Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Przetwory > Jak zrobić kiszoną kapustę?

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (13 ocen)
Oceń 
Kiszona kapusta jest przepyszna sama w sobie, ale głębię jej smaku wydobywamy dopiero, gdy stosujemy ją jako dodatek do innych dań. Wspaniale smakuje z ziemniaczkami i schabowym, podobnie z wątróbką czy kaszanką, doskonale nadaje się także do surówek. Ale oczywiście jeżeli wolisz, możesz ją zajadać samą lub tylko pić sok z kiszenia, który jest niezwykle bogaty w witaminę C. Poniżej znajdziesz wskazówki jak przygotować kiszoną kapustę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Ceramiczny garnek lub wiaderko spożywcze z tworzywa sztucznego o pojemności 4-5 litrów, Dzbanek przegotowanej wody, Kawałek tkaniny, może być ścierka lub ręcznik, Około 2,5 kg kapusty, 3 łyżki stołowe soli (najlepiej morskiej)
1
Posiekaj kapustę. Grubość zależy od ciebie. Doskonała jest również mieszanka zielonej i czerwonej kapusty.
2
Posiekana kapustę umieść w dużej misce. Posyp ją z wierzchu solą. Sól poprzez osmozę wyciągnie wodę z kapusty. Dzięki temu kapusta umieszczona w solance fermentuje, a nie gnije. Dodatkowo sól pozwala zachować dość twardą konsystencje kapusty dzięki temu, że hamuje enzymy, które ją rozmiękczają. Z mojego doświadczenia wynika, że powinno się dodać 3 łyżki soli na każde 2,5 kg kapusty. Ostateczna decyzja zależy jednak od ciebie.
3
Dodaj inne warzywa. Marchewka doskonale uzupełni smak kiszonej kapusty. Oprócz marchewki możesz także dodać cebulę, czosnek, brukselkę, rzepę, buraki lub korzeń łopianu. Doskonale z kapustą komponują się także jabłka, całe lub w plasterkach oraz zioła i przyprawy takie jak kminek, koper, nasiona selera. Możesz więc śmiało eksperymentować z różnymi smakami.
4
Wymieszaj wszystkie składniki razem i włóż do garnka lub wiadra. Nie wrzucaj od razu całej kapusty, bo będzie ci ciężko ją ubić. Umieść w garnku część, ubij i dołóż następna porcję.
Jak zrobić dżem malinowy?
Jak zrobić dżem truskawkowy?
Jak ratować psujące się przetwory?
Jak zrobić dżem z gruszek?
strona 1 z 2następna >
 4/5 (13 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-08-27
Badzo ważny jest kminek przy kiszeniu kapusty i liście laurowe.
Elle70 - 2011-01-03
Przepyszne. Wlasnie jemy:-))
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Chrupiące, cierpkie i soczyste - pikle stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, a spożywane solo są świetną...
Jak zrobić pikle z ogórków?
Chrupiące, cierpkie i soczyste - pikle stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Ewa Chmielik
  • Ewa Słupek
  • Małgorzata Gwarzyńska
  • Patryk Paduch
  • Krzysztof Mielcarz
  • Martyna Ilczuk
  • Jędrzej Kamiński
  • Wojtek Kowalczyk
  • Anna Gonera
  • Zuza Jolanta
  • Gabriela Babiarz
  • Lidia Sroka
  • Beata Huszban
  • Danuta Balicka-Kusnierek
  • Barbara Nyczka
  • Natalia Sobczyk
  • Wanda Malinowska
  • Grażyna Wróbel
  • Iza Lach
  • Ewa Krzeszowiec
  • Marta Chorała
  • Ania Nowak
  • Żaneta Korzybska
  • Arkadiusz Leszkiewicz
  • Konrad Pikosz
  • Patrycja Poczta
  • Patryk Kowalak
  • Andrzej Filipowski
  • Anna Laszczyk
  • Paulina Lewandowska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.