Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Przetwory > Jak zrobić dżem z gruszek?

Jak zrobić dżem z gruszek?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.6/5 (224 ocen)
Oceń 
Gruszki, gruszeczki.... Ich orzeźwiający i słodki smak sprawia, że te owoce niemal rozpływają się w ustach. Są bardzo soczyste oraz zdrowe. Owoce gruszki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Niestety przez cały rok ciężko nam mieć dostęp do świeżych gruszek. Dlatego warto pomyśleć o zamknięciu ich w słoikach w formie dżemu. Jak to zrobić?
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 szklanki posiekanych gruszek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 opakowanie żelatyny.
1
dżem z gruszek - krok 1.
Na zdjęciu pokazano narzędzia kuchenne potrzebne do zrobienia naszego dżemu z gruszek. Są to deska do krojenia, duży i mały nóż, obieraczka do owoców i narzędzie do cięcia gruszek.
2
dżem z gruszek - krok 2.
Umyj gruszki w zimnej wodzie i obierz je ze skórki.
3
dżem z gruszek - krok 3.
Następnie za pomocą przyrządu do cięcia owoców na kawałki, potnij gruszki. Zacznij od cieńszego końca przy ogonku. Jak na zdjęciu obok.
4
dżem z gruszek - krok 4.
Dzięki temu będziesz mieć osiem kawałków gruszki i ogryzek osobno. Sprytne, prawda?
5
dżem z gruszek - krok 5.
Następnie pokrój gruszki nożykiem na mniejsze kawałki.
6
dżem z gruszek - krok 6.
Odmierz potrzebną ilość cukru i wsyp do miski. Nie będziesz musiała potem odmierzać potrzebnej ilości, będziesz ją miała pod ręką.
7
dżem z gruszek - krok 7.
Gruszki wsyp do dużego garnka i za pomocą durszlaka do ziemniaków trochę je rozgnieć.
8
dżem z gruszek - krok 8.
Dodaj do gruszek żelatynę i sok z cytryny. Wstaw garnek na ogień i doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
Jak ratować psujące się przetwory?
Jak zrobić dżem ze śliwek?
Jak zrobić pikle z ogórków?
Kalendarz robienia przetworów
 2.6/5 (224 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
kuchcik - 2012-09-13
Więcej cukru niż gruszek? W powyższych proporcjach to wyjdzie cukrowa zawiesina o smaku gruszkowym. Chyba chodziło o 5 łyżek, a nie szklanek cukru. Mała szklanka na 1 kg powinna wystarczyć.
poulette - 2012-08-21
fajny artykuł dzięki za porady :)

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sklepowe półki pełne są słoików z przetworami, które mają przystępną cenę i wyrazisty smak. Wystarczy jednak przeczytać...
Jak zrobić domowe przetwory?
Sklepowe półki pełne są słoików z przetworami, które mają przystępną cenę...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Karol Mostowy
  • Magdalena Dawidowska-Rożan
  • Agnieszka Osiecka
  • Dorota Dunaj
  • Ewelina Wolska
  • Wladyslaw Kasza
  • Dariusz Machała
  • Magda Lena
  • Maria Kozioł
  • Joseph Murphy
  • Barbara Darmas
  • Marcin Radziszewski
  • Leszek Król
  • Krystyna Malik
  • Janusz Kaminski
  • Maciej Świsulski
  • Karol Chołuj
  • Teresa Maria Kinsner
  • Cezary Czembrowski
  • Agata Salamon
  • Jarosław Kowalik
  • Marta Szpanbruker
  • Elzbieta Kubiak
  • Robert Postrzygacz
  • Michał Żmijewski
  • Teresa Paris
  • Maria Zabielska
  • Anna Walkiewicz
  • Magdalena Popławska
  • Paweł Linowiecki
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.