Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Przetwory > Jak zrobić dżem śliwkowy?
Jak zrobić dżem śliwkowy?

Jak zrobić dżem śliwkowy?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (15 ocen)
Oceń 
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich zieleniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce, zanim się skończą. Jeszcze lepszym sposobem jest zamknięcie śliwek w słoikach, aby móc się nimi cieszyć również zimą.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1,3 kg śliwek (obojętnie jaki rodzaj), 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny, 7 1/2 szklanki cukru, ok. 80g żelatyny lub cukru żelującego.
1
Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2
Wrzuć je razem z wodą i sokiem z cytryny do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Przykryj. Zmniejsz ogień na mały. Gotuj tak przez około dziesięć minut, co jakiś czas mieszając, dopóki owoce nie zmiękną.
3
Dodaj cukier i zamieszaj. Nie wrzucaj od razu całej ilości cukru. Wszystko zależy od tego, czy masz słodkie czy kwaśne śliwki oraz jaki smak dżemu chcesz uzyskać. Dodawaj więc cukier stopniowo co chwilę sprawdzając smak dżemu. Może nie będziesz potrzebować wskazanej ilości cukru.
4
Podkręć ogień. Ciągle mieszaj. Dodaj żelatynę. Cukier powinien się rozpuścić. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę, następnie zdejmij garnek z ognia. Pozostaw na minutę i zdejmij pianę, która się wytworzyła.
5
Wlej dżem do wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1/8 objętości wolnego miejsca. Przetrzyj brzegi słoiczków ścierką i zakręć.
6
Włóż słoiki do garnka z wodą. Podzielaj je od siebie ściereczkami, aby słoiki się nie stykały ze sobą. Mogłyby pęknąć. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez pięć minut. Zakręć gaz. Pozostaw do wystygnięcia. Gotowe!
Jak zrobić kiszoną kapustę?
Jak zamrozić grzyby?
Jak przygotować truskawki na zimę?
Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach?
 4.5/5 (15 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Powidła śliwkowe doskonale nadają się do wypieków i kanapek. Najlepiej smakują jednak te wykonane samodzielnie w domu....
Jak zrobić powidło śliwkowe?
Powidła śliwkowe doskonale nadają się do wypieków...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Sara Wiśniowska
  • Pawel Retkowicz
  • Krystyna Ruszkiewicz
  • Mirosław Lelito
  • Lukasz Łukasz Wisniewski
  • Domi Dominika Łaskawska
  • John Dżinks
  • Tomasz Szewczyk
  • Maciej Szpot
  • Beata Wójcik
  • Danuta Bilska
  • Angelika Legutko
  • Henryka Gabrych
  • Grzegorz Rojek
  • Mirosław Grzęda
  • Sylwia Kosatka
  • Magdalena Rafałko
  • Beata Litwin
  • Pawel Hamera
  • Elżbieta Oblizajek
  • Daria Stefanowska
  • Catherine Menna
  • Danuta Frania
  • Włodzimierz Sikorski
  • Krzysztof Złoty
  • Justyna Sukiennik
  • Łukasz Cepiga
  • Helena Pyter
  • Beata Zabagło
  • Marcin Pytlos
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.