Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak zrobić serowe fondue?

Jak zrobić serowe fondue?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Fondue pochodzi ze Szwajcarii. Przypuszcza się, że fondue wymyśliły przypadkiem kucharki szwajcarskie, które nie miały co zrobić z wyschniętych i twardych kawałków sera, więc je rozpuszczały dodając do nich różnych przypraw. W ten sposób powstało serowe fondue. Dziś jest ono cenione i popularne na całym świecie, istnieją również różne jego odmiany jak na przykład fondue czekoladowe czy mięsne. Podaje się je w specjalnym podgrzewanym naczyniu z długimi widelczykami na które nadziewa się pieczywo i macza w fondue. Poniżej podaję przepis na serowe fondue, ponieważ to ono jest chyba jednak najpopularniejsze. Jego odmian jest wiele, można więc eksperymentować z rodzajami sera, jak kto woli.
Rzeczy, których potrzebujesz:
szklanka białego wina, kieliszek (50ml) kirszu (wiśniówki), 400g sera gruyer, 200g ementalera, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, ząbek czosnku, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, pieprz, bagietka.
1
Utrzyj sery.
2
Rozetnij ząbek czosnku i wysmaruj nimi garnek do fondue. Możesz go też zmiażdżyć i dodać do fondue.
3
Wsyp do garnka utarte sery, dodaj wino i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj. Dodaj trochę soku z cytryny.
4
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kirszem i wlej do masy serowej. Podgrzewaj jeszcze przez chwilkę. Ser powinien się dokładnie rozpuścić na jednolitą masę.
5
Dopraw masę serową gałką muszkatołową i pieprzem.
6
Gotowe fondue ustaw na podgrzewaczu. Podawaj z pokrojoną na małe kawałki bagietką.
Jak zrobić twaróg domowy?
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Jak zrobić bezy?
Jak zrobić masę marcepanową?
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Oprawianie książek czy zeszytów w papier nie jest tak popularne jak dawniej a szkoda - oprawione w ten sposób książki...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nie ma nic bardziej zmysłowego, niż czekolada. Może dlatego od wieków jest to znany i ceniony afrodyzjak. Fondue...
Jak zrobić czekoladowe fondue?
Nie ma nic bardziej zmysłowego, niż czekolada. Może...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Krzysztof Zbrożek
  • Agnieszka Mituta
  • AnJa Domoradzka
  • Dawid Owczarek
  • Lidia Misztak
  • Joanna Jeruzalem
  • Maria Januszewska
  • Adam Kielbowicz
  • Roman Bednarski
  • Pau Lincia
  • Tomczyk Dariusz
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.