Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciasta > Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego?

Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Przygotowanie croissantów w domu nie jest rzeczą trudną. Nie wymaga drogich i skomplikowanych składników, ale za to sporej ilości przygotowań. Niezbędna jest odpowiednia technika, która pozwoli uzyskać idealne, wielowarstwowe ciasto francuskie, które jest podstawą croissantów. Z takiego ciasta bez problemu upieczesz pyszne rogaliki - chrupiące na zewnątrz, nieco ciągnące w środku. Dokładnie takie jak lubisz.
Rzeczy, których potrzebujesz:
-- na ciasto –, 4 szklanki mąki, ½ szklanki + 2 łyżki stołowe zimnej wody, ½ szklanki + 2 łyżki stołowe zimnego pełnego mleka, ¼ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru, 40g miękkiego masła, 1 łyżka + niecałe ½ łyżeczki drożdży, 2 ¼ łyżeczki soli, -- do laminowania –, 285g zimnego masła, -- do smarowania –, 1 duże jajko
1
Przygotuj ciasto. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto w misce i miksuj robotem kuchennym ustawionym na najniższe obroty przez 3 minuty. Pamiętaj o zdrapaniu resztek składników z brzegów miski i dodaniu ich do ciasta. Teraz miksuj ciasto przez kolejne 3 minuty, tym razem jednak zwiększając obroty miksera na średnie. Gotowe ciasto wyłóż na lekko posypaną mąką blachę do pieczenia lub talerz. Posyp ciasto z wierzchu niewielką ilością mąki i owiń folią śniadaniową, żeby nie wyschło. Włóż je na noc do lodówki.
2
croissanty z ciasta francuskiego - krok 2
Następnego dnia zajmij się przygotowaniem masła. Powinno być zimne, ale na tyle miękkie, by dało się je ścisnąć palcami. Pokrój masło na kostki o grubości około 1 cm. Ułóż je na kawałku papieru pergaminowego w kwadrat o boku około 12,5-15 cm. Na wierzch połóż kolejny kawałek papieru pergaminowego. Wałkiem uderzaj w masło delikatnymi, równomiernymi ciosami. Gdy poszczególne kawałki zaczną łączyć się ze sobą, zwiększ siłę uderzeń. Rozbijaj masło do czasu, aż boki kwadratu osiągną długość 19-20 cm. Przytnij nierówne krawędzie kwadratu, połóż je na wierzchu i lekko „wbij” wałkiem. Gotowe masło włóż do lodówki do czasu, aż zajmiesz się ciastem.
Jak zrobić krem waniliowy?
Jak zrobić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?
Jak zrobić banany w karmelu?
Jak zrobić cannelloni z mięsem?
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Szukasz pomysłu na wyszukany deser, który uwiedzie kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych gości? Polecam ciastka...
Jak zrobić ciastka francuskie z malinami i karmelem?
Szukasz pomysłu na wyszukany deser, który uwiedzie kubki...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Julia Więcek
  • Paulina Soj
  • Monika Miazga
  • Teresa Turniak
  • Anna Koziarz
  • Ewa Seeber
  • Klaudia Ossowska
  • Beata Winiarska
  • Daniel Szpak
  • Mariusz Soroń
  • Karolina Padewska
  • Izabela Bączykowska
  • Renata Budnik
  • Natalia Błaszczak
  • Iwona Sulewska
  • Maria Domagalska
  • Janusz Jablonski
  • Jadwiga Szoproni
  • Kamila Kamila
  • Sandra Golińska
  • Dagmara Dudek
  • Anna Baranska
  • Barbara Machała
  • Buśka Kopeć
  • Wojciech Chełstowski
  • Darek Szpakiewicz
  • Justyna Gierlińska
  • Małgorzata Mimus
  • Alicja Roszkowska
  • Justyna Walińska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.