Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Zimne > Jak zrobić sushi?

Jak zrobić sushi?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (4 ocen)
Oceń 
Ostatnimi czasy sushi stało się bardzo modne. Większość osób uważa jednak, że lepiej je kupić w restauracjach niż zrobić w domu. Wbrew pozorom zrobienie sushi wcale nie jest trudne. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wykonać je samodzielnie w swojej kuchni.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Warzywa (marchew, ogórki), Ryby, skorupiaki lub inne nadzienie, Ocet ryżowy (do kupienia tutaj), Ryż krótkoziarnisty, Nori (algi morskie) - do kupienia tutaj, Cukier, sól, przyprawy (wasabi, marynowany imbir, japoński sos sojowy - do kupienia tutaj), Mata bambusowa lub gotowy zestaw do sushi
1
Wybierz warzywa – najlepiej ogórki i marchew, oraz ryby – doskonale do sushi nadają się paluszki krabowe. Kup gotowe arkusze wodorostów i ryż.
2
Około 2 szklanki ryżu wsyp do garnka i płucz go tak długo, aż woda nie będzie mętna. Następnie wylej brudną wodę i nalej świeżą. Gotuj ryż, aż będzie miękki. Zalecany czas gotowania podany jest zazwyczaj na opakowaniu.
3
Warzywa umyj i połóż na desce do krojenia. Marchew obierz, przetnij na pół wzdłuż, a następnie potnij na paski. Tak samo postępuj z ogórkiem.
4
Potnij ryby na paski. Jeśli używasz paluszków krabowych, upewnij się, że majone odpowiednią długość.
5
robienie sushi 1
Sprawdź ryż. Jeśli jest gotowy, odcedź go i przesyp do miski.
6
Do osobnej miseczki wlej 2 łyżki octu ryżowego. Możesz dodać go więcej lub też mniej, zależy to od Twojego gustu smakowego i tego jak bardzo chcesz mieć sklejone ziarna ryżu. Lepiej na początku dać mniej i dodać resztę później. Dodaj do tego cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Czynność tę powtarzaj, aż uzyskasz pożądany smak.
Jak prażyć pestki z dyni?
Jak zrobić chipsy z jabłek?
Jak zrobić popcorn?
Jakie właściwości mają daktyle?
Wskazówki
  • Do sushi doskonale nadaje się surowy łosoś, dobry dla amatorów
  • Marynowany imbir i wasabi nadają niepowtarzalny smak
  • Jeśli używasz wasabi, dodaj go jedynie odrobinę i wymieszaj z sosem sojowym
Przeczytaj teraz: Jak jeść sushi?
 3/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sushi cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Serwuje je coraz więcej restauracji, na kulinarnej mapie Polski...
3 mity na temat sushi
Sushi cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Serwuje je coraz więcej restauracji...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Bartek Florczyk
  • Emil Emil
  • Lech Stachurski
  • Klaudia Szurgot
  • Heniek Lewandowski
  • Adrian Kobos
  • Aga Skrzyniarz
  • Ewa Polniak
  • Antek Pyta
  • Janina Lisowska
  • Sylwia Bućko
  • Iwona Kalina
  • Magdalena Oleksy
  • Malgorzata Stokowska
  • Ewa Nowik
  • Eugeniusz Onikijuk
  • Barbara Kolonko
  • Beata Paluch
  • Seweryn Dziadura
  • Kazimiera Kramarczyk
  • Regina Manikowska
  • Wojciech Solski
  • Krystyna Wróblewska
  • Krystyna Ruśniok
  • Barbara Mordalska
  • Helena Cejko
  • Joanna Kozioł
  • Marian Rak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.