Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Ciepłe > Jak zrobić banany w karmelu?

Jak zrobić banany w karmelu?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.5/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Zawsze, kiedy przygotowuje słodkie przekąski, zżerają mnie straszne wyrzuty sumienia. Wyobrażam sobie te wszystkie kalorie, które właśnie połykam i myślę, ile musiałabym ćwiczyć, żeby je spalić. Jednak z tym przepisem jest zupełnie inaczej. Ilekroć wgryzę się w oblane karmelem banany, zapominam o całym świecie. Wam też radzę. Doskonały sposób na całoroczną chandrę. Przepis zamieszczam poniżej.
Rzeczy, których potrzebujesz:
¼ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki wody, 1 świeżo obrany banan, pokrojone na kawałki, 3 łyżki gęstej (ale nie bitej) śmietany, ½ łyżeczki wanilii w proszku
1
banany w karmelu - krok 1
Na spód małej, nieprzywierającej patelni nasyp brązowy cukier. Połóż patelnie na średnim ogniu i podgrzewaj cukier przez 1-2 minuty.
2
banany w karmelu - krok 2
Dodaj wodę, doprowadź ją do wrzenia i poczekaj, aż przestanie parować.
3
banany w karmelu - krok 3
Na tak przygotowany syrop cukrowy połóż banany i smaż 1-2 minuty.
4
banany w karmelu - krok 4
Na wierzch smażących się bananów nasyp wanilię w proszku i nałóż śmietanę. Ostrożnie odwróć banany na drugą stronę i podsmaż.
5
banany w karmelu - krok 5
Gdy karmel zgęstnieje i przybierze złotą barwę, a banany zaczną się robić miękkie, zdejmij patelnię z ognia i przełóż je na talerz. Polej sosem karmelowym.
Jak zrobić pastę z cukinii?
Jak zrobić krem waniliowy?
Jak zrobić pilaw z kurczaka?
Jak zrobić cannelloni z mięsem?
 3.5/5 (4 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nie oszukujmy się. Każdy kto ma dziecko w wieku szkolnym wie, że wyprawka do szkoły kosztuje majątek. Jeśli mamy...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Szybki pomysł na smaczny deser? Kandyzowane pomarańcze oblane czekoladą! Pokochają je dzieci i dorośli. Doskonałe na...
Jak zrobić kandyzowane pomarańcze w czekoladzie?
Szybki pomysł na smaczny deser? Kandyzowane pomarańcze...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło



   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Beata Zeszko
  • Maciej Strzelecki
  • Jan Jaroszynski
  • Justyna Sawa
  • Monika Długołencka
  • Henryk Doszko
  • Krzysztof Bajon
  • Dominika Czyż
  • Maria Machaj
  • Maria Lorek
  • Iwona Skrzypon
  • Pau Line
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.