Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos winegret?

Jak zrobić sos winegret?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (2 ocen)
Oceń 
Poniżej przedstawiam doskonały przepis na sos winegret. Sos ten nadaje się do wszystkich sałatek. Nadaje się on również wyśmienicie jako marynata do ryb, owoców morza, kurczaka czy do cielęciny.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1/4 szklanki drobno posiekanego koperku, 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżeczka startej skórki cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 / 4 szklanki białego octu winnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki sosu chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/3 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki oliwy z oliwek
1
Wszystkie składniki (oprócz wody i oliwy) wymieszaj ze sobą za pomocą blendera (jeśli nie masz to może być mikser). Ostatecznie komponenty możesz wymieszać ze sobą nawet w słoiku (poprzez jego energiczne potrząsanie).
2
Teraz dodaj wrzącą wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj.
3
Przechowuj sos winegret w hermetycznym pojemniku do 5 dni (może to być zwykły słoik). Przed użyciem mocno wstrząśnij.
Jak zrobić sos serowy do makaronu?
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos barbecue?
Jak zrobić sos grzybowy?
Ostrzeżenia
  • Jeśli sałatę polejesz sosem zbyt wcześnie to stanie się oklapła, dlatego należy ją nim polać bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówki
  • Klasycznie sos winegret robimy z 3 porcji oliwy z oliwek i jednej porcji soku z cytryny (lub octu). Tylko tyle wystarczy zapamiętać, aby zrobić podstawowy sos. Wszelkie inne dodatki zależą od upodobań.
  • Jeśli chodzi o przyprawienie klasycznego sosu winegret to jest to obowiązkowo sól i pieprz, często - czosnek, cebula i zioła. Miód i musztardę niektórzy dodają do smaku - jednak dodatki te nie są już tak bardzo popularne.
  • Jeśli chcesz, aby sos był bardziej wytrawny wówczas dodaj do niego łyżeczkę musztardy (bez miodu) (taki najlepszy jest do ciężkostrawnych mięs).
  • Przepis z samym miodem (bez musztardy) jest najlepszy do delikatnych mięs białych (drób) oraz ryb.
 3/5 (2 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 

Ciekawe porady

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...

Jak przeżyć upał?

Latem, kiedy są takie dni, że upał staje się nie do wytrzymania trzeba znaleźć sposoby na jego przetrwanie. W wielu...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Grzyby suszone mają bardziej...
Jak zrobić sos grzybowy?
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Barbara Mw
  • Wiola Bondaruk
  • Trzy Palce
  • Brajan Jan Myćka
  • Paweł Gawroński
  • Paweł Nowak
  • Anna Gąsior-Miśkowicz
  • Magda Chalimonique
  • Anna Kościelniak
  • Anna Wojtek Kwaśniewska
  • Monika Lewandowska
  • Paweł Puchalski
  • Krystian Jagiella
  • Andrzej Mieczkowski
  • Wanda Wysocka Prus
  • Maja Michalak
  • Przemek Ciemciach
  • Ewa Klassen
  • Renata Kaczmarczyk
  • Joanna Danilowicz
  • Szymon Kopaczewski
  • Lukasz Makosz
  • Michal Ostaszewski
  • Dominik Pełka
  • Paulina Modzelan
  • Agnieszka Dudley
  • Jula Hamik
  • Kazimierz Nalepka
  • Maria Kaleta
  • Barbara Zaborska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.