Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak ugotować rosół?
Jak ugotować rosół?

Jak ugotować rosół?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (60 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gotowanie rosołu jest bardzo proste. Zanim jednak zaczniesz go gotować należy zrozumieć czym jest rosół i co się chce osiągnąć poprzez jego gotowanie. Czy ma to być zdrowy wywar dla chorej osoby? Czy może rosół ze smacznym mięsem? W zależności od tego co chcesz uzyskać, wówczas sposób gotowania rosołu będzie nieco różny. Poniżej przedstawiam kilka porad jak ugotować smaczny rosół na kilka sposobów.
1

Rosół i jego właściwości odżywcze


Wywar z gotowanego mięsa z wodą i jarzynami nazywa się rosołem. Podczas gotowania rozpuszczalne składniki mięsne przechodzą do wody, przez co nabiera ona smaku i zapachu właściwego rosołowi. Część wydzielonego z mięsa białka ścina się i pływa w rosole w postaci szumowin. W rosole mieszczą się odżywcze sole, klej zwierzęcy i materie wyciągowe. Białka rozpuszczonego jest w rosole bardzo mało. Rosół wywiera pozytywny wpływ na czynność żołądka oraz na krwiobieg i serce.

2

Jakie mięso do rosołu?


Im więcej wyciągowych części użytych do gotowania rosołu tym bardziej pozytywny wpływ ma rosół na organizm człowieka. Gotując rosół należy mieć na uwadze, że nie każdy rodzaj mięsa jest tak samo zdrowy. Więcej ciał wyciągowych znajduje się w starszych zwierzętach niż w młodych. Dużo jest ich w mięsie wołowym zaś najwięcej w dziczyźnie.


Rosół zrobiony z różnych mięs ma zarówno różny smak i zapach jak też inne działanie. Najsmaczniejszy jest rosół z mięsa mieszanego - drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny.

Jak zrobić zupę krem z cukinii z serem feta?
Jak zrobić zupę pomidorową?
Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?
Jak ugotować barszcz z buraków?
Wskazówki
  • Im więcej marchwi w rosole tym będzie on bardziej słodki.
  • Cebula w rosole nada mu intensywniejszą barwę.
  • Podczas gotowania rosołu zbiera się na powierzchni szumowina. Szumowina jest to ścięte białko z gotującego się mięsa. Możesz ją zebrać i dodać do gulaszu lub bigosu.
 4/5 (60 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
grazyna2 - 2013-04-05
Rosół to chyba prosta zupa. Najlepsza na drobiu według mnie. Nie za dużo należy dawać do niej warzyw, bo ściemnieje, a tez może stracić klarowność. Osobiście zawsze dodaje całą oskubaną cebule surową- to zapewnia klarowność.
gaba - 2012-09-21
wyjątkowo uciążliwe i uciekające na spód garnka szumy zbieram dolewając trochę zimnej wody do garnka. Trzeba trafić potem na moment zagotowywania się wody i zebrać. Fantastycznie wypływają na wierzch.
Mat - 2010-03-21
Git :)
Jedzenie - 2009-06-29
Warzywa dodajemy do gotującego się rosołu po około połowie procesu gotowania mięsa (po ok 40 min). Mięso powinno być już miękkie ale jeszcze nie ugotowane.
Nie oszukujmy się. Każdy kto ma dziecko w wieku szkolnym wie, że wyprawka do szkoły kosztuje majątek. Jeśli mamy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nie wszystko złoto co się świeci i nie wszystek rosół, co ugotowane z kurczaka. Ten przepis udowodni ci, że można...
Jak zrobić zupę z kurczakiem i makaronem?
Nie wszystko złoto co się świeci i nie wszystek rosół...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Danuta Lisowska
  • Damian Wojciech
  • Mączek Pączek
  • Monika Jurczyk
  • Winona Winona
  • Agata Niemotko
  • Marek Krzeminski
  • Ewa Włodarczyk
  • Maciek Paluchniak
  • Bożena Burka
  • Adrian Bujak
  • Marzena Buczek
  • Monika Salamon
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.