Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos grzybowy?

Jak zrobić sos grzybowy?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.8/5 (246 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Grzyby suszone mają bardziej intensywny aromat, dlatego warto spróbować zrobić dwa rodzaje sosów i wybrać ten, który lepiej przypadnie ci do gustu. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Spróbuj zrobić sosy grzybowe według poniższych wskazówek – do jednego użyj grzybów suszonych, do drugiego grzybów świeżych.
1

Kremowy sos grzybowy (ze świeżych grzybów).


Kremowy sos grzybowy to doskonałe uzupełnienie potraw z serem i kurczakiem. Wyśmienicie smakuje również jako dodatek do gorących kiełbasek, grzanek czy omletu.

2
kremowy sos grzybowy

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:



  • 15 dag kapeluszy ze świeżych grzybów

  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli

  • 3 łyżki mąki

  • 1 ½ szklanki mleka

  • 3 łyżki masła

  • Sól i pieprz do smaku

3

Przygotowanie:



  • Dokładnie umyj świeże grzyby – odwróć je, chwyć za nóżkę i dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Kilkukrotne płukanie powinno usunąć wszelkie zanieczyszczenia.

  • Osusz kapelusze. W tym celu delikatnie przykładaj do nich czyste ręczniki papierowe. Nóżki oderwij i włóż do lodówki. Możesz je wykorzystać do przyrządzenia innej potrawy z grzybami.

  • Masło, grzyby i cebulę rzuć na patelnię i smaż, dopóki kapelusze nie będą miękkie. Całość oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko i kontynuuj gotowanie ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
Jak przechowywać grzyby?
Jak przechowywać kurki na zimę?
Jak zrobić sos serowy do makaronu?
4

Sos grzybowy do mięsa (z grzybów suszonych).


Jeśli szukasz odpowiedniego sosu grzybowego, który będzie doskonale pasował do mięsa, wypróbuj sos grzybowy na bazie pomidorów. Sos ten to również wyśmienity dodatek do żeberek.

5
sos grzybowy do mięsa

Przygotuj odpowiednie składniki:



  • Szklanka wody

  • 60 g i 2 łyżki masła

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 ząbek prażonego czosnku

  • 15 dag suszonych grzybów w plasterkach

  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli

  • 1 ½ szklanki bulionu wołowego

  • ½ szklanki czerwonego wina

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki mąki

  • Sól i pieprz do smaku

6

Przygotowanie:



  • W średnim rondelku połącz ze sobą wodę, 2 łyżki masła i sok z cytryny. Gdy tylko całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj suszone grzyby. Dodaj ząbek czosnku, przykryj rondel i pozwól, by sos przesiąknął aromatem grzybów. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że sos jest zbyt gęsty, zmieszaj ze sobą taką samą ilość wody i wina i wlej do rondelka.

  • Gdy grzyby będą już odpowiednio nasączone, duś je na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dzięki temu wchłoną one wszystkie obecne w garnku smaki.

  • Podczas gdy grzyby będą pochłaniać poszczególne smaki soku z cytryny, czosnku i masła, na średniej wielkości patelni rozpuść 60g masła i usmaż na nim cebulę. Dodaj do tego bulion wołowy, wino i koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj powoli grzyby i posyp sos z wierzchu mąką. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj.

Przeczytaj teraz: Jak zrobić sos z kurek?
 4.8/5 (246 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
mama su - 2015-10-05
lubię sos grzybowy.
Minkaa14 - 2014-09-12
Zawsze dodaję do mojego sosu ( podobny przepis do tego ) odrobinę soku z cytryny, smak jest niezastąpiony, świetnie smakuje z mięsami i innymi potrawami, tak więc polecam :)
topielica - 2013-06-17
Ja polecam do takiego sosu dodac wyciśniety przez praskę czosnek -według mnie jest niezastąpiony-zresztą jak ktoś raz spróbuje nigdy o dodaniu czosnku do grzybów nie zapomni.
Kasia - 2010-09-14
Ja najbardziej lubię sos grzybowy z ziemniakami i schabem. Pychaaa!
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Kurczak z pieczarkami stanowi idealną kombinację dla każdego dania, tak samo jak i pieczarki ze śmietaną  i śmietana z...
Jak zrobić kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym?
Kurczak z pieczarkami stanowi idealną kombinację dla...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.