Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Potrawy na Wigilię > Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.8/5 (24 ocen)
Oceń 
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z kiszonych buraków. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę proponuję ci poniższy, sprawdzony i doskonały przepis na kiszenie buraków na barszcz wigilijny.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg buraków, 3 litry przegotowanej wody, kawałek skórki z razowego chleba, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru, 3 duże łyżki soli
1
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2
Starte buraczki zalej zimną i przegotowaną wodą, dodaj łyżkę cukru, szczyptę soli, skórkę z razowego chleba i drobno posiekane ząbki czosnku.
3
Naczynie z buraczkami przykryj gazą i odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas buraczany.
4
Zakwas należy przecedzić i zrobić z niego barszcz czerwony.
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?
Jak postępować z ością w gardle?
Jak zrobić świąteczne ciasto czekoladowe?
Wskazówki
  • Zakwas można przechowywać kilka tygodni. Jeśli nie chcemy go od razu wykorzystać to należy go zlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
Przeczytaj teraz: Jak kisić buraki?
 2.8/5 (24 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
barb - 2015-01-16
szczypta soli czy 3 lyzki ?
funkcja 1 - 2014-02-25
Miła pani, frazeologia nie jest Twoją mocną stroną. "cyt. nie ma to jak .....BEZ...Polecam świetną lekturę starych podręczników, np. Gramatyka języka polskiego dla klas piątych i szóstych szkół podstawowych. Ale przepis jest dobry. Greets. Funkcja1
piotr - 2013-03-31
ludzie czytajcie co piszecie "nie ma to jak wigilia BEZ czerwonego barszczu ........
kyr - 2011-12-09
3 łyżki soli a potem szczypta zdecyduj się
Olbrzymi papierowy kwiat to wspaniały prezent na każdą okazję. Możesz podarować go mamie na Dzień Matki, przyjaciółce...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Barszcz burakowy/ czerwony, jest daniem chętnie jedzonym przez niemal wszystkich. Można go podawać na talerzach a także...
Jak ugotować barszcz z buraków?
Barszcz burakowy/ czerwony, jest daniem chętnie jedzonym...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Alicja Gojowczyk
  • Alina Broniarz
  • Kamila Jacek Badeccy
  • Małgorzata Maksymiuk
  • Marcela Jamroz Witek
  • Marek Kowal
  • Karolina Korneluk
  • Tadeusz Oleba
  • Leonard Sokołowski
  • Tańska Patrycja
  • Agnieszka Grzeszczak
  • Jagoda Pijanowska
  • Agnieszka Gacek
  • Karolina Dulas
  • Natalia Witkowska
  • Justyśka Kaniowska
  • Aneta Powierza
  • Adam Bałachwiej
  • Beata Siuda
  • Anna Niezgoda
  • Joanna Rogowska
  • Marta Jachym
  • Ania Skrzypik
  • Sandra Kussa
  • Magda Ostrogorska
  • Krzysiek Murawski
  • Elżbieta Kwaszyńska
  • Grzegorz Drzazga
  • Ewa Łukasiewicz
  • Daniel Księżak
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.