Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przepisy Świateczne > Przepisy Bożonarodzeniowe > Jak usmażyć karpia?
Jak usmażyć karpia?

Jak usmażyć karpia?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.8/5 (16 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
1
Odcinamy karpiowi głowę. Przecinamy go od odbytu w kierunku skrzeli, tak aby się otworzył. Wyciągamy wszystkie wnętrzności. Obskrobujemy karpia ze wszystkich łusek. Ucinamy ogon i wycinamy wszystkie płetwy.
2
Karpia nacieramy solą i myjemy, aby zetrzeć śluz.
3
Karpia kładziemy na deseczce i kroimy na dzwonka.
4
Smażenie karpia
Karpia solimy, obtaczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju.
5
Gorącego karpia smarujemy cienką warstwą masełka i podajemy.
Jak kisić buraki?
Jak oczyścić rybę z łusek?
Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?
Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?
Wskazówki
  • Karp smażony najlepiej smakuje z chrzanem.
 2.8/5 (16 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Joasia z Myślenic - 2013-12-17
Zapamiętajcie sobie kuchareczki, że karpia i wszystkie szlachetne ryby smażymy NA MAŚLE ! Wszystkim olejom, smalcom, margarynom w tym przypadku mówię NIE!
topielica - 2013-11-27
Skropienie cytryną karpia pozbywa go zapachu.Można też przygotowac tzw.ciasto naleśnikowe i obtoczyc w nim części karpia i smażyc .Pieprz cytrynowy jest też świetną przyprawą jeśli chodzi o rybki.
kkk - 2012-09-06
Dzwonka karpia należy obłożyć warstwowo surową cebulą (piórka), tak przygotowaną rybę włożyćdo lodówki na 24h. Potem sól, pieprz, jajko, panierka i smażymy (bez cebuli oczywiście, cebula ma za zadanie pozbawić rybę posmaku mułu). Wg mnie, to jeden z najlepszych sposobów na smacznego karpia.
ewastryla - 2011-02-17
próbowałam tak i nie jest aż tak smaczny
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez karpia. Karp jest przepyszną rybą jednak istnieje problem dotyczący...
Jak zabić karpia?
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez karpia. Karp jest przepyszną...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Piotr Abram
  • Jolanta Szostek
  • Małgorzata Kowalik
  • Iwona Anna Huber
  • Aneta Boczulak
  • Izabela Tyrakowska
  • Anna Smyrska
  • Katarzyna Wysoczańska-Pająk
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.