej całej jednak łatwiej się zawija duże liście.
2
Gołąbki z sosem śmietankowym 2
Ugotuj ryż na półtwardo w garnku z wodą soloną. Odsącz wodę, poczekaj, aż ryż wystygnie.
3
Gołąbki z sosem śmietankowym 3
Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Rozgrzej patelnie z 1-2 łyżkami oleju i podsmaż na nim cebulę aż zrobi się miękka i złota. Podsmażoną cebulę odstaw na bok do wystygnięcia.
4
Gołąbki z sosem śmietankowym 4
Teraz przygotuj liście kapusty. Wyciągnij garnek na tyle duży, aby zmieściła się do niego cała kapusta. Wlej do niego wodę (około 1/5 garnka), postaw na ogień i zagotuj. Usuń z kapusty wierzchnie liście i włóż kapustę do garnka. Gotuj kapustę około 5-10 minut.
5
Gołąbki z sosem śmietankowym 5
Jak kapusta będzie się gotować przygotuj nadzienie. Wymieszaj mięso z ryżem, dodaj przysmażoną cebulę i dopraw solą i pieprzem.
6
Gołąbki z sosem śmietankowym 6
Teraz nadeszła pora zawinięcia nadzienia w liście. Delikatnie wyciągnij kapustę z gotującej się wody. Aby to zrobić, odwróć ją w garnku do góry nogami, wbij w środową część reszty łodygi widelec i wyciągnij na nim kapustę. Delikatnie oddziel liście kapusty, nałóż na nie farsz i zawiń.
Jak zrobić sorbet cytrynowo-miętowy?
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?
Jak piec łososia w folii?
Jak zrobić mleko migdałowe?
strona 1 z 2następna >
 4.4/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Pieczony schab według tego przepisu, wychodzi bardzo soczysty i pełny smaku. Jest to fajna potrawa na kolację...
Jak przygotować wieprzowinę z czosnkiem?
Pieczony schab według tego przepisu, wychodzi bardzo...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Aneta Huba
  • Jarosław Cichosz
  • Michal Stachurski
  • Władysława Siwek
  • Beata Matuszny
  • Kasia Kasia
  • Monika Kądziołka
  • Mariola Sko
  • Ewa Jama
  • Patrycja Gruchała
  • Barbara Obarska
  • Beata Gawinska
  • Marcin Nikiel
  • Małgorzata Staśko
  • Elzbieta Orzechowska
  • Anna Kozioł-Wysocka
  • Sylwia Wisian
  • Dorota Stępniewska
  • Julia Skocz
  • Anna Tomalczyk
  • Katarzyna Ulichnowska
  • Dorota Czajka
  • Marzenna Borowiec
  • Marcel Wołoszczuk
  • Jolanta Budny
  • Marek Radtke
  • Beata Kuczkowska
  • Krystyna Wąsik
  • Małgorzata Górni
  • Mateusz Płachta
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.