Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić gołąbki?

Jak zrobić gołąbki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
Rzeczy, których potrzebujesz:
główka kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 0,5 kg zmielonej wołowiny, 0,25 kg zmielonej wieprzowiny, 1,5 szklanki ryżu (lub 1 szklanka ryżu i 1 szklanka kaszy gryczanej), 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 szklanka wywaru wołowego, kwaśna śmietana (opcjonalnie).
1
Nagrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
2
Usuń głąb z główki kapusty. Włóż całą główkę do osolonego wrzątku. Przykryj i gotuj przez 3 minuty, lub do momentu, gdy kapusta będzie na tyle miękka, aby dało się bez problemu odrywać pojedyncze liście. Będziesz potrzebowała około osiemnastu-dwudziestu takich liści.
3
Kiedy liście są już wystarczająco wystudzone, za pomocą ostrego noża usuń z nich łyko. To znaczy trochę je zetnij, aby nie było takie grube. Nie przerywaj liścia, powinien on być wciąż cały.
4
Pozostałe, niewykorzystane liście, lub brzydkie, porwane lub całkiem małe umieść na spodzie żaroodpornego naczynia.
5
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostygnięcia.
6
Zmieszaj ją ze zmielonym mięsem (wołowym i wieprzowym). Dodaj czosnek, ugotowany ryż (kaszę), sól, pieprz. Mieszaj dopóki wszystkie składniki będą idealnie zmieszane.
7
Umieść łyżkę masy na środku liścia. Zroluj go i zawiń brzegi liścia do środka, aby nadzienie nie uciekło. Powinnaś uzyskać coś na kształt koperty. To samo zrób z każdym kolejnym liściem.
8
Umieść zawinięte gołąbki w naczyniu wyłożonym wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Każdą warstwę jeszcze odrobinę posól i popieprz.
9
Zalej gołąbki wywarem wołowym. Przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
10
Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym, lub jakimkolwiek innym, który lubisz. Niektórzy jedzą gołąbki z ketchupem.
Jak ubić białko bez miksera?
Jak zrobić karmel?
Jak kroić cebulę?
Jak roztopić czekoladę?
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich warzywniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce,...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gołąbki należą do przepysznych, tradycyjnych potraw polskich. Dobrze przygotowane rozpływają się w ustach i zaskakują...
Jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym?
Gołąbki należą do przepysznych, tradycyjnych potraw...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Kasia Grzelak
  • Teresa Kalinowska
  • Karlol Ober
  • Wojciech Dyrkacz
  • Beata Adrych
  • Mateusz Hołodniuk
  • Albin Chudzinski
  • Sylwia Leśniewska
  • Agata Oroń
  • Mieczysław Mroziński
  • Borula Aniszewska Irena
  • Karolina Jasińska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.