Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Żywność > Nabiał > Jak zrobić ser ricotta?

Jak zrobić ser ricotta?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Nasza kuchnia coraz bardziej otwiera się na wpływy zza granicy, a jednym z przejawów tego stanu rzeczy jest coraz częstsze pojawianie się w przepisach francuskiego sera ricotta. Ser ten nie zawsze można znaleźć w polskich sklepach, a nawet gdy jest to możliwe, okazuje się, że czasami po prostu szkoda nam na tę „egzotykę” pieniędzy. Mam jednak dla ciebie dobrą wiadomość. Ser ricotta można zrobić samemu. I wbrew pozorom jest to bardzo proste.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 szklanki pełnego mleka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, pełnotłustego, ½ szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie), 2 łyżeczki białego octu winnego, 1 łyżeczka soli
1
W dużym rondlu umieść mleko, jogurt, śmietanę, ocet i sól. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, do czasu, aż mleko się zsiądzie.
2
W międzyczasie wyłóż sitko kilkoma warstwami etaminy (tkanina używana m.in w hafcie krzyżykowym). Umieść sitko nad głęboką miską.
3
Wlej mieszankę mleczną do sitka i pozostaw na 15 minut.
4
Zbierz kawałki zsiadłego mleka, które pozostały na powierzchni etaminy i odciśnij je lekko, by je odsączyć. Ser gotowy.
5
Domowy ser ricotta najlepiej jest podawać lekko ciepły, ale można go również przechowywać w lodówce maksymalnie do trzech dni. Podane tutaj proporcje wystarczą na przygotowanie 2 szklanek tego serka.
Jak zrobić deser ricotta?
Jak przechowywać ryby?
Jak zrobić kwiatka z ananasa?
Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić deser ricotta?
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki, należy je chronić przed światłem, przed...
Jak przechowywać jaja?
Jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki, należy...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Marta Wolna
  • Kate Kate
  • Agnieszka Kilijańska
  • Artur Lampart
  • Krzysztof Ozimina
  • Barbara Haczkiewicz
  • Marcelina Prokop
  • Hanna Matusiak
  • Anna Blacha
  • Ewa Nowak
  • Agnieszka Góra
  • Katarzyna Sykut
  • Agnieszka Misztal-Chylewska
  • Tokyo Ghoul
  • Renata Gozdz
  • Alina Poplawska
  • Ewa Nowak
  • Iza Dworniczak
  • Wioletta Bielińska
  • Karolina Gazda
  • Dorota Michalska
  • Regina Pytko-Borowska
  • Teresa Godoń
  • Marcin Michalak
  • Matthew Pawlak
  • Anna Fąfara
  • Małgorzata Sakowska
  • Danuta Kupecka
  • Ewa Jurek
  • Mariusz Bajrowski
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.