Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos do spaghetti?

Jak zrobić sos do spaghetti?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2/5 (224 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 11 
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1
krojenie cebuli do sosu
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
2
Smażenie cebuli na złoto
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
3
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
4
Dodaj bazylię oraz oregano
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
5
Dodaj mielone mięso
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
6
Podsmażaj, aż mięso będzie gotowe
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
7
Dodaj wina (opcjonalnie)
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).
8
Dodaj krojone pomidory
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
9
Przypraw
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
10
gotowy sos do spaghetti
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.
Ostrzeżenia
  • Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!
Przeczytaj teraz: Jak zrobić sos barbecue?
 2/5 (224 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (13)

Nie będzie widoczny na stronie
 
asia89 - 2016-04-25
ja dodatkowo dodałam ostrej papryki i suszone pomidory,sos wyszedł wyśmienity
jajebie - 2016-02-01
nie można tego zrobić na jednej stronie, tylko rozpisywać po jednym zdaniu na slajdzie? ale cóż, zyski z reklam ważniejsze od użytkownika...
Zadowolona - 2015-01-21
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh - 2014-12-22
a gdzie marchew ?
Chammey - 2014-09-16
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27 - 2014-05-23
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)
Ewelina82 - 2013-01-28
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.
Marlena - 2012-11-27
Wszystko ok, tylko ziola i przyprawy dodajemy na samym koncu aby pieprz nie byl gorzki i zachowal sie smak ziol
Radzio - 2012-05-08
dobry sos
AGUŚKA - 2012-04-12
dzisiaj robiłam ten sosik ,ale troszeczkę pozmieniałam tzn zamiast wina dodałam kostkę rosołową rozpuszczoną w 500ml wody ... zamiast przecieru dodałam 0.5 łyżeczki papryki ostrej , i 1,5 papryki słodkiej :) sosik wyszedł pyszny :)
ula123456789 - 2012-02-28
bardzo pyszny jadlam!POLECAM
gosia - 2012-01-28
zrobiłam dziś sos i wyszedł pyszny! zdecydowanie polecam przepis!
Kinga - 2010-08-25
Ja zawsze robię taki sos ze świeżych pomidorów. Oczywiście jest to bardziej pracochłonne - pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno i smażyć na dużej patelni bez przykrycia na małym ogniu - aby cała woda wyparowała a pomidory odpowiednio zgęstniały.
Ile par butów leżących w twojej szafie nie nadaje się do chodzenia? Są bezużyteczne, gdy nie możesz ich nosić. Jednak...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo...
Jak gotować makaron?
Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.