Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciasta > Jak zrobić eklerki?

Jak zrobić eklerki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Eklerki są jednymi z ulubionych ciast zarówno dzieci jak i dorosłych. Do tego przepisu możesz użyć innego kremu niż proponowany tu krem waniliowy. Może on być śmietankowy czy budyniowy. Może to być również bita śmietana. Wybór należy do ciebie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
100 gram masła, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 4-5 jajek, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli
1
Eklerki przepis 1
Przygotuj wszystkie składniki na eklerki.
2
Eklerki przepis 2
Do garnka z grubym dnem wlej szklankę wody, dodaj masło i zagotuj na średnim ogniu.
3
Eklerki przepis 3
Mieszaj, aż masło się całkowicie roztopi i dodaj mąki.
4
Eklerki przepis 4
Trzymaj garnek na ogniu i energicznie mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą). Jak już całość zacznie się odrywać od ścianek garnka i wokół łyżki zrobi się gruda wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na bok na 10-15 minut.
5
Eklerki przepis 5
Do ciasta dodawaj po jednym jajku na raz cały czas mieszając (jak już wmiesza się dobrze jedno jajko to możesz dodać kolejne). Jajka wcześniej wbijaj do szklanki lub kubeczka i delikatnie zmieszaj. Będziesz potrzebować 4 lub 5 jajek w zależności od ich wielkości. Ciasto powinno być gęste i nie może spływać z łyżeczki (jeśli ciasto będzie zbyt płynne to eklerki wyjdą płaskie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste wówczas eklerki nie urosną i mogą się nierówno upiec).
6
Eklerki przepis 6
Wyłóż papierem dwie blachy do pieczenia. Przełóż ciasto do szprycy (jeśli jej nie masz to możesz użyć woreczka foliowego). Pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia urośnie przynajmniej dwukrotnie, więc musisz pozostawić wystarczającą ilość miejsca pomiędzy kolejnymi eklerkami.

Możesz przygotować eklerki w różnych kształtach - okrągłe i podłużne.

Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Upewnij się że piekarnik jest dobrze nagrzany i włóż do środka jedną blachę. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika do czasu, aż eklerki będą gotowe - w innym wypadku nie urosną. Piecz je przez 20 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez kolejne 10 minut.
Jak zrobić dżem morelowy?
Jak zrobić sos arabski?
Jak zrobić pierogi z wiśniami?
Jak zrobić pieczone frytki?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić musakę?
 4.7/5 (3 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
anecia - 2013-10-07
można zamiast masłą użyć margaryny do smarzenia? bo nie jestem pewna a nie chce zepsuć...
Lukrecja - 2013-03-17
Przepis wydaje się łatwy, a eklerki pyszne:) na pewno wyprubuję
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich warzywniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce,...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Te jajeczka będą prawdziwą ozdobą stołu wielkanocnego. Nadzienie do jajek możesz zrobić według własnego uznania -...
Jak zrobić galaretę wielkanocną w kształcie jajek?
Te jajeczka będą prawdziwą ozdobą stołu wielkanocnego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Robert Mazurowski
  • Hanna Klonowska
  • Izabela Dziurdziak
  • Klara Frankowska
  • Justyna Hanys
  • Katarzyna Grzęda
  • Jolanta Kryszczuk
  • Anna Bukowska
  • Robert Pobłocki
  • Marek Koniuszko
  • Anastazja Albrycht
  • Mariusz Dopierała
  • Szymon Shaman Orlovski
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.