Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sery > Jak zrobić Mozzarellę?

Jak zrobić Mozzarellę?

Stopień trudności: trudne
, specjalista Tipy.pl
 3.5/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Rzeczy, których potrzebujesz:
Co najmniej 8 litrowy garnek (najlepiej ze stali nierdzewnej, nie używaj aluminiowych i żeliwnych garnków), Termometr, Kuchenka mikrofalowa, Mniejsze i większe sitko, Łyżka durszlakowa (z dziurami), 4 litry mleka (najlepiej świeże prosto od krowy, może być także pełne mleko, mleko 2%; nie używaj mleka UHT), 1 tabletka podpuszczki(można ją kupić w hurtowniach mleczarskich bądź specjalistycznych sklepach), Kwasek cytrynowy (2 łyżeczki – 1 będzie dodana do mleka a druga do wody), ½ szklanki wody (rozlejemy ją na 2 części czyli po ¼ szklanki, nie używaj chlorowanej wody, najlepiej mineralną), 1 – 2 łyżeczki soli
1
Garnek z mlekiem
W oddzielnym garnku podgrzej 4 litry mleka do temperatury 10 stopni C. Aby zmierzyć temperaturę mleka użyj termometru spożywczego. Można go kupić w większości sklepów z wyposażeniem do kuchni. Możesz użyć także wcześniej zdezynfekowanego zwykłego termometru.
2
Dodawanie 1
Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do ¼ szklanki wody (niechlorowanej). Wymieszaj dokładnie. Przygotuj kolejną ¼ szklanki wody i rozpuść w niej 1 tabletkę podpuszczki. Zrób to starannie, żeby podpuszczka całkowicie rozpuściła się. Możliwe jest wydzielenie się osadu w szklance z podpuszczką.
3
Dodawanie 2
Odstaw mleko z ognia. Upewnij się, że mleko ma 10 stopni i wlej do niego ¼ szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do garnka z mlekiem. Wymieszaj. Możesz zauważyć jak mleko lekko ścina się.
4
Przygotowywanie mozzarelli 1
Na wolnym ogniu podgrzej mleko do ok. 31-32 stopni C. Zrób to z wyczuciem. Nie śpiesz się. Nie chcemy uzyskać wyższych temperatur mleka, ponieważ póki co nie chcemy go pasteryzować. Jeśli temperatura będzie za niska lub za wysoka mleko nie zrobi się zsiadłe. Zestaw mleko z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw je na 15-30 minut.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Jak układać żywność w lodówce?
Jak zrobić ser pleśniowy w cieście francuskim?
Jak zrobić ryż z warzywami?
5
Przygotowywanie mozzarelli 2
Po upływie tego czasu zrób test czy mleko prawidłowo fermentuje. Jeśli włożysz palec do środka zauważysz jak wytworzona serwatka i zsiadłe mleko rozdzielają się. Zobacz jak to wygląda na zdjęciu obok. Jeśli test nie wyszedł odstaw mleko na trochę dłużej.
6
Zsiadłe mleko
Weź nóż i przedziel mleko w garnku na 4 ćwiartki. Odstaw je na 5 minut. Następnie podgrzewaj mleko na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy temperatura osiągnie 42 stopnie C. Powinno to zająć ok. 15minut. Mieszaj okazjonalnie.
7
Mieszanie
Po tym czasie wyłącz kuchenkę. Teraz musimy przejść przez proces mieszania. Mieszaj mleko co kilka minut przez kolejne 20 minut. Możesz to robić zwykłą łyżką. Zsiadłe mleko zacznie kurczyć się, tworząc miękkie grudki.
8
Sitko 1
Mniejszym sitkiem zacznij wyławiać zsiadłe mleko. Wrzucaj je powoli do większego sitka ustawionego na misce. Gdy skończysz wyławiać grudki pozwól im wyschnąć na oddzielnym sitku. Potrwa to około 15 minut.
9
Sitko 2
Następnie wrzuć grudki zsiadłego mleko z sitka do miski (najlepiej żaroodpornej). Wymieszaj je rękami. Teraz włóż miskę do mikrofalówki (moc 1100watt) i podgrzewaj przez ok. 30 -45 sekund. Jest to dość trudny etap. Jeśli podgrzejesz masę za mocno zrobi się z tego papka. Lepiej podgrzewaj ją w krótkich cyklach co chwilę sprawdzając czy nie robi się z tego papka.
10
Odzielanie masy od serwatki
Po tym kroku serwatka powinna oddzielić się od zsiadłego mleka. Delikatnie przesuń grudki na jeden bok miski i wylej serwatkę. Ponownie włóż masę do mikrofali na ok. 15 sekund i znowu wylej powstałą serwatkę (wcześniej zbijając lekko masę). Powtarzaj tą czynność aż uformujesz dość gęstą kulkę. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
11
Mozzarella 2
Kolejny test. Weź 1/3 masy bądź ½ masy i unieś. Jeśli masa nie będzie rozciągać się to powtórz krok 10. Jeśli masa jest dość rozciągliwa to formułuj z niej kulkę. Teraz masz własnoręcznie wytworzoną Mozzarellę. Ser należy trzymać w lodówce najlepiej w plastikowym pojemniku. Niektórym smakuje najlepiej po 6 dniach w lodówce. Smacznego!
Przeczytaj teraz: Jak zrobić ser ricotta?
 3.5/5 (11 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
serowar - 2015-06-15
Przepis jest do bani ! pominięty został etap dodania podpuszczki. Ale najważniejsze są reklamy i tagi do pozycjonowania. Dno ! NIE POLECAM
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku...
Jak zrobić ser z kefiru?
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.