Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Żywność > Produkty Mleczne > Jak przechowywać żywność w lodówce?
Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (33 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
1
Jaka powinna być temperatura w lodówce?

* Prawidłowa temperatura powinna wynosić 4-5 C na półce środkowej. Należy pamiętać, że temperatura ta jest różna w każdym miejscu w lodówce. Każdy z produktów wymaga innej temperatury zatem zróżnicowanie temperatury w lodówce pomaga do jej przechowywania w idealnych warunkach.
2
Jak przechowywać mięso i ryby?

* Mięso oraz ryby powinny być przechowywane w najzimniejszym miejscu w lodówce - jest to zazwyczaj dolna półka umieszczona nad pojemnikami na owoce i warzywa. Temperatura na tej półce wynosi około 2 C.
3
Jak przechowywać mleko, sery oraz inne produkty mleczne?

Mleko i produkty mleczne powinny być przechowywane na środkowych półkach w lodówce, gdzie temperatura wynosi około ok 4-5 C lub na półce górnej 7 C. Na tych półkach możesz przechowywać mleko, sery żółte, białe, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła. Produkty mleczne szybciej popsują się na niższych półkach, gdzie temperatura jest niższa (rozwijają się bakterie gnilne).
Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?
Jak układać żywność w lodówce?
Jak wydawać mniej na jedzenie?
Czego nie trzymać w lodówce?
Wskazówki
  • Nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki ponieważ podniesie to temperaturę w całej lodówce.
  • Próżniowe pojemniki na żywność pozwalają nawet do 5-cio krotnego wydłużenia czasu ich świeżości z pełnym zachowaniem smaku oraz aromatu.
  • Nie należy zapełniać lodówki bardzo szczelnie - powinien być zapewniony wewnątrz ruch powietrza.
  • Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia!
4
Jak przechowywać masło i jaja?

Masło oraz jaja wymagają jedynie delikatnego schłodzenia. Należy trzymać je na półkach umieszczonych na drzwiach lodówki.

Na półkach tych możemy przechowywać olej, chrzan, musztardę, ketchup, sosy, soki i napoje.

Nie należy myć jajek przed schowaniem do lodówki ponieważ zmywamy warstwę ochronną którą jest pokryta skorupka jajka. Warstwa ta chroni jajko przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów.
5
Jak przechowywać wędliny?

Wędliny powinny być umieszczone na środkowych lub na górnej półce w temperaturze od 5-7 C.
6
Jak przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce powinny być przechowywane w temperaturze około 9-10 C. Taką temperaturę zapewniają pojemniki ulokowane w dolnej części lodówki. W pojemnikach tych zapewniona jest wyższa wilgoć niż w pozostałych częściach lodówki.

Warzywa i owoce, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Warzywa takie jak np. szczypiorek, szpinak, sałata itp. należy przed włożeniem do lodówki owinąć mokrym papierem - zapobiegnie to jego wysychaniu. Szczypiorek przechowywany w ten sposób zachowa świeżość przez wiele dni. Sałaty nie należy przechowywać w foliowych workach ponieważ zostają wytworzone substancje (azotyny) sprzyjające powstawaniu chorób nowotworowych.
7
Jak przechowywać pieczywo?

Pieczywo przechowywane w lodówce szybciej czerstwieje za to zamrożone zachowa świeżość przez bardzo długi okres czasu.
Wskazówki
  • Nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki ponieważ podniesie to temperaturę w całej lodówce.
  • Próżniowe pojemniki na żywność pozwalają nawet do 5-cio krotnego wydłużenia czasu ich świeżości z pełnym zachowaniem smaku oraz aromatu.
  • Nie należy zapełniać lodówki bardzo szczelnie - powinien być zapewniony wewnątrz ruch powietrza.
  • Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia!
 3.1/5 (33 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
blick - 2015-12-31
porady dla debili - znowu nas programują!!!!
Misia - 2012-01-25
"Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów."

Przepraszam bardzo, ale czy bakteria to nie jest mikroorganizmem moi drodzy. Po co powielać. Jedno określenie: mikroorganizmy patogenne lub też mikroflora patogenna.

Warstwa ochronna jajka - kutikula.

Koniec nauki. :)
mm - 2010-06-06
W jakiej jednostce są podane temperatury?
Aartur98 - 2010-03-28
Głupoty.
JA XDDDD - 2010-01-25
fajne regółki . oO
enderwiggin - 2009-04-12
Nie za wysokie te temperatury ? :>
Aloes jest wszystkim znany ze swoich właściwości nawilżających i odżywiających skórę. Wiele kobiet z powodzeniem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Niewiele osób wie, ze istnieje wiele trików, dzięki którym nasza żywność na dłużej zachowa swoją świeżość. Rzeczy...
26 sposobów na przechowywanie żywności
Niewiele osób wie, ze istnieje wiele trików, dzięki...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.