Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (437 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Rzeczy, których potrzebujesz:
garnek do gotowania na parze / parowar
1
Garnek do gotowania na parze
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence, w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana, umieszczona jest w koszyku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa, tak jak inne potrawy gotowane na parze, będą miały głębszy smak, gdy do wody dodasz zioła lub kostkę bulionową.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub ,do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
Jak suszyć grzyby?
Jak roztopić czekoladę?
Jak ugotować jajka w koszulkach?
Jak gotować ryż?
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
5
Owoce morza mogą być również gotowane na parze powstałej z puszczonych przez nie soków. Małże są często gotowane w dużym, przykrytym garnku z małą ilością wina. Małże gotują się w parze własnego soku, który zmieszany z winem oraz innymi dodatkami będzie pysznym sosem.
6
Na parze możesz gotować również metodą En Papillote (fr.), czyli w papilotach. Metoda ta jest często stosowana do gotowania ryb i polega na wcześniejszym zapakowaniu żywności w papier pergaminowy lub folię, a także w liście sałaty, szpinaku, kapusty pekińskiej (należy je najpierw sparzyć). Szczelnie zawinięta żywność jest wówczas podgrzewana i gotuje się w parze powstałej z puszczonych przez siebie soków.
7
Do gotowania na parze potrzebujesz składników najlepszej jakości i świeżości. Wybierz chude mięso, które będzie delikatne i nie będzie wymagać długiego gotowania. Usuń z niego nadmiar tłuszczu. Podczas porcjowania mięsa tnij je w poprzek włókien - będzie wówczas delikatniejsze.
8
Upewnij się, że pokrywka idealnie przylega do garnka. Dzięki temu zapobiegniesz wydostawaniu się pary na zewnątrz, co mogłoby wydłużyć czas gotowania.
9
Do gotowania na parze wybieraj owoce i warzywa świeże i bez skaz. Gotowanie na parze potęguje smak i aromat. Kawałek popsutego warzywa będzie znacznie bardziej intensywny, niż gdyby ugotować go w zwykły sposób w wodzie.
10
Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.
11
Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby soki z nich wyciekające nie kapały na inną żywność.
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
Przeczytaj teraz: Jak gotować brokuły?
 3.6/5 (437 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (17)

Nie będzie widoczny na stronie
 
mycha - 2015-10-01
banior, co to za piekarnik? Jak w ogóle się gotuje w piekarniku?
Monika - 2015-10-01
A co to za piekarnik, bo pierwsze słysze taką nazwe ? Słyszałam, że piekarniki są parowe, ale że jedynie obróbka cieplna jakaś przy użyciu pary. Nie wiedziałam, że można w nich też gotować jak parowarze.
banior - 2015-09-14
Można ewentualnie też jak ma się piekarnik z combi steamem. Wtedy są dużo większe możliwości takiego pichcenia. A smak, soczystość potraw absolutnie bez porównania.
slupostrupek - 2014-10-24
<a href="http://www.ranohome.pl/przybory-kuchenne-pozostale-wklad-do-garnka-inox-p-570.html">wklad do garnka</a> do gotowania na parze ze zdjecia :)
slupostrupek - 2014-10-24
wklad do garnka do gotowania na parze ze zdjecia :)
ki - 2014-10-20
Tak ,produkty zachowują o wiele więcej witamin i minerałów,ale i pestycydów,gotowanie w wodzie usuwa ich bardzo wiele a to juz duży plus!
poki - 2014-10-20
a ja właśnie gotuję mięso na wyższej półce, wtedy cudownie jest nasączone aromatem warzyw z dolnej półeczki, same warzywa nie smakują jakoś gorzej przez soki wpływające z mięsa
drakulka - 2014-04-10
To zależy od produktów jakie gotujesz, od sposobu i chyba od tego jaki rodzaj masz garnka/szybkowaru etc.;) filet z ryby taki cienki, mrożony gotuje się ok 15 min, a świeży ok 10 min, marchew świeża posiekana ok 10 min a w całości już dłużej, filet z kurczaka w całości 15-25min zależy jak gruby. W garnkach philipiaka jest o tyle fajnie, że można gotować kilka rzeczy na raz i postawić garnek na garnku, więc dużo miejsca nie zajmuje i jest to ekonomiczniejsze ;)
kisia - 2014-02-25
Ja mam pytanie :) jak działa ten parownik, na ile trzeba wstawić produkty? ile czasu o trwa i przede wszystkim, jak duży on jest ?
astrala - 2014-02-20
podstawą jest dobry parownik, ja mam taki marki philipiak, z którego korzysta nawet Okrasa podczas swoich programów kulinarnych ;-)
Agniesia2678 - 2013-12-08
ja to najczęściej na parze gotuje brokuły , ale trzeba pilnować czasu , bo mogą zacząć się rozwalać
drakulka - 2013-10-13
*w typach
drakulka - 2013-10-13
jak masz typach Philipiaka, to nie zastanawiaj się i kupuj!;) Gotowałam wczoraj warzywa - nie przypaliły się ;D brokuły, kalafior, marchewka - 15 min, ale wydaje mi się, że to wszystko zależy od ich rodzaju i stanu, nie ma określonego czasu, szybciej ugotuje Ci się marchewka posiekana od całej, jeszcze inaczej ta wyjęta z zamrażalnika.
Kasia - 2013-10-12
Jak długo gotuje się na parze warzywa, tj marchew, ziemniaki?. Możecie polecić jakieś marki, które posiadają takie produkty? Zastanawiam się nad zakupem, ale wacham się między kilkoma producentami.
drakulka - 2013-10-10
dodałam pusty komentarz przez przypadek, przepraszam;) w zeszły weekend dostaliśmy w prezencie ślubnym garnki do gotowania na parze philipiaka i przymierzam się do pierwszej potrawy;) od niedzieli żywimy się resztkami z wesela, ale jutro już coś upichcimy;)
martakali2889 - 2013-04-04
Ryby z parowaru są pyszne. Polecam każdemu. Zwłaszcza na dietach.
Alunia - 2011-06-09
Dziś ugotowałam pierwsze danie na parze dla męza. Jak dla nas bomba. Ziemniaczki po prostu super, z niewielką ilością soli i do tego kalafior i młoda marchewka. Bez mięska tym razem, ale może jutro.... właśnie szukam fajnych przepisów
Zatrucie pokarmowe może dotknąć każdego. To jedna z najczęstszych letnich chorób. Zatruciu pokarmowemu towarzyszą...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste, jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma problem z jego ugotowaniem w taki...
Jak gotować ryż?
Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste, jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.