Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Torty > Jak ozdobić tort?

Jak ozdobić tort?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 1.5/5 (98 ocen)
Oceń 
Jak już posiądziesz umiejętność pieczenia tortu, warto się zastanowić się nad unikatowymi sposobami jego udekorowania. Mówi się, że pięknie i pomysłowo udekorowane torty smakują lepiej.
1
Nie zapomnij wysmarować blachy tłuszczem. Dzięki temu spód ciasta będzie wilgotny i nie będzie się kleił do blachy.
2
Jeśli ciasto nie rośnie, może to być spowodowane zbyt dużą ilością wody lub tłuszczu. Wybieraj odpowiednie brytfanki i nastawiaj odpowiednią temperaturę dla danego ciasta, nie za niską, ale też i nie za wysoką.
3
Jak już wyjmiesz gotowe ciasto z piekarnika, zostaw je do wystygnięcia.
4
Kiedy przekładasz ciasto masą. Zostaw około centymetra luzu po bokach ciasta, nie nakładaj na nie masy. Możesz w tym miejscu ułożyć jakieś owoce.
5
Ilość i jednolitość polewy lub lukru (w zależności od tego, czym chcemy ozdobić nasz tort) powinny być dostosowane do rozmiaru ciasta. Wyciskaj równomiernie polewę, aby tworzyła ładną ozdobę tortu.
6
Nałóż polewę również na boki ciasta, aby ładnie je wykończyć.
7
Nie wystawiaj tortu na promieniowanie słoneczne. Pod wpływem słońca polewa może stracić intensywny kolor lub roztopić się.
8
Jeśli chcesz przechować tort przez jakiś czas możesz go zamrozić nie dłużej niż na trzy miesiące. Pamiętaj, żeby zawinąć go w folię spożywczą przed włożeniem do zamrażarki. Nie dekoruj jednak tortu przed zamrożeniem. Zrobisz to później, po rozmrożeniu.
9
Cukier trzcinowy dłużej trzyma kolor polewy lub lukru niż cukier z buraka cukrowego. Pamiętaj o tym przy robieniu polewy.
18 pomysłów na proste dekoracje tortu
Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?
Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?
Jak udekorować tort weselny?
Przeczytaj teraz: Jak ozdabiać torty?
 1.5/5 (98 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
marteek - 2013-08-23
Ja osobiście zazwyczaj smaruję cały wierzch i boki tortu kremem, a następnie posypuję wiórkami kokosowymi. Wygląda wspaniale i wprowadza nowy smak do ciasta!
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Buciki z masy cukrowej to popularna i elegancka dekoracja tortu z okazji narodzin dziecka, chrzcin czy pierwszych...
Jak zrobić buciki na tort z masy cukrowej?
Buciki z masy cukrowej to popularna i elegancka dekoracja...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Jadwiga Mentel
  • Patrycja Różycka
  • Małgorzata Jędrzejczak
  • Katarzyna Siotor
  • Joanna Wasiłek
  • Hilary Okulary
  • Justyna Matuszak
  • Franciszek Gal
  • Kamil Pietrzak
  • Krzysztof Mazurek
  • Łukasz Łukasik
  • Bartłomiej Pluta
  • Adriana Rola
  • Andres Turek
  • Danuta Pstrzoch
  • Sabina Matysik
  • Ewa Knap
  • Klaudia Piotrowska
  • Angelika Adamczyk
  • Bożena Kopiec
  • Jagoda Wolczuk Piasecka
  • Karolina Gorzelańczyk
  • Darek Pietrzak
  • Tomasz Ochal
  • Nat Asza Lachowska
  • Mikołaj Winkelmann
  • Anna Magdalena Eckert
  • Karol Steinberg
  • Rafał Pietraszewski
  • Marzena Szulc
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.