Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Kuchnia Światowa i Regionalna > Kuchnia chińska > Jak zrobić chińskie pierożki?

Jak zrobić chińskie pierożki?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 12 
Pierożki... ruskie, polskie, żydowskie, węgierskie – kochamy je w każdym wydaniu. Jednak szczególnie apetyczne są pierożki po chińsku. Ich lepienie wymaga trochę pracy, ale efekt wart jest każdej poświęconej na ich przygotowanie minuty. To prosty i smaczny pomysł na oryginalny i zdrowy obiad. Poniżej dowiesz się jak zrobić chińskie pierożki, jak przygotować do nich farsz i podać je w wersji gotowanej lub smażonej. Zaczinami?
Rzeczy, których potrzebujesz:
pęczek szczypiorku, 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, sól, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżeczka oleju sezamowego (do kupienia tutaj), 2 szalotki, 2 plastry świeżego imbiru, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka oleju roślinnego, ciasto na chińskie pierożki (gotowe lub przygotowane według przepisu zamieszczonego poniżej)
1
chińskie pierożki - krok 1
Najpierw zajmij się przygotowaniem farszu. Drobno posiekaj szczypiorek. Poszczególne kawałki powinny mieć grubość około 3mm.
2
chińskie pierożki - krok 1
W dużej misce wymieszaj szczypiorek z 1 łyżeczką soli. Odstaw miskę na bok. Sól sprawi, że szczypiorek „zwiędnie”, dzięki czemu będzie go później łatwiej przemiksować na farsz.
3
chińskie pierożki - krok 3
W międzyczasie posiekaj imbir i 2 szalotki, a następnie zmieszaj je z 1 szklanką wody. Tej mikstury użyjesz do aromatyzowania mięsnego farszu.
4
chińskie pierożki - krok 4
Uwiędnięty szczypiorek dobrze wymieszaj z mieloną wieprzowiną, sosem sojowym, cukrem i 1 łyżeczką soli.
5
chińskie pierożki - krok 5
Powoli wlewaj do farszu rozcieńczone wodą szalotkę i imbir. Obracaj łyżką w jednym kierunku, mieszając całość do osiągnięcia konsystencji papki. Dodaj olej sezamowy i roślinny i mieszaj całość jeszcze przez minutę. Dzięki temu mięso wchłonie płynne składniki, a ty uzyskasz soczysty farsz. Odstaw go na bok.
6
chińskie pierożki - krok 6
Teraz nadszedł czas na ciasto. Jeżeli nie dysponujesz gotowym ciastem na pierożki chińskie, skorzystaj z przepisu zamieszczonego tutaj. Uzyskasz z niego około 24 sztuk pierożków.

Jeden okrągły kawałek ciasta połóż płasko na dłoni. Na jego środek nałóż około 1 łyżeczkę farszu. Palec wskazujący zanurz w szklance z wodą i zwilż całą krawędź ciasta. Z jednej strony ciasta zrób trzy falbanki, a następnie złóż koło z ciasta na pół zamykając farsz w środku. Oba brzegi ciasta dokładnie sklej ze sobą.
7
chińskie pierożki - krok 7
W analogiczny sposób przygotuj pozostałe pierożki. Układaj je obok siebie na posypanej mąką stolnicy. Pierożki możesz ugotować w garnku z wrzącą wodą lub na parze.
8
chińskie pierożki - krok 8
Innym, również bardzo smacznym sposobem, jest usmażenie pierożków. W tym celu na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju (taka porcja tłuszczu wystarczy na każde 5 pierożków). Na gorącym oleju ułóż pierwsze 5 pierożków, ale w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
9
chińskie pierożki - krok 9
Smaż je na średnim ogniu do czasu, aż od spodu zrobią się złote (czyli przez około 1 minutę). Dodaj ½ szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia.
10
chińskie pierożki - krok 10
Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj patelnię pokrywką i podsmażaj pierożki na małym ogniu przez 7-8 minut lub do czasu, aż woda wyparuje. Na koniec rozprowadź kolejną łyżkę oleju bo brzegach patelni. Podkręć ogień na średni i całkowicie odparuj resztki wody. Podsmażaj pierożki do czasu, aż ich złoty spód zrobi się chrupiący, czyli przez kolejną minutę.
11
chińskie pierożki - krok 11
Zdejmij pierwszą porcję pierożków z patelni, a następne pięć podsmażaj na kolejnej rozgrzanej łyżce tłuszczu. Pierożki chińskie będą najlepiej smakować ze specjalnym sosem.
Przeczytaj teraz: Jak jeść pałeczkami?
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Zaburzenia funkcji tarczycy są powszechnym problemem, który dotyka coraz większej grupy ludzi. Zarówno nadczynność jak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować...
Jak zrobić gołąbki?
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.