Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przepisy Świateczne > Przepisy Bożonarodzeniowe > Jak oczyścić rybę z łusek?

Jak oczyścić rybę z łusek?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.4/5 (9 ocen)
Oceń 
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
1
Zdecydowanie szybciej można oczyścić rybę z łusek, pocierając ją drobną tarką. Przed rozpoczęciem obierania, można ją zanurzyć w gorącej (nie wrzącej) wodzie na chwilkę - nie za długo bo popęka skórka.
2
Rybę będzie łatwiej oczyścić jeśli wcześniej pokropimy ją delikatnie octem oraz pozostawimy ją na parę minut.
3
Łusek z ryby możemy się pozbyć poprzez ich ogolenie. W ten prosty sposób bardzo szybko poradzimy sobie z łuskami a powierzchnia ryby będzie gładka i jasna. Można golić szczupaka, sandacza, karasia, certę i pstrąga.
Jak oprawić rybę?
Jak zrobić domek z piernika?
Jak kisić buraki?
Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową?
Przeczytaj teraz: Jak oprawić rybę?
 2.4/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
gmf - 2013-08-12

to dotyczy każdej ryby

hahaha - 2013-08-12
Karpia? jak on ma z 10 łusek xD. BEEEEKA
gmf - 2013-05-15
porada Pani Żeni: ułóż rybę najlepiej w czystym zlewozmywaku polej wodą /ok 70 st. C/ i następnie delikatnie nożem zbierz łuski i śluz. odkąd to stosuję sprawianie karpia na Wigilię nie jest kłopotem. Jeszcze trzeba go ok 1 godz moczyć aby usunąć krew. Najbardziej humanitarną metodą uśpienia karpia jest szybkie wlanie octu w oskrzela.
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nie brak wśród Polaków amatorów rybnych przysmaków. Większość z nas przyzwyczaiła się do kupowania gotowych filetów...
Jak wyfiletować rybę?
Nie brak wśród Polaków amatorów rybnych przysmaków. Większość z nas przyzwyczaiła...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Ewa Chmielik
  • Ewa Słupek
  • Małgorzata Gwarzyńska
  • Patryk Paduch
  • Krzysztof Mielcarz
  • Martyna Ilczuk
  • Jędrzej Kamiński
  • Wojtek Kowalczyk
  • Anna Gonera
  • Zuza Jolanta
  • Gabriela Babiarz
  • Lidia Sroka
  • Beata Huszban
  • Danuta Balicka-Kusnierek
  • Barbara Nyczka
  • Natalia Sobczyk
  • Wanda Malinowska
  • Grażyna Wróbel
  • Iza Lach
  • Ewa Krzeszowiec
  • Marta Chorała
  • Ania Nowak
  • Żaneta Korzybska
  • Arkadiusz Leszkiewicz
  • Konrad Pikosz
  • Patrycja Poczta
  • Patryk Kowalak
  • Andrzej Filipowski
  • Anna Laszczyk
  • Paulina Lewandowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.