Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Ciepłe > Jak zrobić banany w karmelu?

Jak zrobić banany w karmelu?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.5/5 (4 ocen)
Oceń 
Zawsze, kiedy przygotowuje słodkie przekąski, zżerają mnie straszne wyrzuty sumienia. Wyobrażam sobie te wszystkie kalorie, które właśnie połykam i myślę, ile musiałabym ćwiczyć, żeby je spalić. Jednak z tym przepisem jest zupełnie inaczej. Ilekroć wgryzę się w oblane karmelem banany, zapominam o całym świecie. Wam też radzę. Doskonały sposób na całoroczną chandrę. Przepis zamieszczam poniżej.
Rzeczy, których potrzebujesz:
¼ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki wody, 1 świeżo obrany banan, pokrojone na kawałki, 3 łyżki gęstej (ale nie bitej) śmietany, ½ łyżeczki wanilii w proszku
1
banany w karmelu - krok 1
Na spód małej, nieprzywierającej patelni nasyp brązowy cukier. Połóż patelnie na średnim ogniu i podgrzewaj cukier przez 1-2 minuty.
2
banany w karmelu - krok 2
Dodaj wodę, doprowadź ją do wrzenia i poczekaj, aż przestanie parować.
3
banany w karmelu - krok 3
Na tak przygotowany syrop cukrowy połóż banany i smaż 1-2 minuty.
4
banany w karmelu - krok 4
Na wierzch smażących się bananów nasyp wanilię w proszku i nałóż śmietanę. Ostrożnie odwróć banany na drugą stronę i podsmaż.
5
banany w karmelu - krok 5
Gdy karmel zgęstnieje i przybierze złotą barwę, a banany zaczną się robić miękkie, zdejmij patelnię z ognia i przełóż je na talerz. Polej sosem karmelowym.
Jak zrobić tzatziki?
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?
Jak zrobić cannelloni z mięsem?
 3.5/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Rośliny lecznicze, choć całkowicie naturalne, nie są całkowicie bezpieczne. Skutecznie zwalczają wiele chorób, ale źle...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Banany są znane i cenione nie tylko z powodu ich znakomitego smaku, ale również dzięki dużej zawartości potasu,...
Jak zrobić sorbet bananowy?
Banany są znane i cenione nie tylko z powodu ich znakomitego smaku, ale również dzięki...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Daria Porwolik
  • Piotr Jaworski
  • Ela Lazna
  • Jacek Safaryn
  • Justyna Faryna-Ciołko
  • Adam Patrzyk
  • Iwona Krukowska
  • Laura Stępień
  • Anna Żurawska
  • Ambroży Ambroży
  • Barbara Wisniecka
  • Marianna Cejko
  • Aldona Merczynska Łasecka
  • Lilianna Mazurek
  • Małgorzata Wiśniewska
  • Krystyna Naderza
  • Krzysztof Kurpas
  • Beata Neugebauer
  • Jolanta Niwińska
  • Kuba Szpytma
  • Joanna Janowska
  • Marian Krystyna Polowczyk
  • Dawid Korzeń
  • Teresa Gosse
  • Kamila Nowocień
  • Patrycja Fastyn
  • Julia Tatara
  • Halina Dajnowska
  • Karolina Kukurowska
  • Justyna Cytryna
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.