Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Potrawy z grilla > Jak zrobić marynatę z pieprzem do mięsa na grill?
Jak zrobić marynatę z pieprzem do mięsa na grill?

Jak zrobić marynatę z pieprzem do mięsa na grill?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
Do urozmaicenia grillowania warto zastanowić się nad odpowiednim przyrządzeniem mięsa. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie marynaty. Przyrządzone w ten sposób mięso zyska niepowtarzalny smak, będzie kruche i soczyste. Poniżej znajdziesz sposób jak wykonać doskonałą marynatę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Po 1 łyżce marynowanego w zalewie pieprzu zielonego i czerwonego, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu tabasco, 200 ml oliwy z oliwek, Miseczka, Plastikowy pojemnik
1
Marynowany zielony pieprz i marynowany czerwony pieprz odsączyć z zalewy i posiekać. Nie siekaj go jednak zbyt drobno, większe kawałki będą doskonale wyglądać w marynacie. Ząbki czosnku dokładnie obierz i wyciśnij przez praskę.
2
Posiekany pieprz i wyciśnięty czosnek wymieszaj w małej miseczce, dodaj do tego łyżkę sosu tabako. Po zmieszaniu tych składników odmierz 200 ml oliwy z oliwek i dodaj do miseczki. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj.
3
Teraz możesz zabrać się za marynowanie przygotowanego mięsa. Weź płaski i szeroki plastikowy pojemnik i na jego dno wlej odrobinę przygotowanej marynaty. Ułóż kawałki mięsa przeznaczonego na grill tak, aby każdy był w niej zanurzony. Następnie polej te kawałki ze wszystkich stron resztą marynaty.
4
Tak przygotowane mięso w pojemniku szczelnie zamknij i włóż do lodówki. Najlepiej, by marynować je, co najmniej 12 godzin. Pamiętaj, więc, by przygotować to odpowiednio wcześniej. Po upływie tego czasu mięso odsącz z marynaty i upiecz na grillu.
5
Marynata ta doskonale nadaje się do steków wołowych, kotletów jagnięcych, a także steków wieprzowych, kotletów z karkówki lub schabu środkowego. Tak przygotowana starcza dla około 4 porcji mięsa.
Jak zrobić sos barbecue?
Jak zrobić sos włoski?
Jak zrobić marynatę do mięsa?
Jak zrobić faszerowane pomidory z grilla?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić sos włoski?
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru ze szczyptą cytryny i czosnku jest wspaniałym słodko-słonym...
Jak grillować łososia?
Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru ze szczyptą cytryny i czosnku jest...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Mirosława Klemińska
  • Ireneusz Beczkowski
  • Krystian Maślakiewicz
  • Monika Paulina Litwińczuk
  • Piotr Brzuzan
  • Alicja Tuleja
  • Małgorzata Pełka
  • Karolina Grys
  • Agnieszka Jarosińska
  • Lidia Kowalik
  • Leokadia Kubica
  • Agnieszka Karolina Baniusiewicz
  • Anna Litwa
  • Andrzej Czubak
  • Danuta Kochanek
  • Joanna Krupa
  • Elżbieta Kowalewicz
  • Anna Dora
  • Anetta Bassara-kocon
  • Iwona Kowalska
  • Władysław Piechowicz
  • Jolanta Graczyk
  • Sylwia Kołecka
  • Grzegorz Janus
  • Katarzyna Mateusiak
  • Hania Kozielska
  • Kasia Stolarska
  • Elżbieta Rybak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.