Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić kartacze?

Jak zrobić kartacze?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.2/5 (323 ocen)
Oceń 
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1kg zmielonej łopatki wieprzowej, 2,5kg surowych ziemniaków, 9 ugotowanych (obranych) ziemniaków, olej lub smalec, 20 dag boczku, 0,5 kg cebuli, majeranek, sól, pieprz, gaza lub kawałek szmatki
1
Obierz surowe ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce lub zrób to przy pomocy robota kuchennego.
2
Starte ziemniaki wyciśnij przez gazę lub szmatkę. Sok powinien spływać do jednego naczynia po to żeby otrzymać krochmal. Po skończeniu tej czynności odstaw sok z ziemniaków na ok 15min.
3
Wyciśnięte ziemniaki włóż do oddzielnego garnka a następnie dodaj do nich 9 zmielonych, ugotowanych ziemniaków.
4
Weź wcześniej odstawione naczynie z sokiem i wylej go powoli. Na dnie naczynia pojawił się krochmal. Zbierz go i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
5
Teraz czas na zrobienie farszu. Zetrzyj na tarce 1 cebulę i dodaj do mięsa. Dopraw to majerankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj.
6
Kartacze formułuj na kształt lekko owalnej kulki. Najpierw ulep kulkę z farszu (wielkości piłki golfowej) a następnie oblep ją masą ziemniaczaną. W celu ułatwienia lepienia kartaczy możesz posypać ręce mąką ziemniaczaną.
7
Kartacze wrzuć powoli do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez ok 30 min lub dłużej. To zależy od grubości masy ziemniaczanej i farszu.
8
W tym momencie możesz przygotować zasmażkę. W tym celu pokrój cebulę i boczek. A następnie smaż na smalcu bądź oleju.
9
Kartacze należy podawać na ciepło polane zasmażką. Smacznego!
Jak zrobić kotlety mielone z łopatki wieprzowej?
Jak zrobić dobry bigos?
Jak zrobić gołąbki?
Jak zrobić kofty faszerowane fetą?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić gołąbki?
 3.2/5 (323 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
misia - 2012-02-14
Mmmm... pychaa ! Właśnie zabieram się do roboty ;)
Czekaliśmy na niego tyle czasu i oto nadszedł - 1 czerwiec czyli Dzień Dziecka. Dziś wszystkie dzieci, mniejsze i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Bigos to tradycyjne polskie danie. Jest bardzo apetyczny, a tradycja długiego gotowania na wolnym ogniu mięsa i kapusty...
Jak zrobić bigos?
Bigos to tradycyjne polskie danie. Jest bardzo apetyczny, a tradycja długiego gotowania...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Mirela Kleszewska
  • Aga Lisek
  • Anna Białczyk
  • Sylwia Połczyńska-Goszcz
  • Artur Smidoda
  • Anna Podgorska
  • Wieslaw Hermann
  • Hanna Guza
  • Reinhold Wessoly
  • Marek Kozłowski
  • Agata Krawiec
  • Monika Anna Bitkowska
  • Sylwia Swierczynska
  • Basia Knebel
  • Wlodzimierz Krasowski
  • Anna Krzysztof Chudy
  • Katarzyna Kuczyńska
  • Władysław Duźniak
  • Monika Klag
  • Mirosława Kadula
  • Elżbieta Konopińska
  • Renata Czarnecka
  • Wojtek Kudła
  • Marzena Kowalska
  • Basia Grzelak
  • Barbara Plesińska
  • Krzysztof Jelonek
  • Adrian Grabowski
  • Roger Sinuhe
  • Michał Obuszko
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.