Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinak?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (330 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 11 
Jak mawia marynarz Popeye: jeśli chcesz być silny, jedz szpinak. Szpinak niewłaściwie przygotowany nie jest dobry, jednak doprawiony cytryną i czosnkiem smakuje jak marzenie. Gotowany szpinak polecam do naleśników, lasagni oraz innych dań wegetariańskich.
1
świeży szpinak
Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień.
2
Szpinak dokładnie umyj
Szpinak dokładnie umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz go.
3
Odetnij wszystkie ogonki.
Odetnij wszystkie ogonki.
4
Krojenie szpinaku
Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po gotowaniu.
5
Gotowanie szpinaku na parze

Gotowanie szpinaku na parze


Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak (dopiero po zagotowaniu się wody). Przykryj szczelnie pokrywką. Gdy szpinak będzie wyglądał jak zwiędły, oznacza to, że jest gotowy.

6
Gotowanie szpinaku

Gotowanie szpinaku


Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią opłukanych liści szpinaku. Mieszaj szpinak przekładając jego liście z dołu do góry. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 minuty.

7
Przyrządzanie szpinaku na patelni

Przyrządzanie szpinaku na patelni


Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek, podsmaż go i dodaj czerwonej papryki w płatkach (możesz również dodać zmielony imbir, imbir w proszku lub cebulę). Gdy czosnek będzie gotowy, przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go, przekładając warstwy z dołu na górę. Po dwóch minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.

8
Gotowanie szpinaku w mikrofalówce

Gotowanie szpinaku w mikrofalówce


Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę wody i przykryj pokrywką lub folią - musi być zrobiony otwór przez który będzie mogła ulatywać z gotowanego szpinaku para. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę.

9
szpinak mrożony

Szpinak mrożony


Aby przygotować szpinak mrożony należy włożyć go do garnka i przykryć, aby się rozmroził. Gdy tak się stanie, zdejmujemy pokrywkę i dusimy szpinak na małym ogniu, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku (patrz niżej).

10
doprawianie szpinaku

Doprawianie szpinaku


Aby przyrządzić szpinak możesz do niego dodać podsmażanego czosnku, zezłoconej cebuli, płatków czerwonej papryki, podsmażonego imbiru. Do smaku możesz dodać Vegety, soli i pieprzu. Szpinak będzie bardzo smaczny również z serkiem feta, z serkiem pleśniowym czy z serem lazur (sos ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą, serem i przyprawami świetnie smakuje z makaronem).

 3/5 (330 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (27)

Nie będzie widoczny na stronie
 
j - 2015-01-12
Najlepszy jest z twarogiem i mlekiem. Czosnek zdecydowanie psuje smak szpinaku.
wroclawiaczek - 2014-03-22
nie przepadam za szpinakiem ale po takich poradach to może i spróbuję ;)
tadaa - 2013-12-09
Kazdy rodzaj serca nadaje się do szpinaku. Dodaje super smak. Polecam również szpinak do pizzy z oliwkami i feta. Szpinak jest chyba niedocenany, a pasuje do wielu potraw.
Agniesia2678 - 2013-12-08
Ja też bardzo lubię szpinak z mozarellą zawinięty w naleśniku i jakiś sosik, normalnie mniammmm :) polecam
Elfik - 2013-12-06
A ja uwielbiam szpinak w każdej postaci i smakuje mi bez żadnych przypraw, po prostu wyrzucony na suchą patelnię z ogonami w całości
tadaa - 2013-10-11
Faktycznie bardzi łatwo zrazić się do szpinaku jeśli źle go doprawimy. Ja używam czosnku, soli, pieprzu ostrej papryki i jogurtu naturalnego. Kilka łyżek da delikatniejszy sam. Często dodaje też zioła bazylie, oregano. Dla osob które jeszcze nie próbowały szpinaku polecam dwie wersje farszu do naleśników (uwierzcie przekonacie sie do szpinaku!) Wersja l do farsz z cebula, pieczarkami, szpinakiem i jogurtem naturalnym, taki nalesnik warto polac sosem czosnkowym (jogurt naturalny. lyzka majonezu, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek) Wersja ll szpinak z bialym serem. Oba farsze nadadza sie także do pierogow, ciasta francuskiego badz pieczonych pierogow z kruchego ciasta. Smacznego!
yonah - 2013-08-01
nie kroimy i nie tniemy szpinaku podobnie jak sałate tylko rwiemy zeby nie pozbawiac go czesci zelaza i magnezu.pzdr
batarej22 - 2013-07-23
ja niezabardzo lubię szpinak
kasiulek_1994 - 2013-05-26
Ja polecam zmieszać szpinak z makaronem, szybkie, tanie i przepyszne danie;)
topielica - 2013-04-27
A ja do szpinaku dodaję jajko i smażę to wszystko razem- polecam bo szpinak z jajkiem jest bardzo dobry.
zenek50zenek - 2013-04-23
mało kto lubi szpinak ja uwielbiam
grazyna2 - 2013-04-18
szpinak jest dobry i rzekłabym teraz "modny" - dobrze przyrządzony smakuje nawet dzieciom
anuszka - 2013-04-03
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Do poprawy smaku dodaję zawsze świeżo mieloną gałkę muszkatołową. Polecam spróbować
ania5825 - 2013-03-17
Ja robię cannelloni ze szpinakiem i serem białym, bądź ricottą z dodatkiem szynki pokrojonej w kosteczkę. A wszystko pod beszamelem... Pycha! Dzięki temu daniu polubiłam szpinak :)
joannanowa8019 - 2013-03-01
ja uwielbiam szpinak!
majkaku.95 - 2013-02-07

Szpinak jest świetny. Mogłabym go jeść codziennie na przeróżne sposoby i pewnie nigdy by mi się nie znudził. Ostatnio najbardziej lubię świeży w sałatkach z sosem winegret.

kasia - 2013-02-01
Ja mam inny sposób na szpinak, wprawdzie robiłam tylko na mrozonym, ale wiem że na świeżym też się sprawdza, Podam jak robię dla mrożonego: wkładam do garnka czekm az się roztopi dodaję 1-2 łyżki śmietany 18%, sół, pieprz i dodaję serek topiony kremowy 1-2 trójkąciki, 4-5 plasterów sera żółtego. Jeśli potrzebuję bardziej gęstego do pizzy to dodaję mąkę. Smakuje wyśmienicie.
QAS1 - 2012-11-18
Od wielu lat robię szpinak dla rodziny tylko jednym sposobem, ponieważ nie mogłem ich namówić do jego polubienia.
Jeżeli mam świeży to gotuję z ogonkami (mrożony jest też tak mielony) i mielę przez maszynkę do mięsa. Dodaję mało czosnku ( ja lubię dużo) i gotuję kilka minut (dla czosnku).Robię gęsty sos beszamelowy (masło, mąka, mleko imbir, sól) i mieszam razem ze szpinakiem. Dodaję trochę śmietany i wtedy moje przeciwniczki szpinaku wymiatają wszystko z garnka a często nakładają sobie zimny na chleb z masłem. PYCHA - TAK TERAZ OCENIAJĄ SZPINAK !!!
qas1 - 2012-11-18
Od wielu lat robię szpinak dla rodziny tylko jednym sposobem,
ponieważ nie mogłem ich namówić do jego polubienia.
Jeżeli mam świeży to gotuję z ogonkami (mrożony jest też tak mielony)
i mielę przez maszynkę do mięsa. Dodaję mało czosnku ( ja lubię dużo)
i gotuję kilka minut (dla czosnku).Robię gęsty sos beszamelowy
(masło, mąka, mleko imbir, sól) i mieszam razem ze szpinakiem.
Dodaję trochę śmietany i wtedy moje przeciwniczki szpinaku
wymiatają wszystko z garnka a często nakładają sobie zimny na chleb z masłem.
PYCHA - TAK TERAZ OCENIAJĄ SZPINAK !!!
karoolkaa96 - 2012-11-16
Szpinak świetnie komponuje się z makaronem. Wystarczy zapiec w piekarniku i stworzyć tym samym genialną zapiekankę. Polecam
niebede - 2012-10-15
ja uwielbiam szpinak zwłaszcza w naleśnikach
Agnieszka - 2012-10-06
Szpinak najlepszy jest na maśle. Dusimy go z czosnkiem na koniec mozna dodac sera fety hmmmmm palce lizac
katiusza - 2012-07-06
Jak szpinak to tylko z czosnkiem, mleczkiem i jajeczkiem - pycha! :)
bado - 2011-11-08
super uwielbiam szpinak
fancy - 2011-02-08
Ja chyba wolę gotowany szpinak, z dodatkiem odrobiny soli i oliwy z oliwek. Zresztą pod każdą postacią jest to wyborny. Niedawno spotkałam się nawet ze szpinakiem na słodko w jednej z krakowskich restauracji le scandale. Był to szpinak z rodzynkami i orzeszkami pinii serwowany na grzankach. Ciekawe połączenie :)
Imre - 2010-07-05
nigdy nie lubiłem szpinaku ale ostatnio w knajpce węgierskiej zamówiłem sobie szpinak zapiekany (w piecu) z czosnkiem, serem żółtym, szynką i grzybami. Po prostu niebo! polecam dla wszystkich którzy uważają, że szpinak jest wstrętny.
WildOrchid - 2010-06-13
Najlepszy jest surowy z sosem winegret. Świetnie zastępuje sałatę.
Jeżeli masz problem z zaparciami, a wszystkie farmakologiczne środki zawodzą, to koniecznie wypróbuj ten domowy sposób....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go wziąć do pracy lub dać...
Jak zrobić hiszpański omlet ze szpinakiem?
Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.