Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciasta > Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego?

Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Przygotowanie croissantów w domu nie jest rzeczą trudną. Nie wymaga drogich i skomplikowanych składników, ale za to sporej ilości przygotowań. Niezbędna jest odpowiednia technika, która pozwoli uzyskać idealne, wielowarstwowe ciasto francuskie, które jest podstawą croissantów. Z takiego ciasta bez problemu upieczesz pyszne rogaliki - chrupiące na zewnątrz, nieco ciągnące w środku. Dokładnie takie jak lubisz.
Rzeczy, których potrzebujesz:
-- na ciasto –, 4 szklanki mąki, ½ szklanki + 2 łyżki stołowe zimnej wody, ½ szklanki + 2 łyżki stołowe zimnego pełnego mleka, ¼ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru, 40g miękkiego masła, 1 łyżka + niecałe ½ łyżeczki drożdży, 2 ¼ łyżeczki soli, -- do laminowania –, 285g zimnego masła, -- do smarowania –, 1 duże jajko
1
Przygotuj ciasto. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto w misce i miksuj robotem kuchennym ustawionym na najniższe obroty przez 3 minuty. Pamiętaj o zdrapaniu resztek składników z brzegów miski i dodaniu ich do ciasta. Teraz miksuj ciasto przez kolejne 3 minuty, tym razem jednak zwiększając obroty miksera na średnie. Gotowe ciasto wyłóż na lekko posypaną mąką blachę do pieczenia lub talerz. Posyp ciasto z wierzchu niewielką ilością mąki i owiń folią śniadaniową, żeby nie wyschło. Włóż je na noc do lodówki.
2
croissanty z ciasta francuskiego - krok 2
Następnego dnia zajmij się przygotowaniem masła. Powinno być zimne, ale na tyle miękkie, by dało się je ścisnąć palcami. Pokrój masło na kostki o grubości około 1 cm. Ułóż je na kawałku papieru pergaminowego w kwadrat o boku około 12,5-15 cm. Na wierzch połóż kolejny kawałek papieru pergaminowego. Wałkiem uderzaj w masło delikatnymi, równomiernymi ciosami. Gdy poszczególne kawałki zaczną łączyć się ze sobą, zwiększ siłę uderzeń. Rozbijaj masło do czasu, aż boki kwadratu osiągną długość 19-20 cm. Przytnij nierówne krawędzie kwadratu, połóż je na wierzchu i lekko „wbij” wałkiem. Gotowe masło włóż do lodówki do czasu, aż zajmiesz się ciastem.
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Jak grillować pierś kurczaka w boczku?
Jak zrobić kaszę manną?
Jak zrobić tosty francuskie z serem?
strona 1 z 6następna >
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>W artykule zaproponuję jak szybko przyrządzić mrożone szoty w skórce cytryny. Jest to doskonała opcja kiedy chcemy...
Jak zrobić galaretkę z wódką w cytrynie?
W artykule zaproponuję jak szybko przyrządzić mrożone...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Marcin Parafinczuk
  • Mariusz Magryś
  • Szymon Kabaciński
  • Magda Pisarczyk
  • Monika Trojanowska
  • Ewa Wenc
  • Krystian Chalupczak
  • Joanna Bednarek
  • Tomek Kowalski
  • Mariola Rękorajska
  • Beata Kuziora
  • Ola Ziajka
  • Martyna Kuty
  • Karolina Dworzańska
  • Ewa Lewandowska
  • Sabina Śpiewak
  • Jadwiga Wrzesińska
  • Krystyna Konopska
  • Anna Kędra
  • Milena Koźlarek
  • Eryk Lędwinski
  • Anna Lamparska
  • Stanislawa Zielinska
  • Marcin Macios
  • Rafał Pietras
  • Madzia Magdalena
  • Patryk Kukier
  • Lidia Świech
  • Ania Macudzińska
  • Elżbieta Rypin
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.