Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Wina > Produkcja wina > Jak zrobić wino śliwkowe domowej roboty?

Jak zrobić wino śliwkowe domowej roboty?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 1.1/5 (217 ocen)
Oceń 
Zrobienie własnego wina to doskonały sposób na wykorzystanie owoców w nowatorski sposób. To znacznie łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy, że masz pod ręką nieco świeżych śliwek.
Rzeczy, których potrzebujesz:
7 kg śliwek (mogą być również truskawki bądź brzoskwinie), 20 l słój, 4,5 kg cukru, 2 opakowania drożdży, Pończocha, Gumka
1
Gotuj śliwki na pełnym ogniu przez około 15 minut. Sprawdź czy są miękkie i czy zdążyły puścić sok.
2
Po ugotowaniu przelej śliwki z sokiem przez naciągniętą pończochę, ściekający sok zbierz do specjalnego naczynia.
3
Przecedzony sok, cukier i drożdże wlej do przygotowanego dzbanka i wypełnij go wodą prawie do pełna. Przykryj wlot dzbanka cienką tkaniną i ciasno opleć gumką, aby zabezpieczyć zawartość przed dostaniem się do wnętrza zanieczyszczeń.
4
Odstaw dzban w ciepłe, ciemne miejsce na 45 dni. Nie ma znaczenia, jak gorąco jest w pomieszczeniu. Umieszczenie dzbanka w garażu w środku lata to doskonały pomysł. Po pewnym czasie z dzbanka będzie dobiegało bulgotanie i pojawi się piana, oznacza to, że wszystko zmierza w dobrym kierunku. Pozostaw dzbanek w spokoju.
5
Po 45 dniach na dnie dzbanka zauważysz osad. Będzie on miał mlecznobiały kolor. W żadnym wypadku nie wstrząsaj wtedy dzbankiem. Pozwól by osad pozostał na dnie. Do spożycia nadaje się tylko czyste klarowne wino znajdujące się nad osadem. Najlepszym sposobem jest spuszczenie wina z dzbanka poprzez syfon, dzięki temu zapobiegniemy poruszeniu osadu.
6
Wino jest gotowe do spożycia. Smacznego.
Jak otworzyć wino bez korkociągu?
Jak zrobić matkę drożdżową do wina?
Jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i szampana?
Jak zrobić moszcz?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić wino?
 1.1/5 (217 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
ekspert - 2013-03-25
Co ty gadasz w takiej ilosci to bedzie fermentowac ze 2 miechy ...
Winiarz - 2011-10-05
Taaaa jasne, wino ze śliwek gotowe w 45 dni, ędzie strasznie mętne. Wino ze śliwek długo sie klaruje. No i jakiekolwiek wino potrzebuje dojrzewania. To co tu opisane można nazwac zwykłym zacierem.

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Matka drożdżowa jest bardzo pomocna do wyrobu win. Należy ją  przygotować na około 3 dni przed zrobieniem zacieru z...
Jak zrobić matkę drożdżową do wina?
Matka drożdżowa jest bardzo pomocna do wyrobu win. Należy...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Karol Mostowy
  • Magdalena Dawidowska-Rożan
  • Agnieszka Osiecka
  • Dorota Dunaj
  • Ewelina Wolska
  • Wladyslaw Kasza
  • Dariusz Machała
  • Magda Lena
  • Maria Kozioł
  • Joseph Murphy
  • Barbara Darmas
  • Marcin Radziszewski
  • Leszek Król
  • Krystyna Malik
  • Janusz Kaminski
  • Maciej Świsulski
  • Karol Chołuj
  • Teresa Maria Kinsner
  • Cezary Czembrowski
  • Agata Salamon
  • Jarosław Kowalik
  • Marta Szpanbruker
  • Elzbieta Kubiak
  • Robert Postrzygacz
  • Michał Żmijewski
  • Teresa Paris
  • Maria Zabielska
  • Anna Walkiewicz
  • Magdalena Popławska
  • Paweł Linowiecki
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.