Tutaj jesteś: Dom i Ogród > Ogrody > Uprawa Warzyw > Jak zamrozić zielone pomidory?

Jak zamrozić zielone pomidory?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Jeżeli nadal masz trochę zielonych pomidorów na krzakach, nie masz się co martwić. Jest na nie wiele sposobów. Możesz je wyrzucić na kompost, możesz je zawinąć w papier i mieć nadzieję, że dojrzeją, a możesz także je zamrozić! Poniższy artykuł poinstruuje Cię, jak zamrozić zielone pomidory, jest to bardzo łatwe, a w ten sposób nie będziesz musiała ich wyrzucać. Będziesz mogła zrobić smażone zielone pomidory.
1
Zanim zaczną się jesienne przymrozki, zerwij wszystkie niedojrzałe pomidory z krzaków i przynieś do domu. Większość odmian może być bez problemu mrożona. Umyj dokładnie pomidory w zimnej wodzie i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
2
Oderwij szypułki i wydrąż trzonek pomidorów. Najlepiej zrobić to specjalnym nożem, do drążenia. Nóż należy wkłuć w miejsce gdzie jest trzonek w pomidorze i delikatnie okręcać, aż uda się wyjąc cały trzonek ze środka.
3
Następnie dużym ząbkowanym nożem potnij pomidora na plasterki grubości około 1,2 – 1 cm. Poukładaj plasterki w pojemniku do zamrażania, wkładając pomiędzy plasterki papier odpowiedni do zamrażania. Przykryj pojemnik przykrywką i włóż do zamrażalnika.
4
Aby zrobić smażone pomidory, musisz wyjąć je z zamrażarki, w misce rozbić jajko, zamrożone plasterki maczaj w jajku i posypuj w bułce tartej. Smaż od razu, na kolor złoto - brązowy. Panierka lepiej przylega do zamrożonego pomidora, dlatego ważne jest aby zaraz po wyjęciu panierować i smażyć.
Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?
Jak zrobić sos pomidorowy z bazylią?
Jak grillować pomidory?
Jak zrobić nadziewane papryki i pomidory (gemista)?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
krzesimir72 - 2012-05-15
jak chronić pomidory przed zarazą i innymi chorobami
jessi - 2012-01-05
Zielone pomidory zawierają truciznę SOLANINE
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Parzenie (blanszowanie) i drylowanie pomidorów może wydawać się zbytecznym zabiegiem, zważając na to, że z...
Jak sparzyć i wydrylować pomidory?
Parzenie (blanszowanie) i drylowanie pomidorów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Jadwiga Mentel
  • Patrycja Różycka
  • Małgorzata Jędrzejczak
  • Katarzyna Siotor
  • Joanna Wasiłek
  • Hilary Okulary
  • Justyna Matuszak
  • Franciszek Gal
  • Kamil Pietrzak
  • Krzysztof Mazurek
  • Łukasz Łukasik
  • Bartłomiej Pluta
  • Adriana Rola
  • Andres Turek
  • Danuta Pstrzoch
  • Sabina Matysik
  • Ewa Knap
  • Klaudia Piotrowska
  • Angelika Adamczyk
  • Bożena Kopiec
  • Jagoda Wolczuk Piasecka
  • Karolina Gorzelańczyk
  • Darek Pietrzak
  • Tomasz Ochal
  • Nat Asza Lachowska
  • Mikołaj Winkelmann
  • Anna Magdalena Eckert
  • Karol Steinberg
  • Rafał Pietraszewski
  • Marzena Szulc
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.