Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Zimne > Jak zrobić tatara?
Jak zrobić tatara?

Jak zrobić tatara?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.
Rzeczy, których potrzebujesz:
wołowina lub polędwiczka cielęca (najświeższa i najlepsza jaką możemy dostać). Najlepiej prosto z uboju. (100-150 gram), Cebula (1 łyżka), Ogórek kiszony (1 mały), Żółtko, Ryba (np. sardynka w oleju) - jedna łyżka mięsa, Grzybki marynowane (1 szt)
1
Mięso mielimy. Można użyć blendera zamiast standardowej maszynki. Ogólnie to jednak tatar będzie najlepszy jeśli mięso wyskrobiemy. Jest to żmudna praca jednak wówczas w mięsie nie będzie ani jednej żyłki czy ścięgna. Mięso będzie całkowicie oczyszczone.
2
Teraz układamy mięso na środku talerza. W mięsie robimy łyżeczką dołek do którego wkładamy żółtko jajka. Dookoła mięsa układamy drobniusieńko posiekane składniki (lista powyżej).
3
Mięso dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Im dłużej będziemy mieszać, tym więcej doku wyjdzie z warzyw a całość się lepiej połączy.
4
Tatara doprawiamy łyżeczką musztardy, pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Zamiast soli można dodać do smaku magi.
5
Na koniec przystrajamy tatara natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak prażyć pestki z dyni?
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Jak postępować z ością w gardle?
Wskazówki
  • Zamiast jednego żółtka kurzego możemy dodać 4 żółtka przepiórcze.
 3.2/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
aa - 2014-09-13
dużo błędów w przepisie, nie polecam :/
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w...
Jak zrobić pierniczki na choinkę?
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Katarzyna Skierkowska
  • Anna Katarzyna Perekitko
  • Iwona Szczerepa
  • Renata Ryczek
  • Anna Pustelny
  • Zbigniew Beton
  • Monika Mickiewicz
  • Nina Tanska
  • Grażyna Woźniak
  • Marian Matyja
  • Izolda Izolda
  • Maciej Lisowski
  • Danuta Mazurkiewicz
  • Maria Wyszyńska
  • Ryszard Chromik
  • Awe Wiki
  • Aneta Budziszewska
  • Tomasz Ratkowski
  • Halina Dwojak
  • Paweł Rozmus
  • Lauren McClose
  • Wladyslaw Remiasz
  • Elżbieta Reszotnik
  • Mieczysław Wiszniewski
  • Zdzisław Sztrom
  • Joanna Budasz
  • Jan Majchrzyk
  • Franciszek Błaszczyński
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.