Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania rybne > Jak smażyć ryby?

Jak smażyć ryby?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.9/5 (366 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.
1
Ryby najlepiej jest smażyć na oleju. Smażyć je należy na odkrytej patelni, ponieważ smażona pod przykryciem ryba straci chrupkość. Po usmażeniu należy je trzymać nadal odkryte.
2
Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem przed usmażeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu wprost ociekają wodą.
3
Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku oraz obtoczymy w mące.
4
Kotlety rybne będą smaczniejsze wówczas, jeśli do mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę.
5
Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je znacznie wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste oraz gorsze w smaku.
6
Ryby należy zawsze smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie ryba przyklei się do patelni, po usmażeniu będzie też znacznie bardziej tłusta. Pamiętajmy również, by smażyć je powoli – na małym ogniu.
Jak przygotować rybę z grilla?
Jak przyprawić rybę?
Jak panierować rybę?
Jak zrobić łososia w piekarniku?
Przeczytaj teraz: Jak smażyć rybę - porady
 2.9/5 (366 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
fejsi - 2014-01-24
ja najbardziej lubię smażonego mintaja, przynajmniej pachnie i smakuje jak ryba, jeśli chodzi o panierkę to zamiast mąki używam bułki tartej, nie odpada od ryby, jeśli przed obtoczeniem w bułce osuszymy ją ręcznikiem i rzucimy na dobrze rozgrzany olej
kenzo - 2014-01-24
nie przepadam za smażonymi rybami, bo zawsze mi się rozpadają na patelni, wypróbuję te wskazówki, może to coś zmieni...
kitti - 2014-01-23
ja zawsze najpierw rozgrzewam olej i dopiero wtedy kładę na niego rybkę, jeśli nie chcecie, żeby pryskał, skręćcie go nieco podczas smażenia
Rybka zwana Wandą - 2014-01-22
filety bez panierki zawsze trzeba rozmrozić przed smażeniem (jeśli nam się spieszy, można przelać je gorącą wodą), natomiast filety w panierce smażymy zamrożone - uwaga na pryskający tłuszcz
Marcysia - 2014-01-21
ja zawsze najpierw rozmrażam filety, później wycieram je do sucha papierowymi ręcznikami, a następnie obtaczam w mące
Nie oszukujmy się. Każdy kto ma dziecko w wieku szkolnym wie, że wyprawka do szkoły kosztuje majątek. Jeśli mamy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p><a title=Przedłużanie..." onclick="window.location='/1774,0,zdjecie-przedluzanie-wlosow.html'" class="click"/> przedłużanie włosów
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij...
Jak zrobić rybę w cieście?
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Lilia Barzyk
  • Magda Nyga
  • Ewa Karpacz
  • Krzysztof Kmita
  • Filip Szlapkin
  • Radek Molski
  • Bożena Borkowicz Ciołek
  • Ewa Baran
  • Wioletta Ziemniarska
  • Marta Uzarczyk
  • Aneta Sztekiel
  • Ewa Dukała
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.