Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak blanszować warzywa?

Jak blanszować warzywa?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 1.2/5 (251 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.
1
Blanszowanie warzyw
Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej groszek zielony lub fasolkę szparagową na 1-2 minuty.
2
Blanszowanie warzyw 2
Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały".
3
Blanszowanie warzyw 3
Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły.
4

Blanszowanie kalafiora


Podziel kalafior na różyczki, przełóż je na duże sitko i zanurz w gotującej się wodzie na 1-3 min. Po tym czasie szybko wyciągnij sitko z wody i przełóż je do miski wypełnionej wodą i lodem na kolejną minutę.


Blanszowanie brokułów


Brokuły blanszujemy 1-2 minuty i postępujemy z nimi tak samo jak z kalafiorem. Dzielimy je na małe różyczki, kładziemy na sitko i wkładamy do wrzątku. Następnie szybko schładzamy w misce z lodem.


Blanszowanie pieczarek


Oczyść grzyby i wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego. Gotuj przez 2 minuty a następnie odcedź i włóż na moment do lodowatej wody. Wszelkie grzyby, w tym pieczarki zachowają więcej smaku gdy będą blanszowane na parze (na parze blanszujemy 1,5 razy dłużej).


Blanszowanie cebuli


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kładziemy na sitko i wkładamy razem z nim do gotującej się wody na ok 1 minutę. Aby cebula nie była ostra wystarczy przelać ją wrzątkiem.


Blanszowanie szpinaku


Szpinak połóż na sitku a następnie włóż do wrzątku na około 1 minutę. Następnie schłódź w lodowatej wodzie.


Blanszowanie bobu

Bób blanszujemy 1-2 minuty.


Blanszowanie brukselki


Brukselkę blanszujemy 2 minuty.


Blanszowanie cukinii

Cukinie blanszujemy 2 minuty.

Jak przyrządzić szpinak?
Jak zrobić karmel?
Jak roztopić czekoladę?
Jak gotować w parowarze?
Wskazówki
  • W parze wodnej należy blanszować 1,5 razy dłużej, niż w gorącej wodzie.
  • Warzywa blanszujemy w większości od 2 do maksymalnie 4 minut.
 1.2/5 (251 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
IzaS - 2013-06-10
Gdy się umieszcza tekst w publicznym miejscu, trzeba zadbać też o poprawną mowę , mówi się"miększymi", ale bardziej miękkie. Zobacz sobie jak stopniuje się przymiotniki- poziom szkoły podstawowej
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Karmel to cukier, który najpierw topi się, a później ogrzewa, aż do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru....
Jak zrobić karmel?
Karmel to cukier, który najpierw topi się, a później ogrzewa, aż do uzyskania złotego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.