Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (36 ocen)
Oceń 
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Rzeczy, których potrzebujesz:
350 gramów świeżego szpinaku, opłukanego, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki cebulki posiekanej w kostkę, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki gęstej śmietany
1
Szpinak świeży
Szpinak umyj i odkrój wszystkie twarde części.
2
Gotowanie szpinaku
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. Jak już się będzie gotować wrzuć na nią szpinak i gotuj przez 2 minuty.
3
Blanszowanie szpinaku
Szpinak po zblanszowaniu będzie zabierać bardzo mało miejsca.
4
Odciskanie szpinaku
Wyciągnij szpinak na sitko i odciśnij tyle wody ile to możliwe. Następnie porwij szpinak na małe kawałki.
5
Stopione masło
Roztop masło w średniej wielkości rondelku. Dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż zrobią się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty).
6
Smażenie szpinaku
Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak. Gotuj, aż zobaczysz, że szpinak puszcza sok. Zauważysz, że szpinak coraz łatwiej się miesza. Teraz dodaj śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duś bez przykrycia przez około 4 minuty.
7
Szpinak ze śmietaną
Szpinak ze śmietaną ściągnij z ognia, przełóż na talerz i spróbuj - jest przepyszny! Podawaj do dania głównego lub zmieszaj z makaronem.
Jak zrobić panierowanego kalafiora?
Jak zrobić omlet w piekarniku?
Jak zrobić tosty francuskie z serem?
Jak zrobić pieczone ziemniaki z warzywami?
Wskazówki
  • Przepis na 2 osoby.
 3.8/5 (36 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Silminyel - 2014-02-06
Szpinak ze śmietaną jest też dobry bez czosnku. Jest delikatniejszy. Nie wiem dlaczego, ale mi zazwyczaj wychodzi taki jakby "gęstszy" niż na tych zdjęciach. Taki szpinak ze śmietaną uwielbiam jeść na kolację do jajecznicy :)
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Grillowany kurczak owinięty w boczku to szybkie i aromatyczne danie, wspaniałe na kolację ze znajomymi. Połączenie...
Jak grillować pierś kurczaka w boczku?
Grillowany kurczak owinięty w boczku to szybkie i aromatyczne...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Dołącz do nas!
Tipy.pl to źródło pełne porad, pomysłów i inspiracji.

Polub nas, aby otrzymywać najciekawsze z nich wprost na swoją tablicę!
  • Jadwiga Mentel
  • Patrycja Różycka
  • Małgorzata Jędrzejczak
  • Katarzyna Siotor
  • Joanna Wasiłek
  • Hilary Okulary
  • Justyna Matuszak
  • Franciszek Gal
  • Kamil Pietrzak
  • Krzysztof Mazurek
  • Łukasz Łukasik
  • Bartłomiej Pluta
  • Adriana Rola
  • Andres Turek
  • Danuta Pstrzoch
  • Sabina Matysik
  • Ewa Knap
  • Klaudia Piotrowska
  • Angelika Adamczyk
  • Bożena Kopiec
  • Jagoda Wolczuk Piasecka
  • Karolina Gorzelańczyk
  • Darek Pietrzak
  • Tomasz Ochal
  • Nat Asza Lachowska
  • Mikołaj Winkelmann
  • Anna Magdalena Eckert
  • Karol Steinberg
  • Rafał Pietraszewski
  • Marzena Szulc
Tysiące porad, pomysłów i inspiracji. Za darmo. Na każdy temat.
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.