Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (437 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Rzeczy, których potrzebujesz:
garnek do gotowania na parze / parowar
1
Garnek do gotowania na parze
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence, w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana, umieszczona jest w koszyku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa, tak jak inne potrawy gotowane na parze, będą miały głębszy smak, gdy do wody dodasz zioła lub kostkę bulionową.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub ,do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
Jak filetować śledzie?
Jak gotować ryż?
Jak gotować kaszę gryczaną?
Jak zrobić serowe fondue?
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
5
Owoce morza mogą być również gotowane na parze powstałej z puszczonych przez nie soków. Małże są często gotowane w dużym, przykrytym garnku z małą ilością wina. Małże gotują się w parze własnego soku, który zmieszany z winem oraz innymi dodatkami będzie pysznym sosem.
6
Na parze możesz gotować również metodą En Papillote (fr.), czyli w papilotach. Metoda ta jest często stosowana do gotowania ryb i polega na wcześniejszym zapakowaniu żywności w papier pergaminowy lub folię, a także w liście sałaty, szpinaku, kapusty pekińskiej (należy je najpierw sparzyć). Szczelnie zawinięta żywność jest wówczas podgrzewana i gotuje się w parze powstałej z puszczonych przez siebie soków.
7
Do gotowania na parze potrzebujesz składników najlepszej jakości i świeżości. Wybierz chude mięso, które będzie delikatne i nie będzie wymagać długiego gotowania. Usuń z niego nadmiar tłuszczu. Podczas porcjowania mięsa tnij je w poprzek włókien - będzie wówczas delikatniejsze.
8
Upewnij się, że pokrywka idealnie przylega do garnka. Dzięki temu zapobiegniesz wydostawaniu się pary na zewnątrz, co mogłoby wydłużyć czas gotowania.
9
Do gotowania na parze wybieraj owoce i warzywa świeże i bez skaz. Gotowanie na parze potęguje smak i aromat. Kawałek popsutego warzywa będzie znacznie bardziej intensywny, niż gdyby ugotować go w zwykły sposób w wodzie.
10
Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.
11
Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby soki z nich wyciekające nie kapały na inną żywność.
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
Przeczytaj teraz: Jak gotować w parowarze?
 3.6/5 (437 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (17)

Nie będzie widoczny na stronie
 
mycha - 2015-10-01
banior, co to za piekarnik? Jak w ogóle się gotuje w piekarniku?
Monika - 2015-10-01
A co to za piekarnik, bo pierwsze słysze taką nazwe ? Słyszałam, że piekarniki są parowe, ale że jedynie obróbka cieplna jakaś przy użyciu pary. Nie wiedziałam, że można w nich też gotować jak parowarze.
banior - 2015-09-14
Można ewentualnie też jak ma się piekarnik z combi steamem. Wtedy są dużo większe możliwości takiego pichcenia. A smak, soczystość potraw absolutnie bez porównania.
slupostrupek - 2014-10-24
<a href="http://www.ranohome.pl/przybory-kuchenne-pozostale-wklad-do-garnka-inox-p-570.html">wklad do garnka</a> do gotowania na parze ze zdjecia :)
slupostrupek - 2014-10-24
wklad do garnka do gotowania na parze ze zdjecia :)
ki - 2014-10-20
Tak ,produkty zachowują o wiele więcej witamin i minerałów,ale i pestycydów,gotowanie w wodzie usuwa ich bardzo wiele a to juz duży plus!
poki - 2014-10-20
a ja właśnie gotuję mięso na wyższej półce, wtedy cudownie jest nasączone aromatem warzyw z dolnej półeczki, same warzywa nie smakują jakoś gorzej przez soki wpływające z mięsa
drakulka - 2014-04-10
To zależy od produktów jakie gotujesz, od sposobu i chyba od tego jaki rodzaj masz garnka/szybkowaru etc.;) filet z ryby taki cienki, mrożony gotuje się ok 15 min, a świeży ok 10 min, marchew świeża posiekana ok 10 min a w całości już dłużej, filet z kurczaka w całości 15-25min zależy jak gruby. W garnkach philipiaka jest o tyle fajnie, że można gotować kilka rzeczy na raz i postawić garnek na garnku, więc dużo miejsca nie zajmuje i jest to ekonomiczniejsze ;)
kisia - 2014-02-25
Ja mam pytanie :) jak działa ten parownik, na ile trzeba wstawić produkty? ile czasu o trwa i przede wszystkim, jak duży on jest ?
astrala - 2014-02-20
podstawą jest dobry parownik, ja mam taki marki philipiak, z którego korzysta nawet Okrasa podczas swoich programów kulinarnych ;-)
Agniesia2678 - 2013-12-08
ja to najczęściej na parze gotuje brokuły , ale trzeba pilnować czasu , bo mogą zacząć się rozwalać
drakulka - 2013-10-13
*w typach
drakulka - 2013-10-13
jak masz typach Philipiaka, to nie zastanawiaj się i kupuj!;) Gotowałam wczoraj warzywa - nie przypaliły się ;D brokuły, kalafior, marchewka - 15 min, ale wydaje mi się, że to wszystko zależy od ich rodzaju i stanu, nie ma określonego czasu, szybciej ugotuje Ci się marchewka posiekana od całej, jeszcze inaczej ta wyjęta z zamrażalnika.
Kasia - 2013-10-12
Jak długo gotuje się na parze warzywa, tj marchew, ziemniaki?. Możecie polecić jakieś marki, które posiadają takie produkty? Zastanawiam się nad zakupem, ale wacham się między kilkoma producentami.
drakulka - 2013-10-10
dodałam pusty komentarz przez przypadek, przepraszam;) w zeszły weekend dostaliśmy w prezencie ślubnym garnki do gotowania na parze philipiaka i przymierzam się do pierwszej potrawy;) od niedzieli żywimy się resztkami z wesela, ale jutro już coś upichcimy;)
martakali2889 - 2013-04-04
Ryby z parowaru są pyszne. Polecam każdemu. Zwłaszcza na dietach.
Alunia - 2011-06-09
Dziś ugotowałam pierwsze danie na parze dla męza. Jak dla nas bomba. Ziemniaczki po prostu super, z niewielką ilością soli i do tego kalafior i młoda marchewka. Bez mięska tym razem, ale może jutro.... właśnie szukam fajnych przepisów
Problem wypadania włosów dotyka wiele osób w różnym wieku. Brak witamin, silny stres, niska jakość kosmetyków do włosów...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Zamieszczone tutaj wskazówki wyposażą cię w informacje niezbędne do opanowania umiejętności gotowania w szybkowarze....
Jak używać szybkowaru?
Zamieszczone tutaj wskazówki wyposażą cię w informacje niezbędne do opanowania umiejętności...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.