Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Kuchnia Światowa i Regionalna > Kuchnia rosyjska > Jak gotować kaszę jaglaną?
Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.2/5 (303 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Kasza jaglana jest doskonałym zdrowym wyborem dla dzieci i dorosłych. Zrobiona z łuskanych ziaren prosa, znana jest ludziom już od wieków. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, jest więc doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Gotowana kasza jaglana doskonale nadaje się na śniadanie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Mleko, Kasza jaglana, Sól, Cukier, Masło
1
Gotowana kasza jaglana jest smacznym i pożywnym posiłkiem. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dobrze przechowuje się w lodówce bez utraty wartości odżywczych.
2
Weź garnek lub rondel z grubym dnem i wypełnij go mlekiem prawie pod sam szczyt. Postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
3
Dodaj do mleka szczyptę soli i 3 łyżeczki cukru. Oczywiście dodatki te możesz zastosować według własnego uznania, aby uzyskać pożądany smak.
4
Podczas oczekiwania aż mleko się zagotuje, weź pustą szklankę i kaszę jaglaną. Nasyp kaszy do ok. 3/4 wysokości szklanki, przesyp ją do miski. Kaszę dobrze jest przepłukać przed gotowaniem.
5
Wlej do miski z kaszą letnią wodę. Mieszaj kaszę i wylewaj brudną wodę. Wymieniaj wodę dopóki nie będzie całkowicie czysta. Myjąc kaszę zwróć uwagę czy nie ma żadnych uszkodzonych i ciemnych ziaren. Gdy takie zauważysz, wyjmij je.
6
Gdy mleko zawrze, wsyp do niego ostrożnie umytą kaszę. Bądź bardzo ostrożny, gdyż możesz się poparzyć. Całość dokładnie i delikatnie zamieszaj.
7
Zmniejsz płomień palnika. Ustaw minutnik na 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj całość używając do tego celu łyżki stołowej. Po około 10 minutach sprawdź czy kasza nie jest już miękka. Niektórzy lubią bowiem twardsza kaszę, inni bardzo miękką. Gdy kasza będzie gotowa, zakręć gaz i zdejmij garnek z palnika.
8
Jeśli podczas gotowania zauważysz, że ubyło dość dużo mleka, dolej nowe. Możesz je dodać w dowolnym momencie w trakcie gotowania kaszy.
9
Gdy kasza będzie gotowa, dodaj do niej odrobinę masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i nałóż kaszę na talerz. Pozostałą część trzymaj w garnku przykrytym pokrywką.
Jak uprażyć kaszę gryczaną?
Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?
Jak zrobić placuszki z kefiru?
Jak zrobić kaszę manną?
Wskazówki
  • Zamiast mleka możesz użyć do gotowania kaszy wody. Gotuj całość 15 - 20 minut.
 2.2/5 (303 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Compact1000 - 2013-06-20
Łączenie soli z cukrem jest bardzo złym pomysłem.
daria16rog - 2013-01-16
Znana od wieków aja słyszę pierwszy raz o niej.
Majka - 2012-12-28
Co za syfski przepis. Nie wiem jak można gotować i jeść kaszę z cukrem,mlekiem i masłem. Okropność.
Daga - 2012-12-02
nie zgadzam się z poprzednikiem, dodanie masła na początku całkowicie likwiduje jego smak - właściwie można sobie je wtedy darować i oszczędzić kalorii bo smak jest taki sam jak bez... osobiście nie przepadam za kaszą jaglaną, jedyną formą w jakiej jest dla mnie do przełknięcia to gotowana na wodzie z kawałkiem świeżego imbiru i z suszonymi owocami - jest bardziej lekka, orzeźwiająca i lekka gorzkość nie przeszkadza.
wesmar - 2011-05-13
masełko na początek, nie pod koniec, gotujemy pod przykryciem, można dodać np wytopiny tłuszcz z boczku, wtedy wody powinno być idealnie 2,3 razy więcej objętościowo niż kaszy. Zaś płukanie robimy powiedzmy 5-7 razy pod gazą, przez sito będzie wszystko mniejsze i tym samym zdrowsze spierniczało...
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kasza jaglana to prawdziwa królowa wszystkich kasz – mnóstwo w niej witamin i cennych dla zdrowia mikroelementów. Poza...
Dieta oczyszczająca z kaszą jaglaną - zalety, przepisy
Kasza jaglana to prawdziwa królowa wszystkich kasz –...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Józefa Niziołek
  • Elżbieta Małgorzata Nowicka
  • Ania Helak
  • Edward Wozniak
  • Bozena Jaszczyk
  • Kuba Magoń
  • Sylwester Niemierka
  • Justyna Podgórska
  • Michal Markiewicz
  • Jakub Skiba
  • Aneta Zwierzchowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.