Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos do spaghetti?

Jak zrobić sos do spaghetti?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2/5 (227 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 11 
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1
krojenie cebuli do sosu
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
2
Smażenie cebuli na złoto
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
3
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
4
Dodaj bazylię oraz oregano
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
5
Dodaj mielone mięso
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
6
Podsmażaj, aż mięso będzie gotowe
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
7
Dodaj wina (opcjonalnie)
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).
8
Dodaj krojone pomidory
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
9
Przypraw
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
10
gotowy sos do spaghetti
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.
Ostrzeżenia
  • Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!
 2/5 (227 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (14)

Nie będzie widoczny na stronie
 
patyczak - 2016-08-16
Kiedyś to i ja bawiłam się w robienie domowego sosu. Teraz moje życie trochę się zmieniło i kupuje gotowy. Jest bardzo smaczny, zrobiony z włoskich pmidorów i według włoskiej tradycji.
asia89 - 2016-04-25
ja dodatkowo dodałam ostrej papryki i suszone pomidory,sos wyszedł wyśmienity
jajebie - 2016-02-01
nie można tego zrobić na jednej stronie, tylko rozpisywać po jednym zdaniu na slajdzie? ale cóż, zyski z reklam ważniejsze od użytkownika...
Zadowolona - 2015-01-21
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh - 2014-12-22
a gdzie marchew ?
Chammey - 2014-09-16
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27 - 2014-05-23
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)
Ewelina82 - 2013-01-28
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.
Marlena - 2012-11-27
Wszystko ok, tylko ziola i przyprawy dodajemy na samym koncu aby pieprz nie byl gorzki i zachowal sie smak ziol
Radzio - 2012-05-08
dobry sos
AGUŚKA - 2012-04-12
dzisiaj robiłam ten sosik ,ale troszeczkę pozmieniałam tzn zamiast wina dodałam kostkę rosołową rozpuszczoną w 500ml wody ... zamiast przecieru dodałam 0.5 łyżeczki papryki ostrej , i 1,5 papryki słodkiej :) sosik wyszedł pyszny :)
ula123456789 - 2012-02-28
bardzo pyszny jadlam!POLECAM
gosia - 2012-01-28
zrobiłam dziś sos i wyszedł pyszny! zdecydowanie polecam przepis!
Kinga - 2010-08-25
Ja zawsze robię taki sos ze świeżych pomidorów. Oczywiście jest to bardziej pracochłonne - pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno i smażyć na dużej patelni bez przykrycia na małym ogniu - aby cała woda wyparowała a pomidory odpowiednio zgęstniały.
Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Jeszcze więcej korzyści przyniesie jednak picie kwasu buraczanego. Kwas buraczany...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sos barbecue (sos BBQ) jest sosem do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny i kurczaka....
Jak zrobić sos barbecue?
Sos barbecue (sos BBQ) jest sosem do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do wieprzowiny...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.