Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciastka > Jak zrobić rogaliki z nadzieniem?

Jak zrobić rogaliki z nadzieniem?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gdy myślę o bożonarodzeniowych wypiekach, do głowy przychodzą mi dwie rzeczy: pierniczki i rogaliki. O ile te pierwsze nie stanowią żadnego kulinarnego wyzwania i ciężko się z nimi silić na oryginalność, o tyle rogaliki to prawdziwy majstersztyk. Idealna forma, maślane, rozpływające się w ustach ciasto, słodki, ale nie mdły smak. Jako nadzienia możesz użyć dosłownie wszystkiego, począwszy od mielonych orzechów z dodatkiem miodu, poprzez marmoladę, a na czekoladzie z masłem orzechowym skończywszy. Ważne jest jedno – do przygotowania ciasta użyj kremowego sera białego – to on odpowiedzialny jest za delikatną konsystencję ciasta. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
Rzeczy, których potrzebujesz:
na około 64 rogaliki: 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki soli, 240g zimnego kremowego sera białego, 225g zimnego masła (pokrojonego w kostkę), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 żółtko, cukier puder, wybrane nadzienie (przepisy na końcu artykułu)
1
rogaliki z nadzieniem - krok 1
ROGALIKI


W misie robota kuchennego zmieszaj mąkę i sól. Najlepiej zrobić to kilkoma pulsującymi ruchami.
2
rogaliki z nadzieniem - krok 2
Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło oraz podzielony na mniejsze porcje kremowy ser biały.
3
rogaliki z nadzieniem - krok 3
Wymieszaj całość ruchem pulsującym 10-12 razy. Na tym etapie ciasto powinno składać się z mniejszych lub większych grudek.
4
rogaliki z nadzieniem - krok 4
W małej miseczce zmieszaj żółtko i ekstrakt waniliowy. Całość wlej do ciasta.
5
rogaliki z nadzieniem - krok 5
Włącz robot kuchenny i miksuj ciasto ruchem ciągłym do czasu, aż jego kawałki zaczną zlepiać się ze sobą tworząc duże, masywne grudy.
6
rogaliki z nadzieniem - krok 6
Wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego kulę. Podziel ją na cztery części, a każdą taką część spłaszcz na dysk o grubości 2,5 cm.
7
rogaliki z nadzieniem - krok 7
Owiń każdy dysk w folię śniadaniową lub foliową reklamówkę i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ale nie dłużej, niż na 3 dni.
8
rogaliki z nadzieniem - krok 8
Gdy ciasto będzie gotowe, nagrzej piekarnik do 190°C i zajmij się przygotowaniem nadzienia (przepisy na trzy różne farsze znajdziesz na końcu artykułu).
Jak zrobić bezy z białek?
Jak zrobić ciastka z nutellą?
Jak zrobić muffinki?
Jak zrobić chałwę sezamową?
9
rogaliki z nadzieniem - krok 9
Stolnicę obficie posyp cukrem pudrem. Jedną porcję ciasta wyjmij z lodówki i pozostaw na 1-2 minuty, żeby nieco się ogrzała. Powierzchnię ciasta oraz wałek posyp dodatkową porcją cukru pudru.
10
rogaliki z nadzieniem - krok 10
Ciasto rozwałkuj zaczynając od środka na koło o grubości około 3 mm. Jeśli podczas tej czynności będzie ono przyklejać się do wałka, posyp je odrobiną cukru pudru.
11
rogaliki z nadzieniem - krok 11
Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta. Upewnij się, że sięga on aż do jego krawędzi.
12
rogaliki z nadzieniem - krok 12
Pokrój ciasto na 16 równych kawałków, tak jak kroiłabyś pizze. Użyj ostrego noża lub noża krążkowego.
13
rogaliki z nadzieniem - krok 13
Każdy kawałek zwiń zaczynając od szerszego końca i kierując się ku węższemu. Otrzymasz w ten sposób 16 rogalików.
14
rogaliki z nadzieniem - krok 14
Rogaliki układaj na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia w taki sposób, by ostry koniec rogalika znajdował się pod spodem. Włóż blachę na 20 minut do lodówki i zajmij się przygotowaniem kolejnych rogalików.
15
rogaliki z nadzieniem - krok 15
Pierwszą porcję rogalików włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut, do czasu, aż przybiorą złotobrązową barwę. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na blasze przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do studzenia ciasta. W ten sam sposób upiecz pozostałe rogaliki. Gotowe rogaliki zachowają świeżość przez około tydzień, pod warunkiem, że będziesz przechowywać je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
16
rogaliki z nadzieniem - krok 16
NADZIENIE

  • Nadzienie orzechowe: w misie robota kuchennego drobno zmiel 1 szklankę orzechów włoskich i 1 szklankę pekanów (wystarczy około 30-40 pulsujących ruchów robota). Zmielone orzechy zmieszaj z 100g roztopionego masła, ¼ szklanki miodu, ¼ szklanki cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
  • Nadzienie owocowe: w mikrofalówce podgrzej ¼ szklanki marmolady, dżemu brzoskwiniowego lub malinowego do czasu, aż zrobi się płynny. Dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw na bok do czasu, aż przestanie parować, ale wciąż będzie płynny. W robocie kuchennym za pomocą pulsujących ruchów zmiel 2 szklanki suszonych owoców, takich jak morele, żurawina, wiśnie lub porzeczki. Nałóż dżem na ciasto i posyp z wierzchu zmielonymi owocami.
  • Nadzienie z masła orzechowego i czekolady: w mikrofalówce podgrzej ½ szklanki masła orzechowego do czasu, aż będzie płynne. Rozprowadź je na powierzchni ciasta i posyp 1 szklanką posiekanej czekolady.
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Zatrucie pokarmowe może dotknąć każdego. To jedna z najczęstszych letnich chorób. Zatruciu pokarmowemu towarzyszą...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Idealny przepis na świąteczne śniadanie. Grubsze, niż naleśniki, równie puszyste, co racuchy, bardziej aromatyczne, niż...
Jak zrobić smażone placuszki korzenne?
Idealny przepis na świąteczne śniadanie. Grubsze, niż...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.