Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przepisy Świateczne > Przepisy Wielkanocne > Jak zrobić paschę?

Jak zrobić paschę?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Pascha wielkanocna ma kształt piramidy która symbolizuje Grób Chrystusa.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg tłustego twarogu, 250 ml śmietany kremówki, 200 g roztopionego masła, 5 żółtek, 250 g cukru pudru, aromat waniliowy, 250 g bakalii (pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, rodzynki, drobno pokrojona suszona figa i suszone morele), 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, rozpuszczona czekolada, owoce (opcjonalnie do ozdobienia), bita śmietana (opcjonalnie do ozdobienia)
1
Przetrzyj twaróg przez drobne sito lub zmiel kilka razy przez maszynkę.
2
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i ubijaj aż uzyskasz gęsty krem. Postaw na mały ogień i podgrzewaj cały czas mieszając prawie do zagotowania.
3
Ściągnij garnek z palnika, dodaj roztopione masło, cukier, aromat waniliowy, przetarty ser i wymieszaj wszystko za pomocą miksera.
4
Dodaj bakalie oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj.
5
Całą masę przelej do wyłożonego dużą ściereczką durszlaka i dobrze odciśnij. Boki ściereczki nałóż na masę i dociśnij, aby wycisnąć jak najwięcej płynu. Połóż durszlak na garnuszku i włóż do lodówki na noc.
6
Delikatnie przełóż paschę na talerz, polej roztopioną czekoladą i posyp bakaliami. Smacznego!
Jak zrobić jajka po szkocku?
Jak upiec ciasto w skorupkach jaj?
Jak zrobić chleb marchewkowy z cynamonem?
Jak zrobić lukier królewski?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Pisanki marmurkowe są chyba jednymi z najpiękniejszych. Barwnik tworzy na nich ciekawe, nieregularne wzory zamieniając...
Jak farbować ugotowane jajka – marmurek?
Pisanki marmurkowe są chyba jednymi z najpiękniejszych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Mirosława Klemińska
  • Ireneusz Beczkowski
  • Krystian Maślakiewicz
  • Monika Paulina Litwińczuk
  • Piotr Brzuzan
  • Alicja Tuleja
  • Małgorzata Pełka
  • Karolina Grys
  • Agnieszka Jarosińska
  • Lidia Kowalik
  • Leokadia Kubica
  • Agnieszka Karolina Baniusiewicz
  • Anna Litwa
  • Andrzej Czubak
  • Danuta Kochanek
  • Joanna Krupa
  • Elżbieta Kowalewicz
  • Anna Dora
  • Anetta Bassara-kocon
  • Iwona Kowalska
  • Władysław Piechowicz
  • Jolanta Graczyk
  • Sylwia Kołecka
  • Grzegorz Janus
  • Katarzyna Mateusiak
  • Hania Kozielska
  • Kasia Stolarska
  • Elżbieta Rybak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.