Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę cebulową?

Jak zrobić zupę cebulową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
Rzeczy, których potrzebujesz:
3 łyżki masła, 6 dużych cebul (ok 1,8 kg), pokrojonych na grube plastry, Sól, 2 szklanki wody, Pół szklanki białego wina wytrawnego, 4 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki bulionu wołowego, 6 gałązek świeżego tymianku, 1 liść laurowy, Czarny pieprz, 1 bagietka, 8 plastrów miękkiego sera żółtego
1
Pieczenie cebuli

Zapiekanie cebuli


Umieść blachę do pieczenia na średniej wysokości i rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Spryskaj środek garnka żeliwnego (lub innego naczynia żaroodpornego) olejem w sprayu. Do garnka włóż pokrojoną cebulę, masło oraz sól. Piecz pod przykryciem około 1 godzinę (cebula zrobi się wilgotna i zmniejszy swoją objętość).

2
Cebula z piekarnika
Wyciągnij garnek z piekarnika i zamieszaj dokładnie cebulę. Garnek znów włóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż cebula zrobi się bardzo miękka i brązowa - około 1:30 do 1:45 h dłużej. Po godzinie znów przemieszaj cebulę.

Pieczenie cebuli w piekarniku trwa wieki, jednak warto poczekać iż w taki sposób przygotowana da nam świetny smak. Cebulę tak przygotowaną można schłodzić i przechowywać w lodówce przez około 3 dni przed przygotowaniem zupy.
3
Smażenie pieczonej cebuli
Ostrożnie wyciągnij garnek z piekarnika i postaw na ogniu. Mieszaj cebulę drewnianą łyżką, co chwilę odrywając ją od ścianek i spodu garnka. Jak już cała woda z cebuli wyparuje a cebula zacznie szybko brązowieć to (15-20 minut) zmniejsz nieco ogień. Kontynuuj gotowanie co jakiś czas mieszając, aż na spodzie garnka zacznie robić się skorupka (około 6-8 minut).
Osad na spodzie garnka zdrap i dodaj do cebuli.
Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka?
Jak zrobić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?
Jak zrobić banany w karmelu?
Jak zrobić eklerki?
4
Zupa cebulowa
Dodaj do cebuli 1/4 szklanki wody i dokładnie wymieszaj (zdrap łyżką skorupkę na dnie). Gotuj co jakiś czas mieszając aż woda wyparuje i znów pojawi się osad z cebuli na dnie (około 6-8 minut). Powtórz cały proces około 2-3 razy, aż cebula będzie ciemno brązowa. Zmieszaj ją z białym winem wytrawnym i zagotuj ciągle mieszając. Gotuj aż wino odparuje, około 5 minut.

Cebulę pomieszaj z bulionem wołowym i drobiowym, 2 szklankami wody, tymiankiem, liściem laurowym, połową łyżeczki soli oraz z zeskrobaną cebulą z dna garnka.

Zwiększ ogień doprowadzając zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień na minimum i duś przez pół godziny. Wyciągnij z zupy zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Grzanki

Robienie grzanek


Jak zupa będzie się dusić pokrój bagietkę w kromki. Kromeczki połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż bagietka będzie chrupiąca i przypieczona na brzegach (około 10-12 minut). W międzyczasie odwróć kromeczki na drugą stronę, aby się równo przypiekły.

6
Zupa cebulowa

Podawanie


Blachę do pieczenia umieść około 15 cm od brojlera (górna grzałka w piekarniku) i maksymalnie rozgrzej piekarnik. Żaroodporne miseczki połóż na blasze wyłożonej papierem i nalej do nich zupy - około 3/4 pojemności naczyń. Na zupę połóż 2 kromeczki przypieczonej bagietki.

7
Przygotowanie zupy cebulowej
Na wierzch połóż duży plaster sera (dobry będzie ser provolone).
8
Zupa cebulowa z serem
Zapiekaj aż ser się całkowicie roztopi i zacznie wypływać z miseczki (około 3-5 minut). Po wyciągnięciu odstaw na bok na kilka minut, aby naczynie i ser nieco przestygły. Ser po wyciągnięciu z piekarnika będzie tak gorący, że może poważnie poparzyć.
 4.2/5 (5 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Problem wypadania włosów dotyka wiele osób w różnym wieku. Brak witamin, silny stres, niska jakość kosmetyków do włosów...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
<p>Jest to prosty przepis na pyszny sos, który stanowi świetny dodatek do gotowanych krewetek, smażonego mięsa...
Jak zrobić sos majonezowo ketchupowy?
Jest to prosty przepis na pyszny sos, który stanowi...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.