Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos do pizzy z anchois?

Jak zrobić sos do pizzy z anchois?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Znudził ci się tradycyjny pomidorowy sos do pizzy? Jeśli tak, polecam wypróbować sos z anchois. Dzięki temu, że przy podanych proporcjach rybna nuta nie jest mocno wyczuwalna, powinien posmakować on także osobom, które do tej pory nie dały się przekonać do potraw z dodatkiem anchois. Oczywiście ich miłośnicy mogą zwiększyć ilość filecików dodanych do sosu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju lub oliwy, 2 fileciki anchois, 2 łyżeczki świeżego oregano, 1 puszka pomidorów bez skórki, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki suszonego oregano, ¼ łyżeczki suszonych płatków chili (ewentualnie można opuścić), szczypta sody oczyszczonej, sól i pieprz - do smaku
1
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój, a świeże oregano posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, po czym wyłóż na nią fileciki anchois. Następnie dodaj czosnek i smaż wszystko przez ok. minutę nieustannie mieszając.
2
Do czosnku i anchois dodaj posiekane oregano. Teraz skręć ogień do minimum, po czym dosyp suszone oregano i płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3
Pomidory z puszki rozdrobnij widelcem. Dodaj je do sosu i ponownie zamieszaj potrawę. Potem dopraw ją solą, cukrem oraz pieprzem. Trzymaj sos na niewielkim ogniu przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu powinien zgęstnieć.
4
Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do potrawy szczyptę sody oczyszczonej. W ten sposób zostanie zneutralizowana kwaśność sosu.
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos barbecue?
Jak zrobić sos majonezowo ketchupowy?
Wskazówki
Sos jest gotowy do użycia tuż po przygotowaniu, ale możesz go też przelać do słoików, zapasteryzować i przechowywać w spiżarni.
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Ból w dolnej części kręgosłupa jest jednym na najczęściej występujących schorzeń znanych ludzkości obecnie. Może to być...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Marzy ci się domowa pizza? Znalazłaś świetny przepis na ciasto, ale zastanawiasz się co położyć na wierzch? Przecier...
Jak zrobić sos na spód pizzy?
Marzy ci się domowa pizza? Znalazłaś świetny przepis...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.