Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Żywność > Nabiał > Jak zrobić ser ricotta?

Jak zrobić ser ricotta?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Nasza kuchnia coraz bardziej otwiera się na wpływy zza granicy, a jednym z przejawów tego stanu rzeczy jest coraz częstsze pojawianie się w przepisach francuskiego sera ricotta. Ser ten nie zawsze można znaleźć w polskich sklepach, a nawet gdy jest to możliwe, okazuje się, że czasami po prostu szkoda nam na tę „egzotykę” pieniędzy. Mam jednak dla ciebie dobrą wiadomość. Ser ricotta można zrobić samemu. I wbrew pozorom jest to bardzo proste.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 szklanki pełnego mleka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, pełnotłustego, ½ szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie), 2 łyżeczki białego octu winnego, 1 łyżeczka soli
1
W dużym rondlu umieść mleko, jogurt, śmietanę, ocet i sól. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, do czasu, aż mleko się zsiądzie.
2
W międzyczasie wyłóż sitko kilkoma warstwami etaminy (tkanina używana m.in w hafcie krzyżykowym). Umieść sitko nad głęboką miską.
3
Wlej mieszankę mleczną do sitka i pozostaw na 15 minut.
4
Zbierz kawałki zsiadłego mleka, które pozostały na powierzchni etaminy i odciśnij je lekko, by je odsączyć. Ser gotowy.
5
Domowy ser ricotta najlepiej jest podawać lekko ciepły, ale można go również przechowywać w lodówce maksymalnie do trzech dni. Podane tutaj proporcje wystarczą na przygotowanie 2 szklanek tego serka.
Jak pozbyć się zapachu ryby?
Jak obrać liczi?
Jak rozmrażać owoce i warzywa, aby nie straciły wartości odżywczych?
Jak trzymać sól, aby nie zwilgotniała?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić masło miodowe?
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nie mam - 2016-04-11
z artykułu:się w przepisach francuskiego sera ricotta.
z Wikipedii:Ricotta – miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp. Oryginalnie włoska ricotta produkowana jest z wcześniej wspomnianej serwatki, jednak na rynku możemy znaleźć ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka, a także ricottę z pełnego mleka. Ta ostatnia jest popularna w Stanach Zjednoczonych.
Zatrucie pokarmowe może dotknąć każdego. To jedna z najczęstszych letnich chorób. Zatruciu pokarmowemu towarzyszą...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Na zmęczenie najlepsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego lub ziołowy napar. Czy aby na pewno? A może...
Jakie są zalety picia mleka?
Na zmęczenie najlepsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego lub ziołowy...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.