Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciasta > Jak zrobić eklerki?

Jak zrobić eklerki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Eklerki są jednymi z ulubionych ciast zarówno dzieci jak i dorosłych. Do tego przepisu możesz użyć innego kremu niż proponowany tu krem waniliowy. Może on być śmietankowy czy budyniowy. Może to być również bita śmietana. Wybór należy do ciebie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
100 gram masła, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 4-5 jajek, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli
1
Eklerki przepis 1
Przygotuj wszystkie składniki na eklerki.
2
Eklerki przepis 2
Do garnka z grubym dnem wlej szklankę wody, dodaj masło i zagotuj na średnim ogniu.
3
Eklerki przepis 3
Mieszaj, aż masło się całkowicie roztopi i dodaj mąki.
4
Eklerki przepis 4
Trzymaj garnek na ogniu i energicznie mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą). Jak już całość zacznie się odrywać od ścianek garnka i wokół łyżki zrobi się gruda wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na bok na 10-15 minut.
5
Eklerki przepis 5
Do ciasta dodawaj po jednym jajku na raz cały czas mieszając (jak już wmiesza się dobrze jedno jajko to możesz dodać kolejne). Jajka wcześniej wbijaj do szklanki lub kubeczka i delikatnie zmieszaj. Będziesz potrzebować 4 lub 5 jajek w zależności od ich wielkości. Ciasto powinno być gęste i nie może spływać z łyżeczki (jeśli ciasto będzie zbyt płynne to eklerki wyjdą płaskie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste wówczas eklerki nie urosną i mogą się nierówno upiec).
6
Eklerki przepis 6
Wyłóż papierem dwie blachy do pieczenia. Przełóż ciasto do szprycy (jeśli jej nie masz to możesz użyć woreczka foliowego). Pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia urośnie przynajmniej dwukrotnie, więc musisz pozostawić wystarczającą ilość miejsca pomiędzy kolejnymi eklerkami.

Możesz przygotować eklerki w różnych kształtach - okrągłe i podłużne.

Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Upewnij się że piekarnik jest dobrze nagrzany i włóż do środka jedną blachę. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika do czasu, aż eklerki będą gotowe - w innym wypadku nie urosną. Piecz je przez 20 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez kolejne 10 minut.
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Jak zrobić cielęcinę w sosie warzywnym?
Jak zrobić sorbet cytrynowo-miętowy?
Jak zrobić krem waniliowy?
strona 1 z 2następna >
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
anecia - 2013-10-07
można zamiast masłą użyć margaryny do smarzenia? bo nie jestem pewna a nie chce zepsuć...
Lukrecja - 2013-03-17
Przepis wydaje się łatwy, a eklerki pyszne:) na pewno wyprubuję
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść...
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Ewa Chmielik
  • Ewa Słupek
  • Małgorzata Gwarzyńska
  • Patryk Paduch
  • Krzysztof Mielcarz
  • Martyna Ilczuk
  • Jędrzej Kamiński
  • Wojtek Kowalczyk
  • Anna Gonera
  • Zuza Jolanta
  • Gabriela Babiarz
  • Lidia Sroka
  • Beata Huszban
  • Danuta Balicka-Kusnierek
  • Barbara Nyczka
  • Natalia Sobczyk
  • Wanda Malinowska
  • Grażyna Wróbel
  • Iza Lach
  • Ewa Krzeszowiec
  • Marta Chorała
  • Ania Nowak
  • Żaneta Korzybska
  • Arkadiusz Leszkiewicz
  • Konrad Pikosz
  • Patrycja Poczta
  • Patryk Kowalak
  • Andrzej Filipowski
  • Anna Laszczyk
  • Paulina Lewandowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.