Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Przetwory > Jak zrobić dżem z gruszek?

Jak zrobić dżem z gruszek?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.6/5 (232 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 13 
Gruszki, gruszeczki.... Ich orzeźwiający i słodki smak sprawia, że te owoce niemal rozpływają się w ustach. Są bardzo soczyste oraz zdrowe. Owoce gruszki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Niestety przez cały rok ciężko nam mieć dostęp do świeżych gruszek. Dlatego warto pomyśleć o zamknięciu ich w słoikach w formie dżemu. Jak to zrobić?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 szklanki posiekanych gruszek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 opakowanie żelatyny.
1
dżem z gruszek - krok 1.
Na zdjęciu pokazano narzędzia kuchenne potrzebne do zrobienia naszego dżemu z gruszek. Są to deska do krojenia, duży i mały nóż, obieraczka do owoców i narzędzie do cięcia gruszek.
2
dżem z gruszek - krok 2.
Umyj gruszki w zimnej wodzie i obierz je ze skórki.
3
dżem z gruszek - krok 3.
Następnie za pomocą przyrządu do cięcia owoców na kawałki, potnij gruszki. Zacznij od cieńszego końca przy ogonku. Jak na zdjęciu obok.
4
dżem z gruszek - krok 4.
Dzięki temu będziesz mieć osiem kawałków gruszki i ogryzek osobno. Sprytne, prawda?
5
dżem z gruszek - krok 5.
Następnie pokrój gruszki nożykiem na mniejsze kawałki.
6
dżem z gruszek - krok 6.
Odmierz potrzebną ilość cukru i wsyp do miski. Nie będziesz musiała potem odmierzać potrzebnej ilości, będziesz ją miała pod ręką.
7
dżem z gruszek - krok 7.
Gruszki wsyp do dużego garnka i za pomocą durszlaka do ziemniaków trochę je rozgnieć.
8
dżem z gruszek - krok 8.
Dodaj do gruszek żelatynę i sok z cytryny. Wstaw garnek na ogień i doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
9
dżem z gruszek - krok 9.
Wyparz wieczka. Włóż do garnka z wodą i postaw na ogniu. W momencie, gdy woda będzie zaczynała kipieć zakręć ogień. Pozostaw wieczka w gorącej wodzie do momentu, aż będziesz ich potrzebować.
10
dżem z gruszek - krok 10.
Włóż słoiki do wysokiej brytfanki. Zanim jednak włożysz słoiki wlej do niej troszkę wody. Wstaw brytfannę na kuchenkę i zapal gaz. Podgrzana, lekko gotująca się woda wysterylizuje i podgrzeje słoiki. Nie powinno się wlewać gorącego dżemu do zimnych słoików.
11
dżem z gruszek - krok 11.
Jak już gruszki będą kipiały, dodaj cukier. Może nie dodawaj od razu wszystkiego, w sumie nie wiadomo jak bardzo słodkie masz gruszki. W razie potrzeby dodasz cukier, gdyby wsypana przez Ciebie ilość była niewystarczająca. Ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści.
12
dżem z gruszek - krok 12.
Aby zredukować pianę tworzącą się podczas smażenia owoców, dodaj odrobinę masła. Ponownie zamieszaj gruszki, aby masło się roztopiło. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez minutę. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia. Wypełniaj słoiki w ¾ ich objętości. Wytrzyj brzegi czystą ściereczką i zakręć wieczka. Wyparz słoiki.
 2.6/5 (232 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
maritta - 2015-09-07
Ja zrobiłam podobnie ale z konfiturką,cynamonen i laską wanillii szału nie ma szczerze mówiąc. Gruszki to chyba jednak nie najleprzy owoc na dżem. Teraz planuję zrobić z brzoskwiń ciekawe jak ten wyjdzie.
maritta - 2015-09-07
Ja zrobiłam podobnie ale z konfiturką,cynamonen i laską wanillii szału nie ma szczerze mówiąc. Gruszki to chyba jednak nie najleprzy owoc na dżem. Teraz planuję zrobić z brzoskwiń ciekawe jak ten wyjdzie.
gruszkomaniak - 2015-08-26
Dojrzała gruszka jest dość mocno słodka sama w sobie. Także, tak jak napisał kuchcik, 1-1,2 szklanki na 1kg wystarczy.
kuchcik - 2012-09-13
Więcej cukru niż gruszek? W powyższych proporcjach to wyjdzie cukrowa zawiesina o smaku gruszkowym. Chyba chodziło o 5 łyżek, a nie szklanek cukru. Mała szklanka na 1 kg powinna wystarczyć.
poulette - 2012-08-21
fajny artykuł dzięki za porady :)
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Ceniąc ich smak, zapominamy o walorach zdrowotnych. A szkoda, bo są istną skarbnicą składników odżywczych. Naukowcy z...
7 sekretów zdrowych przetworów
Ceniąc ich smak, zapominamy o walorach zdrowotnych. A...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.