Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Zimne > Jak zrobić tatara?
Jak zrobić tatara?

Jak zrobić tatara?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.
Rzeczy, których potrzebujesz:
wołowina lub polędwiczka cielęca (najświeższa i najlepsza jaką możemy dostać). Najlepiej prosto z uboju. (100-150 gram), Cebula (1 łyżka), Ogórek kiszony (1 mały), Żółtko, Ryba (np. sardynka w oleju) - jedna łyżka mięsa, Grzybki marynowane (1 szt)
1
Mięso mielimy. Można użyć blendera zamiast standardowej maszynki. Ogólnie to jednak tatar będzie najlepszy jeśli mięso wyskrobiemy. Jest to żmudna praca jednak wówczas w mięsie nie będzie ani jednej żyłki czy ścięgna. Mięso będzie całkowicie oczyszczone.
2
Teraz układamy mięso na środku talerza. W mięsie robimy łyżeczką dołek do którego wkładamy żółtko jajka. Dookoła mięsa układamy drobniusieńko posiekane składniki (lista powyżej).
3
Mięso dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Im dłużej będziemy mieszać, tym więcej doku wyjdzie z warzyw a całość się lepiej połączy.
4
Tatara doprawiamy łyżeczką musztardy, pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Zamiast soli można dodać do smaku magi.
5
Na koniec przystrajamy tatara natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jak zrobić popcorn?
Jak ozdobić półmisek?
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak zrobić domek z piernika?
Wskazówki
  • Zamiast jednego żółtka kurzego możemy dodać 4 żółtka przepiórcze.
 3.2/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
aa - 2014-09-13
dużo błędów w przepisie, nie polecam :/
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w...
Jak zrobić pierniczki na choinkę?
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Magdalena Bartnik
  • Joanna Kostrzewska
  • Hanna Sokół
  • Ireneusz Sobczyk
  • Gosia Rączkowiak
  • Waldemar Janiszewski
  • Karolina Tyl
  • Paulina Szymkiewicz
  • Karolina Ziółkowska
  • Gosia Zabłocka
  • Marta Teresa Nowak
  • Magdalena Ludwicka
  • Komitet Pomocy Sos Solidarność
  • Jasia Asia
  • Natalia Nowak
  • Małgorzata Siembida
  • Zenon Trup
  • Antosia Basia Bartel
  • Jan Kurts
  • Monika Biegańska Bojczuk
  • Ewa Wszołek
  • Aneta Bethke
  • Weronika Zawadzka
  • Rolando Rolo
  • So Bi
  • Paulina Włodarczyk
  • Barbara Kocjan Wuwer
  • Joanna Nazar
  • Halina Ceglarek
  • Adrianna Weindich-Wija
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.