Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić bezy?

Jak zrobić bezy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (26 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Bezy to bardzo słodki i prosty w wykonaniu deser. Możesz podawać je osobno lub też mogą stanowić podstawę do przeróżnych smakołyków. Chcesz samodzielnie wykonać bezy? Nic prostszego. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się, jak je zrobić.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 białka z dużych jaj, ½ szklanki cukru, Mikser, Duża miska, Blacha do pieczenia, Łopatka, Papier pergaminowy, Łyżeczka
1
Przygotuj wszystkie składniki.
2
Rozgrzej piekarnik. Ustaw temperaturę na około 100º.
3
Przygotuj blaszkę do pieczenia. Przykryj ją arkuszem papieru pergaminowego.
4
Ubij białko z cukrem.

Do dużej miski wbij białka, dodaj odrobinę cukru i rozpocznij ubijanie mikserem. Stopniowo dodaj resztę cukru, ciągle ubijając. Wyłącz mikser dopiero wówczas, gdy piana będzie sztywna i lśniąca.

Aby białka ubiły się na sztywną pianę, muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, a wszelkie naczynia bardzo czyste. Wszelkie zabrudzenia i obecność żółtka mogą sprawić, że piana opadnie.
5
Uformuj bezy.

Łyżeczką nakładaj ubitą sztywną pianę na blachę. Każdą bezę nakładaj pojedynczo. Ustawiaj je w odległości około 2 cm od siebie.
6
Pieczenie.

Umieść blaszkę z bezami w piekarniku i piecz całość w odpowiedniej temperaturze przez około 45 minut.
7
Po upływie 45 minut wyłącz piekarnik. Blaszkę z bezami pozostaw jednak w środku na około godzinę czasu.
8
Ostrożnie wyjmij blaszkę z pieca. Odstaw ją na bok i poczekaj, aż bezy całkowicie wystygną.
9
gotowe bezy
Po schłodzeniu bezy są gotowe do spożycia. Weź kilka z nich, dodaj do nich bitą śmietanę oraz świeże owoce. Przygotuj pyszny deser, na który każdy z pewnością się skusi. Możesz również zamknąć bezy w szczelnym pojemniku i poczekać na odpowiednią okazję. Tak przechowywane bezy mogą leżeć nawet przez okres jednego tygodnia.
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
Jak zrobić chałwę sezamową?
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Jak smażyć kurki?
 4.2/5 (26 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Basia - 2015-07-12
o proporcjach składników podanych w przepisie nie będę dyskutować, bo szklanki... wiadomo dziś są różnej wielkości. Osobiście wolę gdy produkty są podawane w gramach i na ten przykład wypróbowałam, że na jedno białko z jajka wielkości L potrzeba 70 gram cukru. Do ubijanej piany dodaję też małą szczyptę soli i na każde białko dodatkowo 1 łyżkę soku z cytryny. Wtedy otrzymuję śliczne błyszczące i nie popękane bezy. Suszę także inaczej, bo w temperaturze 70 stopni z termoobiegiem, przy zamkniętych drzwiczkach przez około 3 godziny. Moje bezy mi się podobają pod względem wyglądu i smaku
Agniesia2678 - 2013-12-26
Na dwa blaty bezowe o średnicy ok 25 cm potrzebujemy

4 białka
20 dkg cukru
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz skrobie ziemniaczaną i ubijamy do rozpuszczenia cukru - ok 4 - 5 minut. Białka powinny być sztywne i lśniące. Na papierze do pieczenia możemy odrysować dwa koła, lub dowolny kształt jaki jest nam potrzebny i rozprowadzamy na nim naszą pianę z białek. Wsadzamy do piekarnika nastawionego na termoobieg z temperaturą 130 stopni na godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę w środku do całkowitego ostudzenia.
marteek - 2013-08-23
Słyszałam, że bezy powinno się suszyć przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Muszę wypróbować ten sposób.
Alcia :) - 2013-08-22
ja piekę je 3 godz. i studzę w iekarniku. Są chrupkie, a w środku nie są gumowate ;)
ja - 2011-04-29
PRO
Nie oszukujmy się. Każdy kto ma dziecko w wieku szkolnym wie, że wyprawka do szkoły kosztuje majątek. Jeśli mamy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Choć lista rzeczy potrzebnych do upieczenia bez ogranicza się do dwóch składników,  przygotowanie tych smakołyków wcale...
Jak zrobić bezy z migdałami?
Choć lista rzeczy potrzebnych do upieczenia bez ogranicza się do dwóch składników...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Sylwia Augustyniak
  • Joanna Wójcik
  • Grażyna Strzelczyk
  • Łukasz Chojnacki
  • Mariusz Mazur
  • Janusz Liberadzki
  • Anna Maciejczyk
  • Monika Jankowiak
  • Zofia Kałużny
  • Alicja Greń
  • Patrycja Przybyłowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.