Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Przetwory > Jak kisić ogórki?

Jak kisić ogórki?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.9/5 (370 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Ogórki najlepiej jednej wielkości, Słoiki najlepiej litrowe, Nakrętki, Koper, Czosnek, Woda, Sól, Chrzan - korzeń.
1
Do zlewu nalej wody i umyj w niej dokładnie ogórki.
2
Ustaw słoiki na stole i powkładaj do każdego słoika po gałązce kopru.
3
Następnie wkładaj ogórki do każdego słoika po kolei. Staraj się układać je w słojach pionowo. Jeśli ogórki są małe, w litrowym słoiku powinno udać ci się ułożyć dwa rzędy.
4
Teraz obierz czosnek, wrzucaj do każdego słoika po 1-3 ząbki, w zależności od ich wielkości. Następnie obierz chrzan, pokrój na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki i wkładaj do słoików po 2 sztuki ( w zależności od tego, jak ostre ogórki chcesz otrzymać). Im więcej dasz czosnku i chrzanu, tym ostrzejsze ogórki otrzymasz.
5
Przygotuj zalewę. Na jeden litr wody (zimna lub gorąca) daj 1 czubatą łyżkę soli. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
6
Jeden litr zalewy powinien wystarczyć na około 3 słoiki, ale zależy to również od stopnia napełnienia słoika ogórkami.
7
Zalewa powinna przykrywać w pełni wszystkie ogórki w słoiku. Następnie zakręć słoiki i wynieś je do piwnicy/spiżarni. Nie musisz ich pasteryzować. Twoje ogórki bez problemu przetrwają zimę.
8
Po dwóch dniach możesz sprawdzić stan ogórków, jeśli "syczą", oznacza to, że słoik nie zamknął się dobrze. Winę za to ponosi najprawdopodobniej zniszczona nakrętka. Wymień ją na nową wszędzie tam, gdzie istnieje taka potrzeba.
Jak zrobić dżem gruszkowy z cynamonem?
Jak zrobić jajka kiszone?
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Jak przygotować truskawki na zimę?
Wskazówki
  • Do kiszonych ogórków można dodać: chrzan, gorczycę, liście dębu, liście porzeczki lub liście wiśni, świeży estragon, paprykę (słodka lub ostra), liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
  • Wypróbuj również kiszone ogórki w zalewie musztardowej (zalewa: woda, ocet, cukier, sól, musztarda).
 3.9/5 (370 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (13)

Nie będzie widoczny na stronie
 
niunia - 2015-08-24
Do zalewu XD może od razu na żary pojedźmy XD
jan - 2015-08-19
kicia - dokładnie jak piszesz , a najlepiej trzymać w głębokiej studni - nie ma lepszych ogórków koszonych
kicia - 2015-08-17
podobno najlepiej ukisza sie w plastikowych 5 l butelkach po wodzie mineralnej. ogórki zalac woda z kranu +przyprawy +sól niejodowaną , zakrecic zakretka i do zimnej piwnicy.Kumpela tak robi od lat i sa pycha.
Sybilla - 2015-08-04
Mieszkam w kraju gdzie tzw polskie ogorki sa nieznane.
Nie mam tez przypraw, czasami ktos mi podrzuci mala torebke z Polski ale te torebeczki to polski rozmiar nie amerykanski wiec nie wysarczaja na dlugo.
kisze w ten sposob, ze miejscowe ogorki kroje na kawalki 10cio cenymerowe, zalewam goraca woda z sola, zwykla sola, okolo 1 lyzki na lir, dodaje zwykle kilka zabkow czosnku, listek laurowy i angielskie ziele i ewenualnie lyzke przyprawy do ogorkow.
Zakrecam sloj i po tygodniu mam malosolne a pozniej pyszne kwasne ogorasy.
Nie robia sie kapcie, sa jedrne.
Kiedys zakisilam tylko z czosnkiem i tez wyszly wspaniale.
Dtvc - 2015-07-21
To normalne że sycza. Lepiej żeby syczaly niż mają rozsadzic ogórki i zrobią się purchawki. Kiszonka to żywy materiał wiec nic dziwnego że pracuje
Qrczak - 2014-08-07
Warto dodać, że do kiszenia ogórków używamy soli kamiennej NIEJODOWANEJ !!!!!!!
MamaOli - 2012-08-31
@wizzairlukas5: tak, woda powinna być przegotowana. Można zalać zimną wodą jak w przepisie, ale ja zawsze zalewam wodą gorącą - wówczas ogórki kiszą się szybciej. Jeśli chodzi o sól to jedna łyżeczka na litr wody jest w sam raz.
wizzairlukas5 - 2012-08-31
mam pytanie,czy woda do ogorkow musi byc przegotowana?...prosze o odpowiedz.
:) - 2012-08-29
2 czubate łyżki soli na 1 litr to za dużo, będą przesolone!
Maargot - 2012-07-15
A ja jeszcze dokładam po 1 listku czarnej porzeczki, winogrona i odrobinę cząbru. Jak otwieram słoik to zapach w kuchni ach.
Damiano0092 - 2011-01-22
ja to se lubie zjeść ogórka kiszonego, ale nie taki pizdryk mały ze sklepu, tylko taki domowy dryblas taki Arghhh taki chrupiący, twardy !
Baska123 - 2010-07-30
Najbardziej lubię takie ogóreczki twarde i chrupiące. Niestety zwykle mi się rozłażą i robią się dziamowate :/
jasia1527 - 2010-05-14
ja robie tak samo i psą twarde ogórki i wytrzymują do wiosny..pycha..
Nie oszukujmy się. Każdy kto ma dziecko w wieku szkolnym wie, że wyprawka do szkoły kosztuje majątek. Jeśli mamy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Któż nie lubi soczystego, rześkiego smaku kiszonych ogórków? Teraz, gdy sezon ogórkowy przed nami, warto zatroszczyć...
Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach?
Któż nie lubi soczystego, rześkiego smaku kiszonych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Sylwia Augustyniak
  • Joanna Wójcik
  • Grażyna Strzelczyk
  • Łukasz Chojnacki
  • Mariusz Mazur
  • Janusz Liberadzki
  • Anna Maciejczyk
  • Monika Jankowiak
  • Zofia Kałużny
  • Alicja Greń
  • Patrycja Przybyłowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.