Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (36 ocen)
Oceń 
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Rzeczy, których potrzebujesz:
350 gramów świeżego szpinaku, opłukanego, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki cebulki posiekanej w kostkę, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki gęstej śmietany
1
Szpinak świeży
Szpinak umyj i odkrój wszystkie twarde części.
2
Gotowanie szpinaku
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. Jak już się będzie gotować wrzuć na nią szpinak i gotuj przez 2 minuty.
3
Blanszowanie szpinaku
Szpinak po zblanszowaniu będzie zabierać bardzo mało miejsca.
4
Odciskanie szpinaku
Wyciągnij szpinak na sitko i odciśnij tyle wody ile to możliwe. Następnie porwij szpinak na małe kawałki.
5
Stopione masło
Roztop masło w średniej wielkości rondelku. Dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż zrobią się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty).
6
Smażenie szpinaku
Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak. Gotuj, aż zobaczysz, że szpinak puszcza sok. Zauważysz, że szpinak coraz łatwiej się miesza. Teraz dodaj śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duś bez przykrycia przez około 4 minuty.
7
Szpinak ze śmietaną
Szpinak ze śmietaną ściągnij z ognia, przełóż na talerz i spróbuj - jest przepyszny! Podawaj do dania głównego lub zmieszaj z makaronem.
Jak zrobić dżem morelowy?
Jak zrobić sos arabski?
Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym z ryżem?
Jak zrobić gulasz wołowy?
Wskazówki
  • Przepis na 2 osoby.
 3.8/5 (36 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Silminyel - 2014-02-06
Szpinak ze śmietaną jest też dobry bez czosnku. Jest delikatniejszy. Nie wiem dlaczego, ale mi zazwyczaj wychodzi taki jakby "gęstszy" niż na tych zdjęciach. Taki szpinak ze śmietaną uwielbiam jeść na kolację do jajecznicy :)
Czas na śliwki! Ruszajmy więc do swoich ogrodów lub pobliskich warzywniaków i zaopatrzmy się w te wspaniałe owoce,...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Ananas w połączeniu z ostrą papryczką i kolendrą stworzy niesamowity smak. Jego słodki smak i ostrość papryczki...
Jak zrobić sałatkę z ananasem na ostro?
Ananas w połączeniu z ostrą papryczką i kolendrą...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Miro Miroslaw Pawel
  • Dagmara Niekłań
  • Jolanta Bombel
  • Kaś Koz
  • Katarzyna Wieczorek
  • Joanna Włodarczyk
  • Natalia Dehtyarov
  • Michalina Sajdak
  • Elżbieta Gapanowicz
  • Oliwia Płonka
  • Barbara Zając
  • Maria Kałużyńska
  • Ania Gałwa
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.