Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę cebulową?

Jak zrobić zupę cebulową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (4 ocen)
Oceń 
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
Rzeczy, których potrzebujesz:
3 łyżki masła, 6 dużych cebul (ok 1,8 kg), pokrojonych na grube plastry, Sól, 2 szklanki wody, Pół szklanki białego wina wytrawnego, 4 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki bulionu wołowego, 6 gałązek świeżego tymianku, 1 liść laurowy, Czarny pieprz, 1 bagietka, 8 plastrów miękkiego sera żółtego
1
Pieczenie cebuli

Zapiekanie cebuli


Umieść blachę do pieczenia na średniej wysokości i rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Spryskaj środek garnka żeliwnego (lub innego naczynia żaroodpornego) olejem w sprayu. Do garnka włóż pokrojoną cebulę, masło oraz sól. Piecz pod przykryciem około 1 godzinę (cebula zrobi się wilgotna i zmniejszy swoją objętość).

2
Cebula z piekarnika
Wyciągnij garnek z piekarnika i zamieszaj dokładnie cebulę. Garnek znów włóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż cebula zrobi się bardzo miękka i brązowa - około 1:30 do 1:45 h dłużej. Po godzinie znów przemieszaj cebulę.

Pieczenie cebuli w piekarniku trwa wieki, jednak warto poczekać iż w taki sposób przygotowana da nam świetny smak. Cebulę tak przygotowaną można schłodzić i przechowywać w lodówce przez około 3 dni przed przygotowaniem zupy.
3
Smażenie pieczonej cebuli
Ostrożnie wyciągnij garnek z piekarnika i postaw na ogniu. Mieszaj cebulę drewnianą łyżką, co chwilę odrywając ją od ścianek i spodu garnka. Jak już cała woda z cebuli wyparuje a cebula zacznie szybko brązowieć to (15-20 minut) zmniejsz nieco ogień. Kontynuuj gotowanie co jakiś czas mieszając, aż na spodzie garnka zacznie robić się skorupka (około 6-8 minut).
Osad na spodzie garnka zdrap i dodaj do cebuli.
Jak zrobić guacamole?
Jak zrobić zapiekany makaron z serem?
Jak zrobić kotlety z kurczaka?
Jak zrobić naleśniki drożdżowe?
strona 1 z 2następna >
 5/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dopamina to neuroprzekaźnik wytwarzany w ludzkim mózgu potocznie zwanym hormonem szczęścia. Odgrywa ona ważną rolę w...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na...
Jak zrobić gulasz wołowy?
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub