Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.3/5 (14 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Biszkopt jest wspaniałym pomysłem na deser. Nie zawsze jednak udaje się nam upiec pyszny, delikatny biszkopt. Co zrobić, aby ta sztuka zawsze się udawała? Oto przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka (osobno żółtka i białka), 1/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 2 białka, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki wanilii
1
Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
2
Ubijaj 3 żółtka mikserem przez minutę. Ustaw mikser na wysokie obroty.
3
Dodaj 3/4 szklanki cukru. Ubijaj nieprzerwanie przez pięć minut. Żółtka z cukrem powinny zrobić się sztywne.
4
Dodaj do tej masy wanilię i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach) aż wszystko się połączy.
5
Do żółtek dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia w kroku pierwszym mąkę. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach).
6
W osobnej misce ubij pianę z białek. Piana powinna być sztywna.
7
Ciągle ubijając powoli dodawaj resztę cukru. Ubijaj, aż masa będzie sztywna.
8
Dodaj 1/4 masy z białek do masy z żółtek. Wymieszaj. Następnie dodaj resztę i znów wymieszaj.
Jak zrobić galaretkę w pomarańczy?
Jak zrobić lukier?
Jak zrobić bajaderkę?
Jak zrobić tartę z bananami i karmelem?
 3.3/5 (14 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Śnieżek - 2012-10-17
a czy piane ubijamy z 2 białek czy z 5 bo wykorzystujemy jeszcze białka od tych żółtek?
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Niby w książkach kucharskich i wszelkiego rodzaju przepisach, zawsze podana jest temperatura i czas pieczenia. Niemniej...
Podstawy pieczenia ciast
Niby w książkach kucharskich i wszelkiego rodzaju przepisach, zawsze podana jest temperatura...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Kasia Szyszka
  • Olga Kosiec
  • Halina Otto
  • Jacek Zarzycki
  • Anna Blacha
  • Jerzy Krystkowiak
  • Edward Gruszka
  • Bożena Szymczak
  • Iwona Łatwińska
  • Rafal Domino
  • Lidia Dziwak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.