Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos serowy?

Jak zrobić sos serowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.3/5 (438 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 9 
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip. Poniżej przestawiam najbardziej popularny przepis na sos serowy.
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 łyżeczki masła, 1/4 szklanki mąki, 2 szklanki zimnego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz cayenne, 20 dkg sera żółtego (ser cheddar)
1
sos serowy 1
W rondelku rozpuść masło.
2
sos serowy 2
Dodaj mąkę i energicznie mieszaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż do czasu, gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać.
3
sos serowy 3
Jak tylko zauważysz, że zasmażka zmienia kolor, dolej pół szklanki mleka - stopniowo, stale i energicznie mieszając.
4
sos serowy 4
Dolej resztę mleka (1,5 szklanki) - ciągle i energicznie mieszając.
5
sos serowy 5
Dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej.
6
sos serowy 6
Dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
7
sos serowy 7
Dodaj część startego sera i mieszaj, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dodaj kolejną. Dodawaj ser małymi partiami, cały czas energicznie mieszając.
8
sos serowy 8
Posól sos do smaku i wymieszaj.
Wskazówki
  • Sos ten jest wspaniały do nachos.
  • Aby sos był bardziej pikantny, dodaj do niego odrobinę chilli.
  • Sos nabierze smaku i będzie idealny do makaronu, jeśli dodasz do niego gotowane na parze brokuły.
  • Jest idealny do polania kalafiora i brokuła.
  • Sos ten jest pyszny również z gotowaną marchwią i zieloną fasolą.
  • Jesteś miłośnikiem mięsa? Wypróbuj chude mięso wołowe z sosem serowym.
  • Sos serowy będzie dobrze smakował do pieczonych ziemniaków lub puree.
 2.3/5 (438 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (35)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Bamba - 2016-04-25
Sos taki robi się z bardzo aromatycznych serów, czedar albo parmezan nadają się idealnie, natomiast jak ktoś robi z edamskiego albo innego bardzo mlecznego sera to niech się nie dziwi że mu wychodzi budyń :P
Tomasz334 - 2016-03-21
Dosajcie trochę galki muszkatołowej i bedzie pyszne :D
Mateoo - 2015-12-07
Sos wyszedł jak ciasto na naleśniki. Przepis do niczego się nie nadaje nie pozdrawiam...
sylwiaip - 2015-11-12
Fuj, wyszła ochyda....
jurek owsiak - 2015-11-12
ZJEBALEM DIPA JA NIE WIEM DZIWNY JESTEM MLEKO PRZYPALILEM WGLE MI WYKIPIALO BEZ SMAKU WSZYSTKO CZY TO PRZEZ TO ZE JESTEM FACETEM?? CZY DO PRZYGOTOWANIA TEGO DIPU POTRZEBNA JEST KOBIETA??
kometa - 2015-06-30
Do kitu, zmarnowany czas i pieniądze, a sos poszedł do kibla :/
kasia - 2015-03-09
dobry sos jest wtedy gdy dodamy więcej sera i do tego jeden plasterek wędzonego boczku i smakuje podobnie do carbonary :)
tetis - 2014-11-18
ja robie zupełnie inaczej, wiec jest troche innego rodzaju ale dobry. moze sie komus spodoba ;)
kupuje serek np. ze szczypiorkiem topiony, rozpuszczam na gorąco w wodzie, dodaję kwiatuszki brokuła (wcześniej ugotowanego w kostce rosołowej), podbijam deczko mąką, na koniec ser starty na tarce (ilośc i rodzaj wg. uznania)... sposób szybki i bezbolesny.
Rena - 2014-10-20
Mam sprawdzony, prosty przepis na sos serowy: ok 1/2 szkl.smietany 30 %+ok.5 dkg sera pleśniowego blue.Śmietanę mocno podgrzać ,dodać pokruszony ser, mieszać aż się całkowicie rozpuści w śmietanie,można chwilę pogotować.Gotowe
bookbis - 2014-09-29
no nie ,zwykły beszamel z serem a aby nie był mdly wystarczy dodac paryke lub chili
Kornelia - 2014-08-01
Mi wyszedł bardzo mdły. Moze to kwestia sera, ale ciagle było czuć mleko.
karo - 2013-12-14
ser super
Lukasz - 2013-06-03
Sos niestety jest mało serowy, czuć mocno mąkę i dodanie większej ilości sera niż w przepisie nie poprawia znacznie smaku sosu. Generalnie czuć sos beszamelowy z odrobiną nuty serowej...
Czy jest dobry czy nie to kwestia gustu. Ja szukam dalej dobrego przepisu.
zzzz - 2013-03-31
Moim zdaniem sos beznadziejny.
martakali2889 - 2013-01-11
Wygląda bardzo smacznie ale ile to kalorii:O
ralis - 2012-10-03

ten sos wyszedł przepyszny!!!!

Johnny - 2012-03-28
Nie lepiej wziąć smietanke 30% zagotowac z serem i przyprawić. Po co robić beszamel sos z serem... ?

Sos serowy:

300ml śmietanki 30%
Ser najlepiej cheddar
Szczypiorek, pietruszka
sól, pieprz, można troche gałki musz. dodać jak ktoś lubi :) przygotowanie 5 min :)
Tusia - 2011-08-07
NIE POLECAM !!! Ten sos smakuje jak lane kluski a nie jak sos serowy. MASAKRA tylko straciłam pieniądze na skladniki
Magdalenka - 2011-06-28
Jak ktoś nie protrafi zrobić to czuć mu mąką...
mania - 2011-05-26
lepsza jest moja werska: śmietana 18%, rozprowadzona na rozpuszczonej łyżce masła + starty parmezan.. dużo pazmezanu, doprawiamy do smaku i gotowe! pychota!!!!
Ziomek - 2011-03-31
Jest pyszne tylko trzba dorze PRZYRUMIENIĆ MĄKE jeśli ją słabo przesmarzymy nie jest za dobre
Madzia - 2011-03-12
krzysio-macho skąd Ty wiesz jak smakuje gówno ?

sos pyszny polecam . :)
jjjj - 2011-02-16
ochydny, to serowy beszamel. czyli do zapiekania jakiś potraw w piekarniku a nie do jedzenia wprost. czuć mąką. bleeeee
rafał - 2011-02-12
zobacze jaki ma to smak bo jeszcze nie jadłem
krzysio-macho - 2011-01-21
to smakuje jak g*wno !!!!
trampek - 2010-12-31
A ja dodałem jeszcze około 20 gram parmezanu, Świetny sosik
anneta - 2010-11-04
Pyszny !! super przepis !
dejazzine - 2010-10-03
Poprawka, mleko powinno być w temperaturze co najmniej pokojowej. W przeciwnym razie masło zastygnie i będzie dupa. ;)
Ponadto beszamel powinno się gotować mieszając przez minut trzydzieści, do "utracenia smaku surowizny" :)
Jolla - 2010-09-21
Przepis wyśmienity. Kocham ten sos! Jadłam z makaronem penne - niebo!
qouew - 2010-09-13
kapitalny przepis, aczkolwiek za duze ilosci. nastepnym razem wezme wszystkiego o polowe mniej. ja robilam z cheddarem. makaron z boczkiem na cebulce, brokuly z odrobina czerwonej papryki i szczypta czosnku. maz zwariowal :-))))
KASIA - 2010-03-29
sos wychodzi trochę gorzki od naturalnej goryczy sera, ale robi się idealny jak doda się ze dwie łyżeczki miodu. rewelacja.
Jedzenie - 2010-02-26
Ser może być byle jaki ale oczywiście im lepszy ser tym lepszy sos. Z niesmacznego sera nie wyjdzie smaczny sos. Jeśli jest w Biedronce ser który lubisz, to jak najbardziej. Jednak dobrze, aby ser ten był raczej miękki niż twardy.
Anka - 2010-02-26
A czy ser może być byle jaki chociażby z biedronki?
Kuba - 2009-09-29
pyszny sos także z goudy! ;)
Szymcio - 2009-09-23
E a z elementalerem albo innym serem da się też zrobić robiłem dzisiaj z elementalerem i taka beblajda i wyszła że to szok
Ile par butów leżących w twojej szafie nie nadaje się do chodzenia? Są bezużyteczne, gdy nie możesz ich nosić. Jednak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w...
Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.