Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę cebulową?

Jak zrobić zupę cebulową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
Rzeczy, których potrzebujesz:
3 łyżki masła, 6 dużych cebul (ok 1,8 kg), pokrojonych na grube plastry, Sól, 2 szklanki wody, Pół szklanki białego wina wytrawnego, 4 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki bulionu wołowego, 6 gałązek świeżego tymianku, 1 liść laurowy, Czarny pieprz, 1 bagietka, 8 plastrów miękkiego sera żółtego
1
Pieczenie cebuli

Zapiekanie cebuli


Umieść blachę do pieczenia na średniej wysokości i rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Spryskaj środek garnka żeliwnego (lub innego naczynia żaroodpornego) olejem w sprayu. Do garnka włóż pokrojoną cebulę, masło oraz sól. Piecz pod przykryciem około 1 godzinę (cebula zrobi się wilgotna i zmniejszy swoją objętość).

2
Cebula z piekarnika
Wyciągnij garnek z piekarnika i zamieszaj dokładnie cebulę. Garnek znów włóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż cebula zrobi się bardzo miękka i brązowa - około 1:30 do 1:45 h dłużej. Po godzinie znów przemieszaj cebulę.

Pieczenie cebuli w piekarniku trwa wieki, jednak warto poczekać iż w taki sposób przygotowana da nam świetny smak. Cebulę tak przygotowaną można schłodzić i przechowywać w lodówce przez około 3 dni przed przygotowaniem zupy.
3
Smażenie pieczonej cebuli
Ostrożnie wyciągnij garnek z piekarnika i postaw na ogniu. Mieszaj cebulę drewnianą łyżką, co chwilę odrywając ją od ścianek i spodu garnka. Jak już cała woda z cebuli wyparuje a cebula zacznie szybko brązowieć to (15-20 minut) zmniejsz nieco ogień. Kontynuuj gotowanie co jakiś czas mieszając, aż na spodzie garnka zacznie robić się skorupka (około 6-8 minut).
Osad na spodzie garnka zdrap i dodaj do cebuli.
Jak zrobić krem waniliowy?
Jak sparzyć i wydrylować pomidory?
Jak zrobić pilaw z kurczaka?
Jak zrobić tiramisu bez jajek?
4
Zupa cebulowa
Dodaj do cebuli 1/4 szklanki wody i dokładnie wymieszaj (zdrap łyżką skorupkę na dnie). Gotuj co jakiś czas mieszając aż woda wyparuje i znów pojawi się osad z cebuli na dnie (około 6-8 minut). Powtórz cały proces około 2-3 razy, aż cebula będzie ciemno brązowa. Zmieszaj ją z białym winem wytrawnym i zagotuj ciągle mieszając. Gotuj aż wino odparuje, około 5 minut.

Cebulę pomieszaj z bulionem wołowym i drobiowym, 2 szklankami wody, tymiankiem, liściem laurowym, połową łyżeczki soli oraz z zeskrobaną cebulą z dna garnka.

Zwiększ ogień doprowadzając zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień na minimum i duś przez pół godziny. Wyciągnij z zupy zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Grzanki

Robienie grzanek


Jak zupa będzie się dusić pokrój bagietkę w kromki. Kromeczki połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż bagietka będzie chrupiąca i przypieczona na brzegach (około 10-12 minut). W międzyczasie odwróć kromeczki na drugą stronę, aby się równo przypiekły.

6
Zupa cebulowa

Podawanie


Blachę do pieczenia umieść około 15 cm od brojlera (górna grzałka w piekarniku) i maksymalnie rozgrzej piekarnik. Żaroodporne miseczki połóż na blasze wyłożonej papierem i nalej do nich zupy - około 3/4 pojemności naczyń. Na zupę połóż 2 kromeczki przypieczonej bagietki.

7
Przygotowanie zupy cebulowej
Na wierzch połóż duży plaster sera (dobry będzie ser provolone).
8
Zupa cebulowa z serem
Zapiekaj aż ser się całkowicie roztopi i zacznie wypływać z miseczki (około 3-5 minut). Po wyciągnięciu odstaw na bok na kilka minut, aby naczynie i ser nieco przestygły. Ser po wyciągnięciu z piekarnika będzie tak gorący, że może poważnie poparzyć.
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nadmierna wilgotność w pomieszczeniu jest szkodliwa nie tylko dla nas, lecz również uszkadza meble, ściany i dywany. W...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Uwielbiam kapustę. Jest ona dostępna w sklepach przez cały rok i udaje się jej zachować tak ważne składniki odżywcze...
Jak zrobić sałatkę z kurczaka i kapusty?
Uwielbiam kapustę. Jest ona dostępna w sklepach przez...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.