Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak zrobić serowe fondue?

Jak zrobić serowe fondue?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
Fondue pochodzi ze Szwajcarii. Przypuszcza się, że fondue wymyśliły przypadkiem kucharki szwajcarskie, które nie miały co zrobić z wyschniętych i twardych kawałków sera, więc je rozpuszczały dodając do nich różnych przypraw. W ten sposób powstało serowe fondue. Dziś jest ono cenione i popularne na całym świecie, istnieją również różne jego odmiany jak na przykład fondue czekoladowe czy mięsne. Podaje się je w specjalnym podgrzewanym naczyniu z długimi widelczykami na które nadziewa się pieczywo i macza w fondue. Poniżej podaję przepis na serowe fondue, ponieważ to ono jest chyba jednak najpopularniejsze. Jego odmian jest wiele, można więc eksperymentować z rodzajami sera, jak kto woli.
Rzeczy, których potrzebujesz:
szklanka białego wina, kieliszek (50ml) kirszu (wiśniówki), 400g sera gruyer, 200g ementalera, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, ząbek czosnku, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, pieprz, bagietka.
1
Utrzyj sery.
2
Rozetnij ząbek czosnku i wysmaruj nimi garnek do fondue. Możesz go też zmiażdżyć i dodać do fondue.
3
Wsyp do garnka utarte sery, dodaj wino i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj. Dodaj trochę soku z cytryny.
4
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kirszem i wlej do masy serowej. Podgrzewaj jeszcze przez chwilkę. Ser powinien się dokładnie rozpuścić na jednolitą masę.
5
Dopraw masę serową gałką muszkatołową i pieprzem.
6
Gotowe fondue ustaw na podgrzewaczu. Podawaj z pokrojoną na małe kawałki bagietką.
Jak zrobić ser pleśniowy z grilla?
Jak ugotować jajka w koszulkach?
Jak zrobić wróżby do chińskiego ciasteczka?
Jak zrobić twaróg domowy?
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Choć klasyczne fondue przygotowywane jest z roztopionego żółtego sera oraz wina, bardzo popularna jest też jego słodka,...
Jak przygotować fondue czekoladowe?
Choć klasyczne fondue przygotowywane jest z roztopionego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Marzena Robel
  • Halina Kluczewska
  • Sebastian Ciesielski
  • Paulina Makochon-Cząstka
  • Magda Samolińska
  • Andrzej Nieznany
  • Milena Katarzyna Kozłowska
  • Katarzyna Pejka
  • Tomasz Telega
  • Greg Jano
  • Krzysztof Jarosz
  • Tomasz Widulinski
  • Szkolne Koło Caritas
  • Katarina Prentki
  • Aischa Aischa Rek
  • Elżbieta Mróz
  • Joanna Borycka
  • Alicja Spychalska
  • Beata Małek
  • Maria Procyk
  • Mirosława Grzywaczyk
  • Karolina Rojczyk
  • Danka Idkowiak
  • Bogumiła Peszel
  • Łukasz Subicki
  • Agiko Thenbenede
  • Alicja Dudek
  • Michał Kaproń
  • Stanisław Krzyszycha
  • Marlena Ambroziak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.