Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić krówki?

Jak zrobić krówki?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (15 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Hmmmmm, krówki. Któż z nas się nimi nie zajada. Ich smak jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Wytwarza się je z mleka, cukru i masła, które się gotuje razem. Mogą być ciągnące bądź kruche. A to z kolei zależy od tego jak długo mleczna masa jest przechowywana po wyprodukowaniu. Dla Ciebie dobra wiadomość jest jedna – nie musisz już kupować gotowych krówek. Możesz je zrobić sama we własnej kuchni! To naprawdę możliwe. Spróbuj już dziś!
Rzeczy, których potrzebujesz:
300ml mleka, 350g cukru (może być też brązowy), 100g niesolonego masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (do kupienia tutaj).
1
Natłuść brytfankę. Najlepsza będzie taka o wymiarach 18x18cm.
2
Umieść mleko, cukier i masło w garnku. Podgrzewaj powoli ciągle mieszając dopóki cukier się nie rozpuści, a masło idealnie połączy z pozostałymi składnikami.
3
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez piętnaście-dwadzieścia minut. Nie zapominaj o ciągłym mieszaniu masy.
4
Po dwudziestu minutach masa powinna być gotowa (mierząc termometrem kuchennym, powinna mieć temperaturę 115 stopni Celsjusza).
5
Zdejmij garnek z masą z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj dokładnie.
6
Pozostaw do przestygnięcia na pięć minut.
7
Bij masę łyżką przez kilka minut dopóki nie zacznie gęstnieć, a połysk zniknie.
8
Wlej masę do przygotowanej wcześniej brytfanny. Pozostaw brytfannę z masą w pokojowej temperaturze – nie wkładaj do lodówki!
9
Jak już masa zgęstnieje i zastygnie (zazwyczaj po kilkudziesięciu godzinach), pokrój ją na kawałki i zapakuj w papierki. Smacznego!
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Jak zrobić naleśniki z bananami i nutellą?
Jak zrobić bezy?
Jak zrobić makaron domowy?
 3.6/5 (15 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
zigitrn - 2012-11-13
Ja kupuje mleko do kawy w puszcze i gotuje całą puszkę, później mam fajne krówki :D
Robo - 2011-06-11
Zły przepis za duzo mleka za malo cukru.

Najlepiej spróbuj tego przepisu.

675g cukru ; 125g masla ; 120ml mleka ; 200g skondensowanego mleka ; szczypta soli ; 1 lyzke miodu.

Takie samo wykonanie kolor ma byc zlocisty gotowac do 30min. W tedy wyjda normalne ciagnace krówki :D Pozdro
d - 2011-02-20
Mam pewien problem ze zrobieniem krówek według tego przepisu. Robię wszystko tak jak trzeba, gdy masa osiągnie kolor ściągam z gazu, dodaję vanilię i cały czas mieszam. Po chwili nagle dostaje się tam dużo powietrza, całość zaczyna twardnieć. Robiłem tak już 4 razy i za każdym razem otrzymuję "kamienie". Co robię źle?
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sześć prostych składników i masz najlepsze na świecie, rozpływające się w ustach waniliowe krówki. Z pewnością...
Jak zrobić waniliowe krówki?
Sześć prostych składników i masz najlepsze na świecie, rozpływające się w ustach...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Maciek Marciniak
  • Grzegorz Keller
  • Iwona Lubiejewska
  • Zbigniew Czaja
  • Bogusia Chomka
  • Lucyna Kazimierz Targosz
  • Maria Kobrzyniecka Kołodziejska
  • Dana Pakulska
  • Agnieszka Kuźniar
  • Marzena Cieślikiewicz
  • Barbara Gebska
  • Marianna Wrosławska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.