Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sery > Jak zrobić Mozzarellę?

Jak zrobić Mozzarellę?

Stopień trudności: trudne
, specjalista Tipy.pl
 3.5/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Rzeczy, których potrzebujesz:
Co najmniej 8 litrowy garnek (najlepiej ze stali nierdzewnej, nie używaj aluminiowych i żeliwnych garnków), Termometr, Kuchenka mikrofalowa, Mniejsze i większe sitko, Łyżka durszlakowa (z dziurami), 4 litry mleka (najlepiej świeże prosto od krowy, może być także pełne mleko, mleko 2%; nie używaj mleka UHT), 1 tabletka podpuszczki(można ją kupić w hurtowniach mleczarskich bądź specjalistycznych sklepach), Kwasek cytrynowy (2 łyżeczki – 1 będzie dodana do mleka a druga do wody), ½ szklanki wody (rozlejemy ją na 2 części czyli po ¼ szklanki, nie używaj chlorowanej wody, najlepiej mineralną), 1 – 2 łyżeczki soli
1
Garnek z mlekiem
W oddzielnym garnku podgrzej 4 litry mleka do temperatury 10 stopni C. Aby zmierzyć temperaturę mleka użyj termometru spożywczego. Można go kupić w większości sklepów z wyposażeniem do kuchni. Możesz użyć także wcześniej zdezynfekowanego zwykłego termometru.
2
Dodawanie 1
Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do ¼ szklanki wody (niechlorowanej). Wymieszaj dokładnie. Przygotuj kolejną ¼ szklanki wody i rozpuść w niej 1 tabletkę podpuszczki. Zrób to starannie, żeby podpuszczka całkowicie rozpuściła się. Możliwe jest wydzielenie się osadu w szklance z podpuszczką.
3
Dodawanie 2
Odstaw mleko z ognia. Upewnij się, że mleko ma 10 stopni i wlej do niego ¼ szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do garnka z mlekiem. Wymieszaj. Możesz zauważyć jak mleko lekko ścina się.
4
Przygotowywanie mozzarelli 1
Na wolnym ogniu podgrzej mleko do ok. 31-32 stopni C. Zrób to z wyczuciem. Nie śpiesz się. Nie chcemy uzyskać wyższych temperatur mleka, ponieważ póki co nie chcemy go pasteryzować. Jeśli temperatura będzie za niska lub za wysoka mleko nie zrobi się zsiadłe. Zestaw mleko z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw je na 15-30 minut.
Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie?
Jak zrobić kompot z czarnych porzeczek?
Jakie są właściwości mleka koziego?
Jak zrobić wyciąg z mięty pieprzowej?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić ser ricotta?
 3.5/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
serowar - 2015-06-15
Przepis jest do bani ! pominięty został etap dodania podpuszczki. Ale najważniejsze są reklamy i tagi do pozycjonowania. Dno ! NIE POLECAM
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich warzywniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce,...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Połączenie sera pleśniowego i francuskiego ciasta jest bardzo eleganckie, a przy tym tak proste w wykonaniu, że poradzi...
Jak zrobić ser pleśniowy w cieście francuskim?
Połączenie sera pleśniowego i francuskiego ciasta jest...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Kasia Grzelak
  • Teresa Kalinowska
  • Karlol Ober
  • Wojciech Dyrkacz
  • Beata Adrych
  • Mateusz Hołodniuk
  • Albin Chudzinski
  • Sylwia Leśniewska
  • Agata Oroń
  • Mieczysław Mroziński
  • Borula Aniszewska Irena
  • Karolina Jasińska
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.