Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przepisy Świateczne > Przepisy Wielkanocne > Jak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?

Jak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.4/5 (49 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Baranek jest jednym z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych i symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tradycja nakazuje by w świątecznym koszyczku obok jajek, chrzanu i kiełbaski znalazło się m. in. masło. Podane w tak ciekawy sposób bez wątpienia uświetni każdy wielkanocny koszyczek, a następnie z dumą zaprezentuje się na świątecznym stole. Poniżej znajdziecie kilka prostych sztuczek, dzięki którym wasz baranek z masła będzie idealny.
1
Baranek z masła będzie łatwiej odchodził z formy jeśli formę namoczymy przed użyciem w zimnej wodzie.
2
Przed namoczeniem w zimnej wodzie, formę można jeszcze dodatkowo wyparzyć. W zależności od gatunku formy należy ją moczyć od kilku godzin do paru dni.
3
Masło wkładamy do mokrej formy.
4
Przed wsadzeniem masła mokrą formę należy delikatnie posypać solą.
5
Formę możemy również przed użyciem wyłożyć folią spożywczą. Po stwardnieniu masła, folię należy delikatnie odkleić.
6
Baranki z masła często nie wychodzą z powodu nieodpowiedniej formy.
7
przed wyłożeniem masła formę można posypać bułką tartą
Jak zrobić pisanki farbowane w cebuli?
Jak ozdobić pisanki trawą z papieru?
Jak zrobić ozdoby wielkanocne - doniczki z wydmuszek?
Jak zrobić lukier królewski?
 3.4/5 (49 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Paulina - 2014-04-18
Ja zawsze formę smaruję olejem spożywczym :)
Gara - 2013-04-04
Najlepiej jest z folią spożywczą.
daria16rog - 2013-03-26
Ja i tak zawsze kupuję z lukru bo i tak nie jadam tego.
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Na każdym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tego tradycyjnego wypieku. Podaję przepis na pyszną babkę gotowaną....
Jak zrobić babkę wielkanocną (gotowaną)?
Na każdym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Kasia Szyszka
  • Olga Kosiec
  • Halina Otto
  • Jacek Zarzycki
  • Anna Blacha
  • Jerzy Krystkowiak
  • Edward Gruszka
  • Bożena Szymczak
  • Iwona Łatwińska
  • Rafal Domino
  • Lidia Dziwak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.