Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos żurawinowy do mięsa?

Jak zrobić sos żurawinowy do mięsa?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.3/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 11 
Sos żurawinowy jest wspaniały do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, dziczyzny oraz różnych odmian sera pleśniowego (np. camemberta). Niektórzy uważają, że nie ma nic lepszego niż oscypek podany na ciepło właśnie z tym przepysznym sosem. Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku i wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Bez wątpienia posmakują niejednemu miłośnikowi oryginalnych smaków. Trudno oprzeć się tej niesamowitej kompozycji składników, która doskonale ze sobą współgra. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jego przyrządzeniu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
0,5 kg żurawiny, 1 duża pomarańcza, 1 cebula, 3 łyżki miodu (zamiast miodu może być cukier do smaku), pół szklanki czerwonego wina, 1 łyżka oliwy
1
Sos żurawinowy 1
Przygotuj wszystkie składniki na sos żurawinowy.
2
Sos żurawinowy 2
Rozgrzej rondel z łyżką oliwy na średnim ogniu. Obierz i drobno posiekaj cebulę i przysmaż ją tak aby była miękka od czasu do czasu mieszając (około 10 minut).
3
Sos żurawinowy 3
Podczas smażenia cebuli dokładnie umyj pomarańczę a następnie zetrzyj jej skórkę na tarce. Odłóż startą skórkę na bok.
4
Sos żurawinowy 4
Obierz pomarańczę z reszty skórki i wyciśnij z niej sok. Możesz ją wrzucić w całości do blendera, dokładnie rozdrobnić a następnie przecisnąć sok przez gazę.
5
Sos żurawinowy 5
Jak już cebula będzie gotowa dodaj do niej wydrylowaną żurawinę.
6
Sos żurawinowy 6
Dodaj skórkę pomarańczową.
7
Sos żurawinowy 7
Wlej sok pomarańczowy.
8
Sos żurawinowy 8
Dodaj 3 łyżki miodu. Wszystko wymieszaj i gotuj wszystko na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka (około 10 minut).
9
Sos żurawinowy 9
Rozdrobnij żurawinę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj czerwone wino i gotuj przez kolejne 10 minut lub do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli chcesz aby sos był bardziej rzadki to dodaj więcej wody.
10
Sos żurawinowy 10
Ostudź sos do temperatury pokojowej i podawaj z mięsem lub serem pleśniowym. Przechowuj sos w lodówce.
Przeczytaj teraz: Jak zrobić sos barbecue?
 3.3/5 (34 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Grzyby suszone mają bardziej...
Jak zrobić sos grzybowy?
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.