Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole > Likiery > Jak zrobić likier jajeczny?
Jak zrobić likier jajeczny?

Jak zrobić likier jajeczny?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.7/5 (230 ocen)
Oceń 
Bardzo smaczny, domowy przepis na ajerkoniak czyli inaczej likier jajeczny lub adwokat. Idealnie nadający się jako polewa do lodów, ale również jako delikatny napój alkoholowy. Jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Wystarczy przygotować kilka składników, mieć dobre chęci i trochę cierpliwości- i już smakołyk mamy gotowy.
Rzeczy, których potrzebujesz:
5 żółtek, 1 cukier waniliowy, puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, szklanka cukru, szklanka spirytusu, 100gr wody przegotowanej zimnej
1
Żółtka jajek należy dobrze utrzeć z cukrem.
2
Następnie skondensowane mleko zmiksować.
3
Dodać do żółtek jajek zmiksowane mleko, spirytus i wodę. Miksować do zagęszczenia.
4
Wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (przed spożyciem wstrząsnąć).
Jak pić absynt?
Jak zrobić nalewkę wiśniową?
Jak zrobić nalewkę z kasztanów?
Jak zrobić Kahlua?
 4.7/5 (230 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Rozpoczyna się sezon grillowy. Coraz częściej spędzamy wieczory i rodzinne spotkania przy grillu i niestety przy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Zamiast kupować ajerkoniak proponuję wykonać go własnoręcznie. Gdy już raz w nim zasmakujesz, z pewnością nie sięgniesz...
Jak zrobić ajerkoniak?
Zamiast kupować ajerkoniak proponuję wykonać go własnoręcznie. Gdy już raz w nim...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub