Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos do spaghetti?

Jak zrobić sos do spaghetti?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 1.8/5 (205 ocen)
Oceń 
 1 z 11 
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
 1.8/5 (205 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (11)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Zadowolona - 2015-01-21
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh - 2014-12-22
a gdzie marchew ?
Chammey - 2014-09-16
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27 - 2014-05-23
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)
Ewelina82 - 2013-01-28
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.
Marlena - 2012-11-27
Wszystko ok, tylko ziola i przyprawy dodajemy na samym koncu aby pieprz nie byl gorzki i zachowal sie smak ziol
Radzio - 2012-05-08
dobry sos
AGUŚKA - 2012-04-12
dzisiaj robiłam ten sosik ,ale troszeczkę pozmieniałam tzn zamiast wina dodałam kostkę rosołową rozpuszczoną w 500ml wody ... zamiast przecieru dodałam 0.5 łyżeczki papryki ostrej , i 1,5 papryki słodkiej :) sosik wyszedł pyszny :)
ula123456789 - 2012-02-28
bardzo pyszny jadlam!POLECAM
gosia - 2012-01-28
zrobiłam dziś sos i wyszedł pyszny! zdecydowanie polecam przepis!
Kinga - 2010-08-25
Ja zawsze robię taki sos ze świeżych pomidorów. Oczywiście jest to bardziej pracochłonne - pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno i smażyć na dużej patelni bez przykrycia na małym ogniu - aby cała woda wyparowała a pomidory odpowiednio zgęstniały.

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić....
Jak zrobić sos serowy?
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Karol Mostowy
  • Magdalena Dawidowska-Rożan
  • Agnieszka Osiecka
  • Dorota Dunaj
  • Ewelina Wolska
  • Wladyslaw Kasza
  • Dariusz Machała
  • Magda Lena
  • Maria Kozioł
  • Joseph Murphy
  • Barbara Darmas
  • Marcin Radziszewski
  • Leszek Król
  • Krystyna Malik
  • Janusz Kaminski
  • Maciej Świsulski
  • Karol Chołuj
  • Teresa Maria Kinsner
  • Cezary Czembrowski
  • Agata Salamon
  • Jarosław Kowalik
  • Marta Szpanbruker
  • Elzbieta Kubiak
  • Robert Postrzygacz
  • Michał Żmijewski
  • Teresa Paris
  • Maria Zabielska
  • Anna Walkiewicz
  • Magdalena Popławska
  • Paweł Linowiecki
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.