Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciastka > Jak zrobić chałwę sezamową?

Jak zrobić chałwę sezamową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.5/5 (13 ocen)
Oceń 
Chałwa to wspaniała, słodka rozkosz dla podniebienia. Jeżeli uwielbiasz chałwę możesz ją samodzielnie zrobić w domu - będzie tańsza i lepsza niż w sklepie, bo proporcje dobierzesz idealnie do swojego smaku. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić chałwę w domu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
sezam, miód lub cukier, orzeszki włoskie, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
1
Sezam wrzucamy na patelnię i lekko prażymy na bardzo małym ogniu, aż do czasu, gdy ziarenka sezamu lekko ściemnieją. Bardzo ważne by sezam się nie spalił, bo chałwa nie będzie dobra.
2
Zdejmujemy ciepły jeszcze sezam z patelni. Kiedy wystygnie należy go rozdrobnić. Można to zrobić z pomocą moździerza lub, np. młynka do kawy. Jeżeli użyjemy moździerza trzeba będzie dość długo popracować by sezam utłuc na proszek. Jeżeli jednak wybierzemy młynek do kawy musimy mielić małe porcje sezamu by młynek się nie zapchał i nie przegrzał.
3
Rozdrobniony na pył sezam przesypujemy do miski, dodajemy do niego miód. Ilość miodu zależy głównie od twojego smaku, ale aby konsystencja chałwy była odpowiednia najlepiej dodać około 2 łyżki miodu na 100 g zmielonego sezamu.
Miód można zastąpić cukrem. Trzeba go jednak najpierw rozpuścić w wodzie, najlepiej w stosunku 4:1, czyli 4 porcje cukru na jedną porcję wody.
4
Po dodaniu miodu lub cukru do zmielonego sezamu całość mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt lejąca należy dosypać do niej jeszcze odrobinę sezamu.
5
Teraz możesz dodać do chałwy odrobinę migdałów, orzechów i rodzynek oraz trochę startej skórki pomarańczowej. Dodatki te nadadzą twojej chałwie ciekawy smak.
6
Po dodaniu wszystkich składników i dokładnym wymieszaniu włóż masę chałwową do lodówki. Kiedy stężeje możesz ją wyjąć i pokroić na porcje.
Jak zrobić bezy z białek?
Jak zrobić babeczki Ciasteczkowy Potwór?
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe?
Jak zrobić muffinki?
Wskazówki
  • Jeżeli lubisz chałwy "smakowe" możesz do gotowej masy dodać sproszkowaną wanilię lub łyżkę kakao.
Przeczytaj teraz: Jak zrobić snickersy?
 3.5/5 (13 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
daria16rog - 2012-12-10
Mi też się wydaję , że to nie smakuje jak chałwa bardziej jak karmel z sezamem.
pasek - 2011-11-28
nie to nie jest to .... chałwa musi mieć włókna a to się robi inaczej
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Bezy są jednym z tych deserów, które możesz połączyć praktycznie ze wszystkim.  Dwa białka i odrobina...
Jak zrobić bezy z białek?
Bezy są jednym z tych deserów, które możesz połączyć praktycznie ze...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Marcin Parafinczuk
  • Mariusz Magryś
  • Szymon Kabaciński
  • Magda Pisarczyk
  • Monika Trojanowska
  • Ewa Wenc
  • Krystian Chalupczak
  • Joanna Bednarek
  • Tomek Kowalski
  • Mariola Rękorajska
  • Beata Kuziora
  • Ola Ziajka
  • Martyna Kuty
  • Karolina Dworzańska
  • Ewa Lewandowska
  • Sabina Śpiewak
  • Jadwiga Wrzesińska
  • Krystyna Konopska
  • Anna Kędra
  • Milena Koźlarek
  • Eryk Lędwinski
  • Anna Lamparska
  • Stanislawa Zielinska
  • Marcin Macios
  • Rafał Pietras
  • Madzia Magdalena
  • Patryk Kukier
  • Lidia Świech
  • Ania Macudzińska
  • Elżbieta Rypin
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.