Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić gołąbki?

Jak zrobić gołąbki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
Rzeczy, których potrzebujesz:
główka kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 0,5 kg zmielonej wołowiny, 0,25 kg zmielonej wieprzowiny, 1,5 szklanki ryżu (lub 1 szklanka ryżu i 1 szklanka kaszy gryczanej), 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 szklanka wywaru wołowego, kwaśna śmietana (opcjonalnie).
1
Nagrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
2
Usuń głąb z główki kapusty. Włóż całą główkę do osolonego wrzątku. Przykryj i gotuj przez 3 minuty, lub do momentu, gdy kapusta będzie na tyle miękka, aby dało się bez problemu odrywać pojedyncze liście. Będziesz potrzebowała około osiemnastu-dwudziestu takich liści.
3
Kiedy liście są już wystarczająco wystudzone, za pomocą ostrego noża usuń z nich łyko. To znaczy trochę je zetnij, aby nie było takie grube. Nie przerywaj liścia, powinien on być wciąż cały.
4
Pozostałe, niewykorzystane liście, lub brzydkie, porwane lub całkiem małe umieść na spodzie żaroodpornego naczynia.
5
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostygnięcia.
6
Zmieszaj ją ze zmielonym mięsem (wołowym i wieprzowym). Dodaj czosnek, ugotowany ryż (kaszę), sól, pieprz. Mieszaj dopóki wszystkie składniki będą idealnie zmieszane.
7
Umieść łyżkę masy na środku liścia. Zroluj go i zawiń brzegi liścia do środka, aby nadzienie nie uciekło. Powinnaś uzyskać coś na kształt koperty. To samo zrób z każdym kolejnym liściem.
8
Umieść zawinięte gołąbki w naczyniu wyłożonym wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Każdą warstwę jeszcze odrobinę posól i popieprz.
9
Zalej gołąbki wywarem wołowym. Przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
10
Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym, lub jakimkolwiek innym, który lubisz. Niektórzy jedzą gołąbki z ketchupem.
Jak gotować ryż?
Jak gotować w szybkowarze?
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Jak zrobić gulasz wołowy?
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania...
Jak zwijać gołąbki?
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Arleta Pilc
  • Elzbieta Macherzynska
  • Agnieszka Wiśniewska
  • Adrian Kusinski
  • Kina Kulczyńska
  • Ciuszki Za Grosze
  • Beata Sierocinska
  • Janina Iłędo
  • Patrycja Jank
  • Margot Ta
  • Jadwiga Tołkacz
  • Alicja Pal
  • Monika Kut Stamirowski
  • Damian Mazur
  • Helena Napiórkowska
  • Bartosz Psuj
  • Jakub Ajchler
  • Jolanta Szczepańska
  • Dorota Wojtczak
  • Ania Przybył
  • Teresa Mroczek
  • Renata Malec
  • Wiesia Płonka
  • Marzena Wodowska
  • Ryszard Chyliński
  • Rudolf Awataria
  • Mariusz Majewski Mungo
  • Zbigniew Chałupa
  • Dorota Czajowska
  • Nina Daria Skuzińska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.