Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole > Kawa > Jak parzyć kawę po turecku?

Jak parzyć kawę po turecku?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.9/5 (249 ocen)
Oceń 
Kawa po turecku sięga historią aż do czasów Imperium Ottomańskiego i po dziś dzień jest istotną częścią tureckiej kultury i stylu życia. Oto jak należy ją parzyć:
Rzeczy, których potrzebujesz:
zimna woda, tygielek do kawy lub rondelek, drobno mielona, świeżo palona kawa, strączek kardamonu, cukier (opcjonalnie), filiżanki
1
Wlej do tygielka wodę. Odmierz jedną filiżankę wody na każdą porcję kawy, którą chcesz zrobić i dodaj jeszcze pół filiżanki ekstra. Dla najlepszych rezultatów woda musi być zimna.
2
Odmierz odpowiednią ilość drobno mielonej, świeżo palonej kawy (najlepiej tureckiej) - jedną łyżeczka na każdą filiżankę wody. Dodaj rozbity kardamon.
3
Odmierz odpowiednią ilość cukru – na każde dwie łyżeczki kawy powinna przypadać łyżeczka cukru. Cukier musisz dodać podczas parzenia, ponieważ posłodzenie zaparzonej już kawy zupełnie zmieni jej smak.
4
Postaw tygielek na małym ogniu. Gotuj kawę, do czasu aż zacznie się pienić.
5
Przelej kawę do filiżanek, napełniając każdą z nich w jednej trzeciej, żeby zostawić odpowiednio dużo miejsca na pianę, bez której kawa po turecku traci swój smak.
6
Resztę kawy postaw z powrotem na małym ogniu i poczekaj, aż ponownie się spieni. Moc kawy zależy od tego, ile razy będziemy ją parzyć.
7
Przelej resztę kawy do filiżanek i poczekaj, aż fusy opadną na dno. Pamiętaj, żeby nie mieszać kawy!
8
Nigdy nie dodawaj do kawy po turecku mleka ani śmietanki.
Jak zrobić pyszną kawę mrożoną?
Jak spienić mleko?
Jak zrobić Cappucino?
Jak zrobić kawę z cynamonem?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić Cappucino?
 4.9/5 (249 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Barista - 2015-03-23
Z grubsza to nie jest oryginalny przepis na kawe po turecku tylko zmieniona wersja, prawdziwa gotuje sie 3 razy, zreszta nigdy nie slyszalem o piance w kawie tureckiej
grazyna2 - 2013-04-20
fajny przepis
zetsu - 2012-04-26
Ta kawa Turcje to ma tylko w nazwie, bo tak naprawdę jest to kawa z Etiopii, gotowana przez 40 minut, mielona i zalewana wodą :)
Borówka amerykańska to owoc, do którego nadal podchodzimy w Polsce z pewną rezerwą. O wiele bliższe i bardziej swojskie...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kawa irlandzka jest pyszną kawą, której nie znajdziesz w żadnej kawiarni. Jest świetna zarówno po obiedzie, jak i w...
Jak zrobić irlandzką kawę?
Kawa irlandzka jest pyszną kawą, której nie znajdziesz w żadnej kawiarni. Jest świetna...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Hanna Zych
  • Weronika Zwolińska
  • Alicja Filus
  • Angelika Anna Stepien
  • Robert Witkowski
  • Król Marcin
  • Dorota Burkat
  • Elzbieta Mielcarz
  • Jerzy Kociołek
  • Anna Derek
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.