Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić gołąbki?

Jak zrobić gołąbki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
Rzeczy, których potrzebujesz:
główka kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 0,5 kg zmielonej wołowiny, 0,25 kg zmielonej wieprzowiny, 1,5 szklanki ryżu (lub 1 szklanka ryżu i 1 szklanka kaszy gryczanej), 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 szklanka wywaru wołowego, kwaśna śmietana (opcjonalnie).
1
Nagrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
2
Usuń głąb z główki kapusty. Włóż całą główkę do osolonego wrzątku. Przykryj i gotuj przez 3 minuty, lub do momentu, gdy kapusta będzie na tyle miękka, aby dało się bez problemu odrywać pojedyncze liście. Będziesz potrzebowała około osiemnastu-dwudziestu takich liści.
3
Kiedy liście są już wystarczająco wystudzone, za pomocą ostrego noża usuń z nich łyko. To znaczy trochę je zetnij, aby nie było takie grube. Nie przerywaj liścia, powinien on być wciąż cały.
4
Pozostałe, niewykorzystane liście, lub brzydkie, porwane lub całkiem małe umieść na spodzie żaroodpornego naczynia.
5
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostygnięcia.
6
Zmieszaj ją ze zmielonym mięsem (wołowym i wieprzowym). Dodaj czosnek, ugotowany ryż (kaszę), sól, pieprz. Mieszaj dopóki wszystkie składniki będą idealnie zmieszane.
7
Umieść łyżkę masy na środku liścia. Zroluj go i zawiń brzegi liścia do środka, aby nadzienie nie uciekło. Powinnaś uzyskać coś na kształt koperty. To samo zrób z każdym kolejnym liściem.
8
Umieść zawinięte gołąbki w naczyniu wyłożonym wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Każdą warstwę jeszcze odrobinę posól i popieprz.
9
Zalej gołąbki wywarem wołowym. Przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
10
Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym, lub jakimkolwiek innym, który lubisz. Niektórzy jedzą gołąbki z ketchupem.
Jak filetować śledzie?
Jak suszyć grzyby?
Jak zrobić dobry bigos?
Jak gotować ziemniaki?
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Aloes jest wszystkim znany ze swoich właściwości nawilżających i odżywiających skórę. Wiele kobiet z powodzeniem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Masz ochotę na tradycyjne polskie danie jednak nie masz pomysłu co przygotować? Jeśli tak to polecam poniższy przepis...
Jak zrobić domowe gołąbki z grzybami?
Masz ochotę na tradycyjne polskie danie jednak nie masz...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.